Servicehund

Hvad er en servicehund egentlig? Sebastian fortæller!

Vi ville gerne vide mere om, hvad en servicehund egentlig er. Så vi hos Petguide.dk var så heldige, at Sebastian som har servicehunden Bella, ville dele sin historie med os. Han fortæller lidt om sig selv, Bella og hvordan hele processen foregår, når du ansøger om en servicehund. Han forklarer også, hvordan folk ofte tror, at servicehunde kun er for blinde.

Læs med her og hør Sebastians fortælling, og udvid dit kendskab til servicehunde. Vi lærte i hvert fald en masse.

Servicehund? Er det ikke bare et smartere og nyere ord for førerhund?

Kort sagt, nej.
Der findes mange former for servicehunde. Der findes selvfølgelig den klassiske førerhund, også kaldet en blindehund. Der er også servicehunde til andre fysiske handikap. Men i nyere tid, er der kommet servicehunde til psykiske handikap – første gang i 2006. Det er dog gennem de senere år blevet mere og mere kendt, det er en mulighed.
Bella er en servicehund til psykiske lidelser, specielt angst.

Jeg vil lige introducere mig selv. Jeg hedder Sebastian, jeg er 23 år og bor sammen med min kæreste. Vi fik Bellatrix (Bella) tilbage i april 2020. Da jeg fik hende, var hun uddannet og certificeret servicehund. Hun var lige omkring 2 år, men normalt får man hunden, når den er 1 år til 1½. Jeg har fået Bella, da jeg kæmper med slem angst, både social- og generel angst. Jeg har derudover også slem OCD, borderline og agorafobi (et fint ord for angst for store åbne pladser).

Inden Bella havde jeg ikke været ude af en dør alene i 2-3 år, uden at få 3-4 store angstanfald hver gang. Det var ufatteligt invaliderende og har gjort, at jeg i dag er hjemmegående/i ressourceforløb. Jeg vil dog nævne, at jeg kender andre, der ikke har så mange diagnoser, som stadig er blevet godkendt til en servicehund. Den hyppigste grund er invaliderende angst. Heldigvis for mig, og min kæreste, kan Bella godt finde ud af at arbejde for både hende og mig. Hvilket gør, at vi begge kan gøre brug af hende.

Hvordan er processen i at søge om en servicehund?

Det er en længere proces at få en servicehund. Men det må du ikke lade dig skræmme af! Det er uden tvivl dét værd!
Problemet med at få bevilliget en servicehund gennem det offentlige, er ikke at det kræver meget fra ansøgerens side. Det kræver bare tålmodighed.

Starten på det hele, er at finde en forening der kan træne og certificere hunden. For mig var det Servicehundeforeningen. Derefter skrev jeg en længere ansøgning, hvor jeg beskrev mine udfordringer, boligsituation og lidt om hvem jeg er. Jeg sendte den afsted til foreningen og afdelingen visitation- og hjælpemidler hos kommunen, og så ventede jeg.

Der gik omkring et halvt år, før jeg hørte noget. Derefter gik der yderligere 3-5 måneder, før jeg fik hjemmebesøg af kommunen. Vi snakkede frem og tilbage, og de sagde desværre, at da jeg ikke var færdigudredt, var de nødt til at afvise min ansøgning. De sagde dog, at de syntes jeg skulle søge igen, når udredningen var på plads. Så jeg ventede igen.

En færdigudredning kan være rigtig svær at få, især når det omhandler psykiske lidelser. Og jeg er et utålmodigt menneske. Så efter ca 8-12 måneder, sendte jeg en opdateret ansøgning afsted. Denne gang gik der heldigvis kun lige over et halvt år, før jeg fik hjemmebesøg – så en del hurtigere end første gang.

Kommunen bevilgede mig relativt hurtigt en servicehund. Det eneste krav var, at den forening jeg havde valgt, godkendte mig. Så det krævede endnu et hjemmebesøg.
Lederen af Servicehundeforeningen, Hanne, kom hjem til mig og vi snakkede frem og tilbage omkring mine behov. Om jeg havde evnerne til at tage mig af en hund, hvilken race der ville passe mig, og om jeg havde nogle præferencer.

Jeg havde møde med dem fredag, og mandag fik jeg svar. Det var den længste weekend i mit liv. Men det var heldigvis gode nyheder! Dog sagde Hanne, at de havde ret travlt på det tidspunkt, så der kunne gå op til 8 måneder, før de havde en hund, der passede til mig.

Spol frem ca. 6 måneder, hvor jeg ventede og ventede og ventede. Indtil den dag, jeg fik et opkald. Opkaldet om at de havde en hund, der muligvis var et match. Det altafgørende var kemien. Hvis kemien ikke er der, fungerer det ikke. Kort tid efter kom den træner, der havde haft Bella i de tre måneder op til, at jeg mødte hende, på besøg, så jeg kunne møde Bella.

Dengang hed hun dog Bellis. 
Det var kærlighed ved første blik. Kemien var imponerende, ifølge træneren. Vi gik derfor straks i gang med at prøve de ting, Bella var trænet i. Fordi det hele gik som smurt, har Bella boet hos mig siden. Vi havde dog først en prøveperiode på en måneds tid, hvorefter jeg underskrev kontrakten og Bella juridisk blev min hund.
Bella havde været ude hos en anden borger, før hun kom til mig. Det virkede som om kemien var der til at starte med, men senere hen viste det sig, at det ikke var et godt match, derfor blev Bella sendt videre. Som jeg skrev længere oppe, får man oftest hunden tidligere.

“Især når det er en servicehund til psykiske lidelser, er det langt fra altid, at brugeren har lyst til at forklare, hvorfor de har hunden, da det ofte er ubehageligt at snakke om. 

Hvad gør en servicehund så speciel?

Nogle af de ting Bella er trænet i, som også er standard ting servicehunde lærer, er “mærke”, hvor hun lægger sit hoved på mit lår, så jeg – som kommandoen siger – kan mærke hende. Hun kan “touch”, hvor hun rammer min hånd med sin snude, igen for at jeg kan mærke hende.

Hun kan sidde mellem mine ben, både med hovedet forud og bagud, for at være tæt på og holde øje for mig. Lige præcis Bella kan bedst lide at sidde bagud, da hun så ved at jeg kigger forud og hun holder styr på, at folk holder afstand bagved. Hun kan derudover også gå rundt om mig for at skabe afstand til andre mennesker. Hun er også fantastisk, når jeg dækker hende af. Ikke at det er nødvendigt, men jeg er ret sikker på, at jeg vil kunne dække hende af i den ene ende af en butik, gå hele butikken igennem, og hun vil stadig ligge samme sted, når jeg kommer tilbage.

En af de lettere opgaver hun har, er om natten, hvor hun giver tryghed, så det er lettere for os begge at falde i søvn. Ja, det lyder måske som en dårlig undskyldning for at have hunden i sengen, men hvis du selv har hund og har prøvet at putte med hunden, så er du godt klar over, hvor beroligende det kan være. Og alle parter involveret nyder det, uden tvivl! 
Meget af det, der er ved en servicehund, udover træningen er, at de har et certifikat.

Det vil sige, at Bella kan komme ind steder, andre hunde ikke kan. Bella må f.eks. komme med ind i shoppingcentre, på restauranter, supermarkeder, museer og biografer mm. Den store forskel er, at hun må være i nærheden af madvarer, uden at fødevarestyrelsen kan give butikken en bøde. Nok er det ikke lovpligtigt for supermarkeder at lade en servicehund komme ind, men det ser ikke skide godt ud, hvis de afviser en med hvilket som helst handikap.

De får derudover en vest, hvor der står, at hunden er på job og navnet på foreningen. Jeg fik også nogle kort, hvorpå der står at hun må komme ind forskellige steder, som jeg kan vise til forretninger mm.
Servicehundeforeningen har dog lavet det sådan, at man nu får et plastikkort, med billede af både dig og hunden, og navn på jer begge.

Hvad er vigtigt, når du ser en person med en servicehund?

Noget af det vigtigste er ikke at sige hej til hunden, da den er på arbejde. Det er selvfølgelig altid okay at spørge, men der er chance for, at du får et nej. Derudover har jeg et tip, fra en der har fået denne kommentar mange gange efterhånden: Ligesom man ikke spørger en kvinde, om hun er gravid, så lad være med at sige “Hvorfor har du en servicehund? Du er da ikke blind?”. For det sætter mig i en situation, hvor jeg føler mig presset til at forklare, hvorfor jeg har en servicehund.

Især når det er en servicehund til psykiske lidelser, er det langt fra altid, at brugeren har lyst til at forklare hvorfor de har hunden, da det ofte er ubehageligt at snakke om. Selvfølgelig er det i orden at spørge, men igen, vær forberedt på et nej. Hvis en person har en hund med i et center eller andet, og hunden har vest på, hvor der står “Hund på Job” eller lignende, er der en grund til det.
Jeg har desværre mange gange fået blikke og kommentarer om, at jeg ikke må have hende med, og oftest er det fra alle andre end medarbejdere.

Opsummeret har Bella ændret både mit og min kærestes liv til det bedre. Hun bringer glæde i vores hverdag, og gør det muligt at kunne få en fremtid med et job. Nok er det ikke en let kamp at få en servicehund, men det er med god grund.

Hvis I vil følge med i mit og Bellas liv, kan I gøre det på @Bella_the_service_doggo på Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger