Hvem er vi egentlig?
Jeg hedder Camilla Guldhammer, 25 år og er til daglig i lære som butikselev i SPAR Grauballe. Jeg har altid elsket dyr, og især hunde har i særdeleshed vundet en kæmpe stor plads i mit hjerte. Jeg har ligeså længe jeg kan huske passet familien og nabolagets hunde og i 2013 startede jeg privat hundepasning, som jeg drev i 5 år og lærte hundredvis af hunde og deres ejere at kende. Kaos er en border collie på 2 år.
Han er født okt. 2018 i Tjekkiet og kom til Danmark i december 2018. Kaos er, som hans navn lyder, en komplet tosset og altid evig glad dreng. Han elsker at træne, tumle vildt og løbe stærkt. Jo hurtigere det går, desto federe er det! Mit racevalg endte på border collien, fordi jeg ved, at de er super gode på agilitybanerne grundet deres store drive, samarbejdsglæde og at de er super lærenemme. Derudover er de jo super smukke og adrætte. Kaos blev derfor hentet hjem i december 2018 med henblik på, at være familiehund og især agilityhund.
Sådan begyndte vi til agility
Jeg begyndte at træne agility i år 2009 sammen med min nabos lille coton de tulear tæve Sara. Hun blev starten på mit agilityeventyr og det var her min agility glæde opstod og vi lærte alting sammen. Desværre fik hun efter 4 år konstateret flere diskusprolapser i ryggen, som satte en stopper for vores agility rejse sammen. Jeg forsatte min agilityrejse med en anden lånehund – en border collie ved navn Queen. Vi løb sammen på agilitybanerne fra år 2013 – 2018 og vandt flere flotte placeringer sammen. Kaos og jeg startede vores agilitytræning allerede som hvalp i 2018. Der lærte han at lege med legetøjet, løbe fremad gennem tunneller, gennem springvinger, rundt om kegler og andre sjove hvalpelege. Først omkring 8-12 måneders alderen kom han på et agilityhold, hvor vi så småt trænede spring, vendinger, slalom og stille og roligt øgede sværhedsgraden og belastningerne.
Agility er den fedeste hundesport!
Agility er en hundesport, hvor det især drejer sig om hurtighed, præcision og ikke mindst smidighed. En agilitybane består af en række forhindringer såsom; spring, tunneller, slalom og flere forskellige balanceforhindringer. Ejeren skal via kropssprog og verbale kommunikation, guide hunden gennem den rigtige bane, både i den hurtigste tid og med færrest fejl. Det er super fedt, at være et team med hunden. Det at mærke, at man kan samarbejde med sin hund, uden udstyr, trods det høje tempo og præcision. Agility giver både hunden og ejeren øget kropskontrol, øget selvtillid og får brugt fysisk og mental energi.
Agility er også en super sjov sport, fordi den er alsidig. Man behøver bestemt ikke en bestemt type hund og ejeren behøver ikke at have konkurrence-ambitioner, for at kunne træne sporten. Man kan helt selv bestemme, hvilket niveau man ønsker at træne på – der er ingen konkurrencekrav! Hunden kan dog deltage i agilitykonkurrencer, fra den er fyldt 18 måneder og fremefter. Fra dagen hvor hunden fylder 7 år og fremefter, kan den stille op i seniorklassen, hvor højden sænkes, således man tager hensyn til den ældre hund.
Sådan kommer du igang
Hvis du har lyst til at prøve kræfter med agility sporten, vil jeg anbefale at kontakte den lokale hundeklub og tilmelde jer et agilityhold. Udover at blive en del af et kanon klubfællesskab, kan man også få hjælp af en kyndig træner. Det er vigtigt, som hundeejer at lære, hvordan der trænes forsvarligt og bedst. Alle hunde kan løbe agility, så længe de er sunde og raske. De kan starte fra ca. 12 måneders alderen. Nogle klubber har “præ-agility” hold, som er for hunde under 12 måneders alderen.