OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Shiba Inu–ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.
Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra ejer af en Shiba Inu.
Til dig, der overvejer en Shiba Inu
Navn på race: Shiba Inu
Temperament: Selvstændig
Aktivitetskrævende: Middel
Nysgerrig: Intelligent
Pelspleje: Lille til moderat
Vi er en familie på tre, som består af mig på 21 år, min kæreste på 22 år og Rogi på 1,5 år. Vi bor i Herning i en lejlighed på 100 km2, hvor vi har fået lov til at bruge haven.
Vi fik Rogi, da jeg lider angst og periodiske depressioner. Jeg har hele mit liv haft hunde og derfor vidste vi, at det muligvis ville kunne hjælpe at få en hund.
Rogi er en lille stædig pels tot, som snakker en hel del og normalt ligger han sig for sig selv. Hvis han så ønsker opmærksomhed, så ligger han sig oven på mig og forhindrer mig i at lave, hvad jeg havde gang i.
Han er en utrolig drama Queen. Han er god til at komme over til mig, hvis han mærker, at jeg har det dårligt. Rogi er med mig næsten over alt i min fritid og planen er, at når jeg er færdiguddannet sygeplejerske, så skal jeg gerne kunne have ham med på arbejde, på plejehjem eller som besøgshund i fritiden. På nuværende tidspunkt er Rogi lidt for aktiv til at have med hos ældre svage. Dog træner vi dagligt, så er han kan lære dette.
Vi er ofte i hundeskoven, hvor der både kommer mennesker, andre hunde og børn. Her oplever vi, at han er meget søgende og legeglad, men også respekterer, hvis den anden hund ikke ønsker at lege. Han er rigtig god med børn og forstår at tilpasse sig dem.
Hvis han ikke kan se mig i hundeskoven, søger han med det samme tilbage, til hvor han så mig sidst. Hvis der er mange hunde, er han ofte den hund, som søger hen mod menneskeflokken for at få opmærksomhed. Han er dog også en lille jaloux hund og er ikke lige god til at dele opmærksomheden med andre hunde.
Da vi fik Rogi, havde han kun meget få uheld med at tisse indenfor. Jeg var oppe om natten 1 gang hver nat de første 4-5 dage og efter har han kunne holde sig hele natten. Negle er han virkelig ikke glad for, at man rører/klipper, derfor sker dette ved dyrlægen med krave på. Vi er begyndt på, at vi selv må se hans tænder, men det må dyrlægen ikke endnu.
Han har fældet næsten fra den dag, vi hentede ham og han fælder meget store mængder. Der burde støvsuges, i hvert fald, hver anden dag. Han er godt som umulig at få med i bad, dog reder jeg ham 3-4 gange ugentligt x 30 min.
Han elsker mennesker, han kender – ofte går han helt i selvsving, hvis han ser eller møder vores familiemedlemmer. Han er lidt for nysgerrig overfor fremmede og på gå turer søger han ofte hen imod fremmede mennesker og dyr han ikke kender.
Lidt om racen Shiba Inu
Shiba inu er en del af spidshundegruppen. Racen er en med oprindelse fra Japan, hvor racen tidligere har været brugt til jagt af kaniner. I dag er racen nærmer kendt som rævens look a like. Hvor karaktertrækkene er stædig, aktiv, intelligent, stolt, nysgerrig og loyal.
Mange nævner, at shibaen ikke er en hund for førstegangsejer. Det nævnes også, at det kan forekomme, at shiba’en – efter kønsmodning – ikke er lige flink overfor fremmede hunde.
Gør shibaen?
Shibaen gøer sjældent, men kan snakke en hel del. Udenfor er det en aktiv race, som er nysgerrig og kan slippe ud fra de fleste indhegninger, racen kaldes også en udbryderkonge. Mens den indenfor ofte er en rolig og en god familiehund, hvis den er aktiveret korrekt.
Højde: Hanner ca. 40 cm. Tæver ca. 37 cm.
Vægt: Hanner 11-12 kg. Tæver 8-9 kg.
Hvordan fik I øjnene op for en Shiba Inu?
Vi brugte mange timer på Dkk.dk, hvor vi læste om adskillige hunde og prøvede så at tilpasse det efter vores behov. Vi var også medlem af flere grupper på Facebook og fulgte nogle få profiler på instagram, hvor shibaen var i fokus. Vi kom i kontakt med få avlere, hvor ventetiden lød på flere år. Dette var svært og uoverskueligt, for især mig, på daværende tidspunkt.
Hvordan var processen ift. at finde en Shiba Inu?
Vi kom i kontakt med en rigtig sød kvinde på instagram, som selv har 2 shibaer. Derefter satte hun os i kontakt med, der hvor hun havde købt hendes og fortalte, at de havde en 6 uger gammel hvalp, som de ikke selv kunne tage, selvom det havde været planen.
Hele min familie prøvede at overtale os til, ikke at få en hvalp på daværende tidspunkt, grundet at der skulle ske meget i vores lille hjem. Men da vi få dage efter kontakten med avler havde planlagt besøg og fuldført besøget, var vi slet ikke i tvivl om, at det skulle være da vores lille hvalp. Herefter var vi nede og hente ham og han har bare været det rigtige valg for os.
Vigtigt at vide om racen Shiba Inu
Det er vigtigt at vide, at det er en meget tidskrævende, selvstændig og egenrådig race, men det er også vigtigt at sige, at hvis man kan dække dens behov og har den rette opdragelse, så får man en hund i verdens klasse, som er loyal overfor familie og altid vil være der for en.
Det er en hund, som har en personlighed, der er for sig selv og de kræver at blive aktiveret både mentalt og fysisk – minimum 70 % af tiden. Dog kan den enkle hund også tilpasse sig ejerens behov til en vis grad.
Bedste råd til andre, der overvejer en Shiba Inu
Mine bedste råd, hvis man ønsker denne race, ville helt sikkert være at møde flere forskellige hunde af racen. For netop at opleve hvor forskellige de kan være men samtidig opleve, at de har en masse fælles træk.
Forbered dig på at møde din bedste ven for livet, som oftest vælger at ligge i sin kurv eller på gulvet, indtil de ønsker opmærksomheden og straks flytter sig op på dig. Så er du klar til en opmærksomhedskrævende drama Queen? Og vær nu sikker, inden du beslutter dig for, at du skal have en hund! Og det gælder ligemeget, hvilken race der er snak om.