marsvinebur

Marsvinebur – vi har fundet de bedste til jer!

Når du er på udkig efter et marsvinebur, skal du være opmærksom på, hvorvidt du skal have et til udendørs eller indendørs brug. Når det er fastlagt, skal du finde et, der er stort nok til dit marsvin. Husk på at marsvinet skal bruge hjemmet som både soveplads, spiseplads, legeplads og som toilet. Det anbefales, at dit marsvinebur er minimum 100 x 50 cm til et enkelt marsvin – selvfølgelig større hvis der er mere end én i samme bur. Af den grund kan man også sagtens kigge på kaninbure, da de ofte er lidt større, og giver dit marsvin lidt mere plads.

Must have tilbehør til dit marsvinebur

Tilbehør kan være med til at gøre tingene nemmere for dit marsvin. Har du f.eks. dit marsvinebur udendørs og placeret i et afspærret område eller i en marsvineløbegård, så kan en trærampe være ideel. På den måde giver du dit marsvin adgang til at gå frit ind og ud af marsvineburet til udendørsarealet. Det er en rigtig god ide til gnavere, da de har godt af motion samt masser af plads at boltre sig på.

Har du brug for noget lignende dog mindre og til et indendørs marsvinebur, er en bro et udemærket bud. På den måde gør du det nemt for dit marsvin at kravle ud og over den høje kant.

Marsvin skal stimuleres ligesom alle andre kæledyr. Det er derfor vigtigt, at der er noget tilbehør i dit marsvinebur til den. Vi taler selvfølgelig om marsvinelegetøj. Det kan fås i alverdens former – både til at lege med fysisk, men lige så vel til at bide og spise fra. Det er nemlig en god måde for dit marsvin at blive aktiveret på, samtidig med at det gavner dit marsvins tænder og fordøjelsessystem.

Til førstegangskøbere af et marsvinebur

Anskaffer du dig et marsvin, er størrelsen på buret rigtig vigtig. Men det er ikke det hele. Det er også vigtigt, at den i løbet af dagen får mulighed for at kunne løbe på et større område. Det er både sundt for dens trivsel, så den ikke bliver overvægtig og fordi marsvin er aktive dyr, der godt kan lide at bevæge sig.

Det er også vigtigt, at dit bur, hvad enten det er til inden eller udendørs brug, ikke bliver placeret, lige hvor solen står højeste på. Nu er det generelt ikke så varmt i Danmark, men i sommermånederne kan det blive for varmt med solen direkte på. Det er derfor utrolig vigtigt med mulighed for skygge til dit marsvinebur. 

Er dit bur et udendørs marsvinebur, skal du være opmærksom i de kolde måneder. Det må nemlig heller ikke blive for koldt der. Du skal derfor sørge for, at det er godt isoleret og du sørger for, at det er fyldt med hø og halm til at varme sig på. Placeringen af det vil fungerer bedst med et sted, hvor der er læ for vind og uvejr. Marsvin tåler ikke hvis temperaturen bliver under 10 grader. 

Hvor stort skal mit marsvinebur være?

Udover at størrelsen på et bur til ét marsvin skal være minimum 100 cm lang og mindst 50 cm bred. Så skal det selvfølgelig være større, hvis der er flere. Har du to, skal det være mindst 150 x 80 x 40 cm (højde x bredde x længde). Har du flere marsvin end to, bruger man som grundregel, at arealet øges med 25% ekstra pr. individ. Disse er vejledninger og anbefalinger fra Dyrenes Beskyttelse. Du kan læse mere om det her.

Hvad skal jeg have i mit marsvinebur?

Det er også vigtigt, at dit bur indeholder en masse inventar i form af hø, halm og spåner. Dette er til bundlaget i buret og til at kunne putte sig i. Det du bruger må ikke være støvende strøelse, da det kan gøre det svært for dit lille marsvin at trække vejret, og dermed genere den.

For at dit marsvin kan lave små gemmesteder, er ting som visne blade, bark og andre naturting et rigtig godt tilbehør. Det er essentielt for dit marsvins velfærd, at der er steder i buret hvor den kan gemme sig. Det er en del af deres natur og derfor har det også betydning for dens trivsel.

Udover det, er det en god ide med f.eks. grene som dit marsvin kan tygge og bide i – altså lidt legetøj. Det er fordi, at marsvinets tænder vokser hele tiden og på den måde holder de dem nede i den rigtig længde. Bliver marsvinets tænder for lange, er det vigtigt den kommer til dyrlægen og får dem klippet ned. Hvis ikke dette bliver gjort, kan den i værste tilfælde komme til at bide sig selv i kinden og dermed ende med slet ikke at kunne spise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger