Portugisisk Vandhund – Lær racen at kende!

OBS: Denne artikel er skrevet i samarbejde med en Portugisisk Vandhund-ejer. Formålet er at lære om racen i form af erfaringer og oplevelser fra ejere, der har selvsamme race.

Denne artikel skal altså ikke ses som faktabaseret, men derimod som en personlig fortælling fra en Portugisisk Vandhund-ejer.

Phines favoritter

Orange Sun
Sort
Classic Red
Hunting Green
Mocca
349,00 kr.449,00 kr.

Navn på race: Portugisisk Vandhund / Cao De Agua Portuges
Temperament: Vagtsom
Aktivitetskrævende: Mellem
Nysgerrig: Meget
Pelspleje: En del

Mit navn er Ellen (24 år) og bor på Frederiksberg sammen med min kæreste og vores seje PWD hvalp, Phine (4 mdr.). Jeg færdiggjorde i sommer min bachelor fra CBS, og har nu valgt at tage noget tid fri inden jeg begynder på overbygningen – bl.a. for at have den rigtige tid med Phine.

Udover Phine, har jeg en hest, som Phine er med oppe og besøge flere gange om ugen. Det ligger i kortene, at hun skal blive en inkarneret staldhund med alderen. Indtil videre går det strålende, og de er gode venner.

I fremtiden drømmer Phine og jeg derudover om at deltage i lydigheds- og rallykonkurrencer, og træner allerede nu op til DKKs ’Sirius Stjernehvalp’ online prøve.

Lidt om racen Portugisisk Vandhund

Nogle kender den portugisiske vandhund (PWD// Cao De Aqua) som ’Obama-hunden’, andre som en apporterende vandhund, der førhen hjalp til på fiskerbåde, men de fleste kender den slet ikke – og det er (i mine øjne) ærgerligt.

I sin tid fungerede racen som en trofast hjælper til fiskerne ude på bådene, bl.a. til at apportere fiskernet og diverse fiskergrej fra vandet af. De var derfor også vant til at bo på de små fiskekuttere tæt sammen med deres ejer. Derfor siger man også, at racen i dag trives bedst, når den har masser tid nær sin ejer.

Portugisisk vandhund og pelsen

PWD’en er en mellemstor allergivenlig hund, der fås med to slags pels – den krøllede og den bølgede – og er hyppigst set i farverne sort, sort/hvid, brun, brun/hvid. PWD’en fælder ikke, og skal derfor klippes nogle gange om året.

Portugisisk vandhund og klip

Der er to typiske måder dette gøres; Det originale ’Løve-klip’ (hvor bagenden, snuden og det nederste af halen klippes kort) eller et normalt ’retriever-klip’. Poterne skal klippes oftere så hunden ikke skøjter rundt på stuegulvet, eller får ’sure tær’ af for fugtigt pote-miljø. Racen skal også redes (ofte) og vaskes (jævnligt) for at holde pelsen uden for mange filtknuder.

Racens temperament

Det er en sej og intelligent hund, som elsker at arbejde og hurtigt opfange en hentydning. Samtidig er der dog en meget stålfast personlighed bag dens charmerende ydre, og hunden kan snildt gennemskue diverse lokke-forsøg.

Den kræver altså tålmodighed og god kommunikation, men når du først har den på din side, kan du ikke undgå at blive en stolt hundeejer. Og så knytter den sig meget til sin ejer, men hvis hunden socialiseres korrekt som hvalp, får man sig en meget venlig og udadvendt familiehund i sidste ende.

Som racens navn også antyder, er racen glad for vand og apportering – og særligt kombinationen af de to. Det har min lille Phine dog ikke helt fået øjnene op for endnu, men jeg ved, at mange hunde først finder glæden ved etårsalderen.

Hvordan fik I øjnene op for racen Portugisisk Vandhund?

Jeg er vokset op med en Glenn terrier, som ikke fældede, og havde derfor et stort ønske om at finde en race, som netop ikke gik og spredte pels overalt. Samtidig ville jeg gerne finde en mellemstor hund som glædeligt kunne følge med på lange skovture og stalddage.

Med disse personlige krav fik jeg indsnævret min søgning til vandhundene, og var ude at besøge både den italienske, spanske og portugisiske, inden jeg besluttede mig. Efterfølgende var det den portugisiske, som jeg forelskede mig i – både pga. dens indre og ydre charme.

Hvordan fandt du Phine og hvordan var hele processen ift. at finde avler:

Mine svigerforældre er hundeopdrættere og jeg har via dem fået en ekstra forståelse for hele processen, samt et ekstra behov for, at min hvalp skulle komme fra en ordentlig avler. Så det var helt naturligt for mig kun at se på kennelklub-registrerede opdrættere.

Der er kun to officielle PWD-opdrættere indenfor Danmarks grænser, og begge med lange lister af interesserede hvalpekøbere og ingen nærmere kuld-planer dengang. Jeg gik derfor både den norske og den svenske kennelklubs opdrætterlister igennem, og nøje udvalgt 3-5 avlere i hvert land, som jeg efterfølgende kontaktede.

Her fik jeg kontakt med Phines kennel, Kennel Watercoat, i Sverige, og aftalte et besøg med hundene og menneskerne bag denne. Det var et stueopdræt med have, børnebørn, tre voksne hunde og generelt masser liv omkring – lige det jeg drømte om. Derfra gik der omtrent et års tid, også blev Phines kuld født, og jeg var heldig at få lige den hvalp jeg drømte om.

Det at importere en hvalp kan for nogle lyde uoverskueligt, men det er faktisk ikke spor besværligt. Det kræver blot, at man som ny hvalpeejer sørger for at få hvalpen indregistreret i Dansk hunderegister indenfor 4 uger af hvalpens import og at man følger de gældende myndighedsbestemmelser (som let kan findes Fødevarestyrelsen hjemmeside).

Man skal selvfølgelig også sørge for, at der er styr på al anden dokumentation ifm. købet af hvalpen, men dette foregår præcis som inden for landets grænser.

Hvad er vigtigt at vide om en Portugisisk Vandhund, inden man får sig den?

  • Den kræver, som tidligere skrevet, at man bruger godt med tid sammen med den – både pga. dens behov for aktivering, men også grundet den sind og ophav.
  • Derudover skal man potentielt være forberedt på en fremtid som hjemme-hunde-frisør. Racen skal klippes nogle gange om året, hvorfor det giver økonomisk mening selv at gå i krig med det. Samtidig er det de færreste hundefrisører (i KBH) som tager imod hunde over 10kg.

Dine bedste råd til andre, der overvejer at få samme race

Som med alle hunderacer er det vigtigt at man som hvalpekøber gør sig grundige overvejelser ift hundens behov versus det liv du kan tilbyde den. Passer det sammen?

Men summa summarum så er det er en fantastisk race, som jeg personligt ville elske at se flere af herhjemme i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger