Gør løb med hund sjovt – Frida og Line giver tips til en god start!

Line som har IG profilen @teamgoldenpower, har taget lidt ud tid ud af sin hverdag for at gøre os klogere på løb med hund, canicross og K9-biathlon og hvordan vi selv kommer igang.


Frida er en vigtig del af min hverdag. Hun deltager i stort set alle aktiviteter, om det er familiebesøg, vandreture i Danmark og i udlandet eller en tur på café. Derfor var det også naturligt for mig som løber, at hun skulle trænes op til at komme med på nogle af mine ture.

Da jeg fik Frida for 3,5 år siden, kendte jeg slet ikke til de to sportsgrene, canicross og K9-biathlon, hvor man løber med sin hund. Begge sportsgrene var stort set ukendte herhjemme, bortset fra i trækhundeverdenen, men de er nu begge i hastig vækst, efter at nye klubber og løb er dukket op de sidste par år. Jeg vil fortælle lidt om, hvad sporten går ud på, hvordan vi kom i gang og lidt tips og trick til en god start.

Hvem er vi?

Jeg hedder Line, er uddannet dyrlæge, hunde- og løbetræner. Til dagligt arbejder jeg som forsker. Jeg har været ivrig motionsløber gennem de sidste 10 år og deltager i massevis af løb lige fra 5 km og marathons i byen til forskellige trailløb i naturen. Frida er min golden retriever på 3,5 år.

Sammen har vi gået til mange forskellige slags hundetræning lige fra jagttræning, spor, lydighed, soft agility, hundefitness, ringtræning med mere. Siden Frida blev gammel nok til at deltage, har vi løbet sammen nogle gange om ugen og stiller op i de flere og flere ”hundeløb”, som efterhånden dukker op herhjemme. Siden foråret har vi været med til at starte en løbeklub for hund og ejer, HPM Dirty Paws og er nu tovholdere i den lokale afdeling i Nordsjælland. Vi er også ambassadører for K9-biathlon-løbene ”K9-biathlon for alle”.

Cani-hvad-for noget?

Men hvad er det alt sammen for noget? – biathlon? – er det ikke noget med ski og skydning? Og canicross lyder da som noget med motor på? Og er det ikke bare en løbetur med min hund?

I modsætning til at løbe med sin hund fri eller ved siden af sig i snor, er canicross – eller trailløb med hund – en sport, hvor hunden har sele på, er fastgjort til løberen via en elastisk line og er med til at trække løberen fremad. Det kræver træning, samarbejde og det rigtige udstyr. K9-biathlon er forhindringsløb med hund. Her gælder det om at løbe i naturen med kreative forhindringer undervejs – og man kan opleve alt fra balancegang på træstammer til svømning, sejlads i gummibåd, og forskellige ting der skal kravles under (presenninger, badekar med bolde, agilitytunneller) og trillebørs-kørsel.

Hvordan kom vi i gang?

Jeg har altid trænet meget tillid og samarbejde med Frida, da det er vigtigt for mig med en hund, der er tryg og ikke stresser, og som kan komme med alle steder. Som dyrlæge har jeg desuden meget fokus på sundhed, og derfor har jeg brugt en del tid på balance, koordinations- og styrketræning. Alle disse basisøvelser har været et rigtig godt fundament for at gå i gang med løbetræning med Frida – og for at dyrke både canicross og K9-biathlon.

Det gik også hurtigt op for mig, at vi begge syntes, at den sjoveste træning var den med lidt ”action” – og hvor vi begge to var aktive deltagere. Så i modsætning til fx agility skulle jeg nu, til K9-biathlons, også selv over/under/gennem forhindringerne! Jeg er klart ”det svageste led” i vores lille team på forhindringerne – men vi har det virkelig sjovt sammen, og jeg elsker at se, hvordan Frida går til opgaverne med stor selvtillid og tillid til mig.

Jeg begyndte at løbe med hende, da hun var omkring et år gammel, hvor hun var med på nogle helt korte ture på få km, og langsomt gjorde jeg så turene længere. Nu løber vi typisk sammen en 2-3 gange om ugen. Nogle ture løber vi canicross, andre får hun lov at løbe fri enten i hundeskoven eller på stranden, så hun kan løbe og snuse i sit eget tempo. K9-biathlon træner vi, når vi tilfældigt støder på en forhindring, fx en træstamme i skoven, en legeplads eller et anderledes underlag.

Hvorfor er canicross og K9-biathlon så fantastisk?

Sporten er fantastisk, fordi det giver et ”kick” at samarbejde og se, hvilke sjove udfordringer der dukker op til løbene. Det er virkelig god træning at arbejde med både balance, koordination og samarbejde. Løbetræningen bliver typisk også sjovere og lettere klaret, når man har en glad hund – og andre canicrossere – at følges med. Og hunden hjælper mange begyndere, der har svært ved at komme i gang og holde motivationen: En makker som altid er klar, og som flytter fokus fra én selv til hunden. Og når man motionerer sammen, bliver det nemmere at passe både motion og hund ind i en travl hverdag.

Har man én gang været til canicross-træning, er det også tydeligt, at det har en positiv indvirkning på hundene: De trives med at løbe som en flok – og får både motion og mental stimulering af at forholde sig til hinanden, samarbejdet med løberen og indtrykkene i skoven. Så som løber, har man det ekstra fantastisk efter turen, når man både har gjort noget godt for sig selv og for sin hund.

De første skridt

Det allerbedste er simpelthen at løbe med andre! Langt de fleste hunde lærer utrolig hurtigt, når de løber med mere erfarne canicross-hunde. Og så elsker de bare at løbe i flok. Da Frida og jeg startede med sporten for godt 2 år siden, var der ikke nogen løbeklubber til hund og ejer. Jeg kunne kun finde trækhundeklubberne, og med min golden retriever – og uden nogen ambitioner om at køre med vogn/slæde – tænkte jeg ikke, at det var stedet for os.

Så jeg begyndte på egen hånd ved at læse lidt på nettet og tage udgangspunkt i min egen viden om løbetræning. Og selvom tipsene hjalp, så var Frida vidst også lidt af et naturtalent: Hun fandt helt naturligt ud af at trække og løbe fremad. Jeg tror nu også, at al vores anden træning selvfølgelig også gjorde det lettere. I dag har hun lært, at løbegearet betyder ”jeg er på arbejde” – og hun løber med meget fokus.

Altså lige på nær når en mus løber over sporet eller en hjort i skoven 5 m væk. Så kan hun godt lige ta’ en sving eller en ”nødopbremsning”… men så holder hende den tobenede sig bagved, da også vågen og på dupperne! Det er også en del af det sjove ved canicross: Man er et team – og det er ikke altid, at makkeren er 100% enig i taktikken eller ruten.

Hvordan kommer jeg videre?

Det gik nemt for os at komme i gang – men mange begyndere har problemer med nogle af disse ting: Hunden ”gider” ikke løbe – og slet ikke at trække, den stopper konstant og snuser eller løber væk fra sporet… Og her hjælper det virkelig at løbe med andre.

Det seneste års tid har der været en løbeklub for hund og ejer: HPM Dirty Paws. Der er nu kommet lokalklubber over hele landet, det er gratis og her kan man møde andre canicrossere og løbe sammen. Jeg er selv tovholder i Nordsjælland, og jeg kan virkelig se, hvor meget det ”rykker” at komme til træning. Hunde som ikke ”gad” løbe, følger nu glade med flokken – og hunde som snuser, løber af sporet, løber skævt bliver også gradvist bedre, når de får fokus på at løbe med teamet og med deres ejer.

De forskellige signaler som er gode at indlære såsom ”højre” og ”venstre”, kan man på fællesturene sætte på undervejs – så lærer hunden dem hurtigt. Og alle kan være med. Stemningen i klubben er meget afslappet og hyggelig – man behøver bestemt ikke være verdensmester eller hurtigløber. På vores canicross-hold har vi både begyndere, som går/løber og mere øvede. Det vigtigste er at komme ud og lave en aktivitet sammen..

Hvis du ikke har mulighed for at løbe med andre, kan hunden selvfølgelig også lære det alene. Det kræver blot ofte lidt mere arbejde. Først og fremmest handler det, som megen anden hundetræning, om at belønne på det rigtige tidspunkt. Så ros, ros, ros når hunden trækker fremad og løber som du gerne vil have det. En god idé kan være at ”planlægge efter succes”: Så luft hunden inden for at undgå snuseri, løb på en smal sti, så der er færre forkerte steder at løbe hen – og ha’ fx en person hunden kender godt til at løbe/cykle foran. Standser hunden og snuser eller gør den noget forkert, så stop den med et kort ”nej” – og husk så at rose igen, så snart I er tilbage på rette spor.

Hvad er ellers vigtigt for en god start?

Først og fremmest skal du være sikker på, at hunden er sund og rask – og gammel nok til at gå i gang med løbetræningen. Tal evt. med dyrlægen først. Derefter er det en god idé at tænke i udstyr: En god sele til hunden og helst en elastisk sele til at have om livet og evt. et canicross-bælte. Da jeg startede med Frida, anede jeg intet om alt det gear, man kan få – så jeg brugte bare en almindelig Y-sele. Men senere fandt jeg ud af, at det nærmest er en hel videnskab at vælge den rigtige sele, da den gerne skal sidde helt optimalt og ikke hæmme hundens bevægelser og vejrtrækning. Så mit bedst tip er at kontakte en erfaren canicrosser eller en shop med speciale i træk/løbeseler.

Det er vigtigt at starte langsomt op. De første par træninger løber man blot korte stræk og fokuserer på at lære hunden at løbe rigtigt. Stille og roligt kan man så bygge flere kilometer på. Hvor hurtigt man øger afhænger af, hvor god kondition hunden allerede har. Frida løber typisk løs et par timer hver dag på vores gåture, så en løbetur med mig på fx 5 km er let træning for hende, men har du en hund, som normalt går i snor og kun korte ture, så skal man passe på med at øge for hurtigt. Find gerne et begynderprogram og følg det, så hunden trænes op over en periode til at løbe de længere stræk.

For at undgå skader er det en god idé at variere træningen så meget som muligt. Jo mere du kan gøre for at styrke din hunds muskler, balance og koordination, jo bedre. Vi løber mange ture hvor Frida er løs, går/løber i sand, i klitter og kuperet terræn. Jeg bruger også en del tid på balanceøvelser på træstammer eller hvad vi nu finder i skoven eller på legepladsen – og laver ”hundefitness”. Det synes hun er virkelig sjovt! Start i øvrigt også altid løbeturene med at gå lidt, så hundens og dine muskler bliver varme – og gå tilsvarende lidt bagefter. Du kan også lære at lave udstrækning med din hund eller give den massage. Det synes vi herhjemme både er hyggelig og god afslapning efter træningen.

Hvad med konkurrencer?

Der kommer flere og flere løb herhjemme, nu hvor både canicross og K9-biathlon bliver mere populært. HPM Dirty Paws arrangerer en lang række løb henover året i samarbejde med lokale løbsarrangører, fx Zealand Trail på Sjælland og Løverodde trail nær Kolding. K9-biathlon arrangerer for alle både virtuelle løb og et par større events i løbet af året, fx det store event på Vilhelmsborg i pinsen.

Løbene er sjove og med en hyggelig og god stemning. De er åbne for alle – om du er begynder eller mere øvet. eller har en stor eller en lille hund. Du kan gå, lunte eller spurte ruten, som det bedst passer dig og din hund. Det vigtigste er en sjov og god oplevelse sammen.


Facebook: HPM Dirty Paws løbeklub for hund og ejer
Facebook: K9-biathlon for alle
Instagram: @teamgoldenpower

Skriv et svar

Cookie-indstillinger