Hvor mange timer sover en hund?

Vi kan godt blive enige om, at vores hunde er forskellige – og derfor har forskellige behov, når det kommer til søvn. Din hunds søvnbehov afhænger både af hundens alder, størrelse og dens daglige aktivitetsniveau. Men det gennemsnitlige søvnbehov for menneskets bedste ven er et sted mellem 12 og 14 timers søvn i døgnet. Derfor har din hund behov for en del flere timers hvile – sammenlignet med dit eget behov.

I denne artikel vil vi komme nærmere ind på hvilke faktorer der har påvirkning på hvor mange timer din hund egentlig bør sove i løbet af en dag. Her er det dog væsentligt at huske på, at alle hunde er forskellige – ligesom vi mennesker.

Lyserød
Creme-hvid
Koksgrå
Lysebrun
249,00 kr.449,00 kr.
Grå
309,00 kr.639,00 kr.
Beige
1.329,00 kr.2.549,00 kr.
Sort
629,00 kr.1.529,00 kr.

Giv din hund de optimale betingelser for en god søvn

Som du nok selv er bekendt med, sover man meget bedre, når man har været fysisk aktiv i løbet af ens dag ved fx en svedig holdtræning i fitnesscenteret. Det præcis samme gør sig gældende for din hund – den elsker at tonse rundt med sit favorit legetøj eller tage en rask gåtur i den nærmeste hundeskov. En sådan aktivitet skal efterfølgende belønnes med et dejligt hvil. Det modsatte – nemlig en al for inaktiv hund – vil have en dårlig indflydelse på hundens søvn, som i sidste ende har en negativ påvirkning på din hunds livskvalitet. Derfor kan du som hundeejer med fordel få fingrene i et aktivitetslegetøj for at fremme din hunds mentale sundhed og søvnbehov.

Hvor er det bedst, at min hund sover?

Ja – det er nok en tanke, der har strejfet dig, som hundeejer. For er det mest fornuftige at min hund har sit eget hellested eller skal jeg lade hunden sove oppe i sengen?

Der findes enormt mange faktorer som spiller ind i valget om den bedste soveplads for netop dig og din hund – særligt dit temperament er en væsentlig faktor. Du bør selv bedømme, hvad det bedste er for jer, da du selv bedst kender dit og din hunds behov. For en del hundeejere fungerer det dog bedst, at hunden har sin egen soveplads i form af en hundeseng. Her kan den tilpasse sit behov og skabe den nødvendige tryghed forud for en god nattesøvn. Derfor bør du som hundeejer sikre, at din hund ligger trygt og behageligt i en god, solid hundeseng.

Selvom det er så hyggeligt med besøg af din pelsede ven, kan du som hundeejer undgå at blive forstyrret i din skønhedssøvn ved enten at vågne op i fodenden af sengen uden dyne, for så at skulle “slås” med din hund om at få sovepladsen tilbage. Derfor kan du med fordel invitere din hund med i sengen en formiddag, hvor der er ren afslapning og puttetid på programmet – så genopfyldes ens puttebehov.

Hunde har godt af søvn og hvile

Mange hundes døgnrytme afspejles til dels i deres ejeres – vågne i dagtimerne, når ejeren er hjemme og sover for det meste om natten. Dog er det væsentligt at vide, at selvom søvnen om natten er den mest effektive, så har søvn i løbet af eftermiddagen en betydelig faktor for din hunds ve og vel. Hundens søvncyklus er nemlig indbefattet af en sløvhedsfase, hvor hunden slapper af samtidig med at den bearbejde alle dagens indtryk.

Hvor mange timer i døgnet sover en hund?

Men hvor mange timer sover en hund egentlig? Der vil være en del forskel på timerne, som en hund tilbringer i hundekurven, hvilket især skyldes størrelsen. En større hund, som en Berner Sennen, har som oftest et større behov for at ligge i sin hundeseng frem for en mindre Bichon Havanais.

Hvor meget skal en hvalp sove?

Mener du måske også, at din lille nuttede hundehvalp bare sover dagen lang? Men fortvivl ej, det er faktisk en rigtig god ting. Hunden formår at regenerere, så den kan vokse sig stor og stærk. Typisk vil en sund, rask og glad lille hundehvalp sove et sted mellem 12 og 18 timer om dagen. Søvnen er nemlig en altafgørende faktor for hundehvalpens liv, hvilket skyldes at den i høj grad er bestemmende for hvalpens mentale sundhed og udvikling. Dig, som hundeejer, bidrager med en stor del til dens livskvalitet ved at sikre at din hund har en hundeseng, hvor den kan trække sig tilbage i ro og fred.

Hvor meget skal en velvoksen hund sove?

Det kan være svært at give et entydigt svar på hvor meget en voksen hund egentlig sover. Det hele afhænger i høj grad af den enkelte hunds race, ligeledes dens temperament og aktivitetsniveau. Hundens søvn vil gennem dagen blive afbrudt noget oftere end din egen. En sund, rask og livlig, velvoksen hund sover derfor typisk omkring 13 til 14 timer dagligt, hvor dens ve og vel fremmes gennem søvnen.

Måske undrer du dig også over at din hunds søvnmønster er en del anderledes i forhold til din vens hund. Igen spiller hundens størrelse en afgørende faktor, for hvis du selv har en stor og velvoksen Sankt Bernhardshund, vil du nok opleve at din hund sover en del flere timer i døgnet end din vens Malteser hund på trods af samme alder. Større hunde vil som oftest have et større behov – ligesom de vil kunne sove mere.

Hvor meget skal en ældre hund sove?

Som hundeejer, bør du tage nogle forholdsregler for din ældre hund, ligesom du gjorde med hundehvalpen. Den lille pelsede hundehvalp har behov for hvile, fred og ro for at kunne vokse sig stor og stærk. Lidt det modsatte gør sig gældende for den ældre hund. En hund bliver automatisk mere passiv med alderen, hvilket ikke bare skal udforme sig i, at den skal sove dagen lang. Den ældre hund har stadig behov for at være fysisk aktiv gennem leg med sin ejer, selvom den måske ligner en der godt kunne tage sig en “morfar”. Det er dog helt naturligt, at din hunds søvnmønster ændrer sig, end da den var en velvoksen hund. Du kan derfor opleve at din hund, efterhånden som den bliver ældre, helt naturligt også får et større behov for søvn, og sover derfor mellem 14 til 16 timer dagligt.

Det samme sker for os mennesker – som ældre skal vi stadig huske os selv på, at vi skal holde os i gang ved at gå en rask tur eller øve vores balanceevne, så vi ikke bare bliver en stillesiddende grøntsag. Men vi har også et større behov for hvile, for at samle kræfter til dagens gøremål.

Hvorfor kræver vores firbenede venner så meget søvn i løbet af dagen?

Hunden får ikke, ligesom os mennesker, en lang sammenhængende søvn i løbet af natten. Dette kan måske besvare din undren om hvorfor din hund ofte er at finde i hundesengen eller flader ud på gulvet i løbet af dagen. Din hund sover nemlig flere gange om dagen for at bearbejde alle indtryk. Grunden hertil er nemlig at hunde kun bruger omkring 10% af deres sovetid i REM-søvnfasen, hvorimod mennesket bruger hele 25%.

Hvorfor sover hunde så uroligt?

Du har måske som hundeejer oplevet, at din hund løber, spjætter eller gør i søvne. Det hele skyldes, at din pelsede ven blot drømmer. Når din hund drømmer, befinder den sig i den velkendte REM-søvnfase, hvor de genoplever nogle af minderne fra dagens begivenheder. Måske havde I en sjov leg med en frisbee, som simpelthen bare lige skal udleves endnu engang.

En anden mærkværdig adfærd, du som hundeejer måske har oplevet, er at din hund går rundt om sig selv eller skraber gevaldig meget i gulvet, lige inden den lægger sig til at sove. Denne adfærd skal allokeres helt tilbage til vilde hunde og ræves instinkt om redebygning, hvor hunden krøller sig fuldkommen sammen.

Hundens søvnmønster er forskelligt fra menneskets. Det giver dig, som hundeejer, en god mulighed for at bemærke de skønne firbenedes mærkværdige adfærd i deres sovetider. Så nu kan du jo ikke lade vær med at trække på smilebåndet næste gang din hund løber i søvne…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger