rampe til hund

Rampe til hund – gør hverdagen mere sikker!

En rampe til hund er ideel til dig med en hund, som kører meget bil, har helbredsproblemer eller hvis du blot vil forebygge eventuelle fremtidige skader. Med en rampe kan du sørge for, at din hun nemt kan spadsere lige op i bilen, sofaen eller andet, så den slipper for at springe. Det er smart – og de fleste ramper til hunde kan samtidig også foldes sammen, så de ikke fylder meget og du kan altid have dem lige ved hånden i bilen.

Men det er ikke alle ramper til hunde, der er lige gode – sådan vil det altid være. Det kan også være svært at finde rundt i, hvilken du skal købe til lige netop din hund, eller hvor stor den er og hvor meget den kan holde til. Ja, vi kender det alt for godt! Det kan blive uoverskueligt, når al information skal samles. Men det er derfor, at vi her! Vi har nemlig gjort det nemt for dig, ved at finde al information til jer.

Hvem kan benytte sig af en rampe til hund? 

Der er på ingen måde nogle regler for, hvem der kan købe en rampe til sin hund. Det er for alle. Det er klart dog, at nogle selvfølgelig har et større behov end andre. Kører din hund meget bil? Altså skal den ofte springe op bag i bilen – så kan det være en god ide med en rampe til din hund. Det er nemlig ikke altid lige sundt for hunden at springe ind i bilen og heller ej ud. Det er klart, at nogle hunde er mere adrætte og trænede.

De kan derfor nemt og problemfrit springe ind og ud af bilen. Andre racer er små og har derfor endnu længere op og ned. Her kan det specielt være optimalt med en rampe til din hund, så de ikke skal anstrenge sig eller mærke stødet, når de hopper ned. Vi mennesker kender selv følelsen af at hoppe ned et sted, der er for højt eller endda bare fra en lille højde, men lander man forkert, giver det stød op i hele kroppen. Sådan er det også for hunde – samtidig er deres led endda også mere sensitive. 

Du gør altså din hund en kæmpe forskel, når du sørger for at have en rampe til din hund i nærheden. Det skåner nemlig både hofte og ryg på din hund. Nogle hunde har ikke problemer med, men vil du være på forkant med mulige skavanker, så er en rampe til din hund en god ide. Det gælder både, hvis det er hjemme hos jer i sofaen eller hvis det er ind i bilen.

  • Store hunde, der ikke kan løftes
  • Hunde som ikke selv tør springe op i bilen
  • Hunde der ikke er glad for at springe op i seng/sofa
  • Hunde der ikke er glade for at springe ned fra f.eks. bil eller sofa
  • Ældre hunde
  • Tunge hunde
  • Hunderacer der er udsat for hofteledsdysplasi

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg er på udkig efter en rampe til min hund?

Køb af en rampe til din hund, er ikke bare at købe det første og bedste. Der er masser af overvejelser bag og nogle ting, som skal undersøges først for at sikre, at du får det bedst mulige til din hund. Derfor har vi i nedenstående afsnit samlet de vigtigste ting, som du skal være opmærksom på, når du er på udkig efter en rampe til hund. 

Længden 

Det er forskelligt, hvad længde du har brug for, når du kigger efter en rampe til din hund. Skal den bruges indendørs og blot nå fra sofa til gulv, eller har du en stor bil og skal den kunne nå fra bagagerummet til jorden, så er det måske en rampe, der er lidt længere, som du har brug for. Det kan også være, at rampen skal kunne passe til forskellige biler? Det hele skal tages i betragtning, så du kan vælge en rampe til din hund, som passer til bruget.

Sådan undersøger du selv længden 

Den nemmeste og mest sikre måde at finde ud af, om målene passer, er ved at tage målene fra den rampe, du har set på, finde et målebånd og så måle det stykke fra f.eks. bil til jorden. Så  kan du se, om rampen til din hund er lang nok, uden at den bliver for stejl. 

Maks vægt 

Denne faktor er mindst lige så vigtigt som ovenstående. Her handler det om at finde en rampe til din hund, som passer og matcher dens vægt. De fleste ramper til hund vil have en max brugervægt knyttet til produktet – og så er det egentlig ret ligetil, for så skal du bare være sikker på, at din hunds vægt er under det – er den det, jamen så kan din hund roligt benytte sig af den.

Bruger man en rampe, der har en maks brugervægt på under det, som din hund vejer, så går den højst sandsynligt ikke i stykker første gang, din hund træder en pote op. Men med tiden vil den blive mere og mere brugt og der altså ingen garanti for, hvornår den pludselig ikke kan mere, da den er lavet efter den maksimale brugervægt. Så når du køber en rampe til din hund, så vær sikker på, at den passer til din hunds vægt. Så skal du ikke bekymre dig om, om rampen pludselig bliver overbelastet. 

Funktionalitet 

En rampe til din hund må gerne være funktionel også. Med funktionel mener vi, at den kan klappes sammen og tages med i bilen – uden at fylde alt for meget. Det samme gør sig gældende, hvis det er en rampe til din hund derhjemme – så må den gerne kunne pakkes pænt væk og gerne uden at fylde et helt rum. Derfor har vi i ovenstående afsnit, primært gået efter ramper til hunde, der enten er små eller som kan klappes eller foldes sammen – netop så de ikke fylder for meget, hvor end de skal være. 

Hvorfor skal jeg benytte mig af en hunderampe?

Vi har kort været inde på det tidligere – men i det store hele, så handler det om, at skåne din hund og være på forkant med dens velvære. Har du en hund, der bøvler med enten hofte, ryggen eller andet – så er det ikke en god ide, at den springer op i et bagagerum eller op i jeres seng, der hjemme. Det gælder desuden også, når den hopper ned. Det er ikke sundt for den og belaster leddene rigtig meget. En af grund til at have en hunderampe er også for din egen skyld. Har du en hund på +20 kg, så kan det med tiden godt blive hårdt at bære og løfte den, når den vil op eller I skal ud at køre. Her er en hunderampe bare optimal.

Men det er ikke kun til hunde, der allerede bøvler med hofte og ryg, at en rampe til hund er en god ide. Det kan også være, at du har en stor race, og da de jo vejer mere, så belaster det helt automatisk også deres led mere, når de laver store spring – hvad end det er op eller ned. Her kan du så bare være på forkant og sikre, at det ikke bliver grunden til, at der i fremtiden er problemer med din hunds led.

Så grundene til, at du skal bruge en rampe til hund, er:

  • Den skåner din hunds led og knogler
  • Den skåner din hunds hofte, ryg og skuldre

Skån begyndende gigt

Ligesom med mennesker, så er der nogle hunde, der er disponeret for gigt. Nogle får det tidligere end andre og oftest finder man først ud af det for sent, når din hund allerede har fået ondt. Der kan altså gå et godt stykke tid, fra din hund begynder at få lidt ondt, til I opdager det. Så vil du skåne din hund mest muligt og sørge for, at dens led og krop bliver slidt op mindst muligt, så skal du have fat i en hunderampe. Er det til bilen, findes der en masse ramper, som let kan slås ud og pakkes sammen igen, så de nærmest ikke fylder noget. Derhjemme kan man få fine taburet lignende “ramper”, som kan stilles for enden af sofaen og dermed ikke fylde helt så meget som en rampe til hund.

Pas på din hvalps knogler og led

Det er ikke kun de ældre hunde, der skal passes på. Det gælder lige så meget vores skønne, små hvalpe. Ligesom at vores hvalpe ikke må gå på trapper det første lange stykke tid, så gælder det også hop ind og ud af bilen eller op og ned af sofaen eller sengen derhjemme. Det skyldes samme grund, som at vores hunde ikke må gå op eller ned ad trapper som hvalp. Deres knogler er nemlig ikke færdigudviklet og har derfor ikke samme styrke som en fuldvoksen hund. Det er forskelligt fra hund til hund og alt efter hvilken race, hvornår de er færdigudvokset.

Hofteledsdysplasi

Nogle hunde lider af hoftedysplasi, som er en arvelig lidelse. Det er en lidelse, der gør, at hofteleddet på hunden bliver ustabilt. Der kan være flere grunde til, at netop din hund er udsat for det. Oftest kan din hunds størrelse og racen have en effekt på, hvor udsat din hund er og hvor hurtigt den vil blive påvirket af hoftedyspalsi. Ved at skåne din hund fra trapper, store spring – både op og ned, kan det være med til at sætte en stopper for, hvor hurtigt og hårdt din hund bliver ramt af lidelsen. Så der er altså flere ting, du kan gøre for at komme det i forkøbet og sætte tempoet på lidelsen ned.

Nogle hunderacer er som sagt særligt disponeret. Det er blandt andet:

  • Retriever
  • Schæferhund
  • Sanktbernardshund
  • Rottweiler
  • Ruhåret hønsehund

Hvilke symptomer kan der være på hofteledsdysplasi

Det er forskelligt hvilke symptomer, din hund viser – alt efter om det er en ung eller ældre hund.

Nogle af tegnene ved unge hunde er:

  • Din hund vil ikke længere hoppe op eller ned fra bilen
  • Hopper ikke op i sofa eller seng længere
  • Bryder sig ikke om at gå på trapper
  • Halter lidt på enten det ene eller begge bagben
  • Løber sjovt

Nogle af tegnene for hofteledsdysplasi ved ældre hunde

  • Et bagparti der udviser stivhed
  • Muskelsvind din hunds bagparti
  • Vil ikke gå op ad trapper
  • Vil ikke hoppe ind eller ud ad trapper
  • Har svært ved at rejse sig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger