Opdateret den 01/03/2021 af Julia F

Alle katte er rovdyr. Derfor er de, fra naturens side, udstyret med skarpe kløer, og et naturligt instinkt for at være aktive og nysgerrige. Det er derfor ikke unormalt, at du oplever din kat gå på opdagelse i dit hjem. Hvad enten det er at klatre op af skabene, eller angribe en kurv. Man kan ikke blive sur over, at katten følger sine naturlige instinkter. Det er dog ikke altid at man ønsker, at sætte sine egne møbler til rådighed for ens legeglade kat. Det kan derfor være en god idé at stille ens kats behov for at kradse og klatre, så det ikke er møblerne der står for skud. Derfor er kattetræer en genial opfindelse. Hvis du anskaffer dig sådan et, så har din kat rig mulighed for at klatre og kradse, selvom den er indendørs.

Hvorfor er kattetræer en god ide?

Kattetræer er efter vores mening nærmest obligatorisk, hvis man har en indekat, men selv hvis din kat kan komme udenfor, kan det være et fantastisk tilbehør til din kat. Kattetræer er perfekte til, at stimulere mange af kattens naturlige instinkter. De giver nemlig mulighed for at kradse, klatre, lege og observere, fra et sted, der er dens eget. Tager man f.eks. et gulv til loft kattetræ, giver man sin kat mulighed for at klatre højt op og observere sit territorium, som katten normalt ville gøre fra et træ i naturen. Derudover giver det katten mulighed for, at aktivere alle sine muskler og led, hvilket indekatte ellers kan have begrænset mulighed for. Muligheden for at have noget slidstærkt at kradse i, er også med til at pleje og vedligeholde kattens kløer. Denne mulighed gør også din kat meget mere tilbøjelig til, at lade sofaen og andre møbler være, næste gang den skal teste kløerne af. Har du ikke plads til et kattetræ, kan du også aktivere din kat med kattelegetøj. Vi anbefaler dog stadig et kattetræ, da det er noget din kat kan bruge uden du er hjemme.


Vores Top Valg

Trixie Nuria Kattetræ

 • Gode anmeldelser
 • Tåler vask
 • Klatreparadis
779,90,-GÅ TIL BUTIK →

La Digue ll kattetræ er luksusudgaven af kattetræer både i form af størrelse, kvalitet, design og muligheder. Kattetræet indeholder en stor hængekøje, stort hus, en blød liggeplads som er formet som en pote, samt en udkigspost øverste med en blød pude.
Kattetræet er af et stabilt materiale, som gør, at der kan kradses og leges vildt til den store guld medalje, uden at den går i stykker. Din kat kan lave alt med dette kattetræ, så som at sove, holde øje med alt der sker, lege vildt og få ordnet klør.

Kattetræet kan fås i sort, hvid, beige og lysegrå så den kan passe ind til stilen i dit hjem også.

Produktspecifikation 

 • 4 farver
 • Højde 163 cm
 • Plysbetræk

Kattetræ til store katte

Trixie Nuria Kattetræ

 • Gode anmeldelser
 • Ekstra stærke stolper
 • Moderne design
Fra 430,00,-GÅ TIL BUTIK →

Trixie Nuria er et kattetræ, der egner sig godt til lidt større katte. Kattetræet har en ekstra tyk stolpe, som gør den mere holdbar, og derfor kan holde til større katteracer. Kattetræet fra Trixie har forskellige funktioner – både hule, plateau, kradse og legeelementer. Ønsker man noget højere, kan man eventuelt kombinere den med højere og eventuelle væghængte kattetræer.

Produktspecifikation 

 • 71 cm høj
 • Aftagelig pudeseng
 • Naturlig sisal betrukken stolpe
 • Plysbetræk

Kattetræer fra gulv til loft 

PartyPets Manchester, Gulv til loft kattetræ

 • Høj kvalitet
 • Mange funktionalitet
 • Flot design
Fra 999,00,-GÅ TIL BUTIK →

Gulv til loft kattetræet fra PartyPets er det ultimative aktiveringsredskab til din kat eller katte. Kattetræet strækker sig 2,5 meter op i luften, og kan derfor nå loftet i de fleste hjem. Dette giver kattene rig mulighed for at klatre. De mange platforme og huler giver katten flere steder at hvile sig, og gør det samtidig sikkert for katten at færdes op og ned af træet. Stolperne er beklædt i naturligt sisal, som er godt til kattenes kløer. Dette gør nemlig alle stolperne kradse-venlige, og katten har derfor rig mulighed for at pleje sine kløer. Dette kattetræ sikrer at din kat kan holde sig aktiv, hvad enten det er en inde- eller udekat. Du undgår derfor overvægt og led problemer, der ellers ville kunne opstå hos inaktive katte.

Selvom kattetræet går fra gulv til loft, fylder der ikke voldsom meget i rummet, og kan derfor nemt placeres et centralt sted i huset.

Produktspecifikationer

 • Gulv til loft
 • 230-250 cm
 • Naturligt sisal beklædning
 • Flere platforme og stolper

Væghængte kattetræer

Trixie Katte Klatrestige

 • Godt anmeldt
 • Stilet design
 • Naturlige materialer
Fra 525,00,-GÅ TIL BUTIK →

Denne vægmonterede klatrestige fra Trixie, tilbyder din kat endeløs sjov rundt på hjemmets vægge. Klatrestigerne kan købes i flertal, og sættes i forlængelse af hinanden, eller kombineres med andre væghængte elementer. Produktet er lavet i træ og bundet sammen med reb i sisal, der sikre en høj holdbarhed. Klatrestigen er perfekt til at give din kat mulighed for at komme højt op, når den er indenfor.

Produktspecifikationer

 • Mål: 150 x 30 cm (L x B)
 • Kan kombineres med andre kattetræer
 • Farve: Grå
 • Monteringsskruer, ravplugs m.m. er ikke inkluderet

Budget Kattetræ

Trixie Kradsetræ Fluesvamp

 • Godt anmeldt
 • Farvelig
 • Fylder ikke meget
99,90,-GÅ TIL BUTIK →

Med dette kattetræ får du et budgetvenligt kattetræ, som de fleste kan være med til prismæssigt. Grundet træets åbninger bør katte under 5 måneder ikke lege med kattetræet. Det indeholder et kradsetræ, bolde i snor samt boldene gemt i foden af træet.

Materialet er at blødt fleece og en sisalstamme som har e diamater på 6,5 cm.

Produktspecifikationer

 • Mål: H 45 x Ø 27 cm
 • Farve: Rød
 • Blødt fleece betræk

Hvad er et kattetræ?

Katte træer kan være enkelte elementer, men også hele miljøer, der giver katten mulighed for at klatre og bruge dens kløer. Kattetræer fås derfor i et utal af størrelser, med forskellige funktioner og måder at aktivere din kat på.  I de små udgaver vil man ofte blot se en enkelte lavere stolpe, hvor du i de største udgaver har gulv til loft kattetræer, og væghængte elementer, der kan strække sig over en hel væg. Kattetræer er ofte lavet i naturlig materialer, men med forskellige overflader, for at aktivere katte på flere måder. Kradse områderne vil ofte være beklædt i det naturlige materiale sisal. 

Sisal er et naturligt produkt, som er skabt af plantefibre, udvundet fra agaveplanten. Sisal er særligt anvendt i torv produktion, men er også yderst populært til kattelegetøj. Dette skyldes materialets super slidstærke egenskaber, der gør det i stand til at takle kattenes skarpe kløer. 

Du kan dog også finde kattetræer, hvor der er brugt tørrede bananblade eller vandhyacint, som kradsesikker beklædning. De fleste elementer af kattetræerne er ofte naturlige materialer, og ting som plateauer og flader vil ofte være lavet i krydsfinér og andet træ. Dog kan der være områder med blødere plys, hvor katten kan ligge og hvile. Disse områder vil ofte være betrukket med polyester, plys eller fleece.  

Kattetræets funktioner kan spænde vidt fra blot en pæl, hvor katten kan kradse og klatre, til huler, plateauer, bold-leg og hængekøjer. Der er derfor rig mulighed for, at skabe et lille katteparadis midt i dit hjem.

Hvilke katte kan bruge et kattetræ?

Alle katte kan få stor fornøjelse af et kattetræ i hjemmet. Dette gælder både store og små, såvel som unge og gamle katte. Indekatte vil dog i ekstra høj grad få gavn af et kattetræ i hjemmet. Dette skyldes at de ikke har samme adgang til træer og andre naturlige elementer, som katten normalt ville bruge. Derfor kan en erstatning i form af et kattetræ, være lige præcis det din kat skal bruge, for at føle sig perfekt til rette inden døre. Udekatte vil dog med højst sandsynlighed også elske et kattetræ, men har ikke på samme måde behov for lige så mange funktioner, som en indekat ville have.

 

Inde, ude, ung eller gammel – uanset hvad, vil forskellige katte bruge kattetræer forskelligt. Hvordan det bruges afhænger selvfølgelig i høj grad af hvilke muligheder kattetræet tilbyder, men også i høj grad af hvilket sind din kat har. Elsker din kat at klatre, kan du med fordel kigge på høje kattetræer, fra gulv til loft. Er din kat mere en kradser, kan du med fordele vælge et kattetræ med flere kradse flader. Har du en stor kat er der også råd for dette. Det er muligt at få kattetræer med forstærkede eller tykkere stolper, der også sagtens kan holde til at din lidt større mis, kan få noget at klatre på. 

Hvor skal jeg stille mit kattetræ?

Hvor i hjemmet dit kattetræ skal placeres afhænger af flere ting. Det første du skal tænker over, er at det står på en central position i din kats ‘territorium’. Det kan selvfølgelig være svært at vurdere, hvad din kat anser som sit territorium, men der er nogle ting man kan gå ud fra. Det første vil være at se på det område din kat opholder sig mest. Det andet ville være steder, hvor din kat forsøger at placere sig højt. En kat vil efter instinkt ofte prøve at skabe et overblik over sit territorium fra en høj position, så den kan holde øje med hvem der kommer og går. Hvis din kat ikke har en høj placering til dette, kan det derfor være en god idé, at den får muligheden for dette. Den sidste tommelfingerregel du kan gå ud fra, vil være at vælge et sted imellem madskålen og kattebakken. Disse tre ting sammen, kan skabe en tryg ramme og et klart defineret territorium for din kat. En anden ting du selvfølgelig skal tage højde for er, at din kat selvfølgelig gerne vil være sammen med dig. En oplagt placering er derfor et sted, hvor du selv opholder dig meget. Stuen kunne derfor være et godt bud, da det ofte er et rum der tikker de fleste af boksene af. 

 

Har du svært ved at få din kat til at bruge kattetræet, så kan det godt bare være et spørgsmål om tilvænning. Du skal tænke på, at du tilføjer et nyt element til din kats territorium, som den først skal acceptere, før den begynder at bruge det. Hjælper det stadig ikke, kan du prøve at bruge mere lokkende midler, som Catnip, som automatisk skulle gøre din kat mere interesseret i kattetræet.


Forskellige kattetræer:

Der findes mange forskellige kattetræer. Alle har de noget forskellige at byde på, og henvender sig til forskellige typer af katte. Her tænkes der ikke blot på de fysiske forskelle mellem kattene, men også på forskellen i deres sind. Det er derfor vigtigt du vælger et, der passer til den type kat netop du har, og ikke hvad du synes er pænest. 

 

Kattetræ til små katte

Har du en lille kat, hvad end det er en killing eller blot en lille race, så kan det være en fordel at begrænse sig med kattetræet. Selvom en lille kat selvfølgelig har mere at udforske på store kattetræer, så kan det også blive for meget. Små katte kan finde et helt væg miljø for uoverskuelig, og ende med enten slet ikke at bruge det, eller blot bruge en mindre sektion. Du ville derfor ofte kunne nøjes med en mindre opstilling, og din lille kat vil være rigeligt tilfreds. Generelt skal du holde killinger fra høje kattetræer med flere plateauer. Da killingen stadig er skrøbelig og ikke helt sikker på benene, kan det være farligt at give den mulighed for at kravle for højt. 

Kattetræ til store katte

Skal du finde et kattetræ til store katteracer, såsom maine coon, ragdoll og andre store skovkatte, så er det vigtigste at træet kan holde. Køber du et for lille kattetræ, kan stolperne knække, eller træet kan vælte over, når katten klatre eller kradser på det. Du bør derfor kigge efter større kattetræer, med ekstra tykke stolper. Grundet det ekstra behov for forstærkede elementer, så er det ikke altid muligt at få gulv til loft miljøer, til større katte. Ønsker du derfor en større opsætning, kan du med fordel købe flere forskellige kattetræer, og på den måde bygge din egen opsætning. 

Kattetræ fra gulv til loft

Med et gulv til loft miljø har du mulighed for at skabe et katteparadis midt i hjemmet. Gulv til loft kattetræer imiterer stort set alle de funktioner, som en kat ville kunne finde i træer i naturen. Dertil har de dog ofte ekstra funktioner og legeområder, der giver ekstra plus point på din kats konto. Med et gulv til loft kattetræ har din kat mulighed for at klatre højt op, og observere sit område, hvilket kan give din kat en stor ro. Derudover får din kat en masse ‘stammer’ (stolper) til at kradse i. Dette sørge for at vedligeholde din kats kløer, samt sørger for at det ikke går ud over din sofa eller andre møbler. 

 

Væghængt kattetræ

Hvis du ikke vil have dit kattetræ stående på gulvet, kan du i stedet gå med et væghængt kattetræ. Væghængte kattetræer har ingen kontakt til gulvet, og fylder derfor ikke på samme måde. Derudover giver det lettere mulighed for støvsugning og rengøring under og omkring kradsetræet. Væghængte kattetræer skrues i væggen, og giver især god mulighed for at bygge horisontale miljøer. Det er dog stadig muligt at bygge i højden. Disse former for kattetræer er især god til at udnytte områder, du ellers ikke ville kunne komme til, med et stående kattetræ. Dette kunne f.eks. være området over dørkarmen, eller henover sofaen. Mulighederne er uendelige, så længe du har en holdbar væg at skrue i. 

 

Kattetræ DIY

Ønsker du ikke at købe et kattetræ, men derimod ønsker at lave det selv – så er det heller ikke umuligt. Det er dog en smule mere omfattende, og kræver at man er lidt handy med hænderne. En nem måde er dog at finde en stamme fra et træ med en diameter mellem 7-11 cm. Det gør ikke noget at stammen bøjer lidt, eller har grene eller skud, da det blot giver noget struktur til dit træ. Stammen kan enten stilles som den er på gulvet, eller monteres på en træplade, så den ikke vælter. På stammen kan du sno sisal torv, så din kat har steder den kan kradse. Du kan derefter montere krydsfinerplader som platforme din kat kan ligge på. Særligt for enden af stammen kan dette være smart, men du kan også tilføje flere plader i løbet af stammen, afhængigt af hvor lang og robust den er. 

 

Flere steder har du også mulighed for at købe enkelte elementer af kattetræer, så du selv har mulighed for at sammensætte dit perfekte træ, med netop de features du tænker din kat vil elske. 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her