Kattetræ – 15 Gode kradsetræer til din kat!

0
1538

Opdateret den 14/01/2022 af Julia F

Alle katte er rovdyr. Derfor er de, fra naturens side, udstyret med skarpe kløer, og et naturligt instinkt for at være aktive og nysgerrige. Det er derfor ikke unormalt, at du oplever din kat gå på opdagelse i dit hjem. Hvad enten det er at klatre op af skabene, eller angribe en kurv. Man kan ikke blive sur over, at katten følger sine naturlige instinkter. Det er dog ikke altid at man ønsker, at sætte sine egne møbler til rådighed for ens legeglade kat. Det kan derfor være en god idé at stille ens kats behov for at kradse og klatre, så det ikke er møblerne der står for skud. Derfor er kattetræer / kradsetræer en genial opfindelse. Hvis du anskaffer dig sådan et, så har din kat rig mulighed for at klatre og kradse, selvom den er indendørs.

15 Gode kradsetræer til din kat

VidaXL kradsetræ 65 cm

Måske de helt store kattetræer ikke er for dig, fordi der simpelthen ikke er plads til det i dit hjem, så kan dette være oplagt for dig. Den har en højde på 65 cm og har alt det essentielle, som din kat elsker. Mulighed for at kradse, steder at ligge og sove samt holde øje med det hele. Den er let at samle og har en diskret farve, der kan passe ind i de fleste hjem.


VidaXL kattetræ 155 cm

Dette kradsetræ/kattetræ giver din kat alververdens muligheder for at klatre, sidde, gemme sig og slappe af – lige som den ønsker. Det kan også sagtens fungere, hvis du har flere katte. Der er masser af plads! Den har en højde på 155 cm og bunden måler 40 x 50 cm.


Kradsetræ Espejo 69 cm

Et helt simpelt kradsetræ, der kan lige det, det skal. Der er en fin kradsestolpe, hvor kløerne kan kradse og din kat kan strække sig. Bundplade måler 39×39 cm og liggepladen er 36×36 cm.


VidaXL kradsetræ 203

Et kradsetræ i en lidt anden farve end hvad man er vant til. Den måler 203 cm i højden og er ideel til dig, der har flere katte eller dig der har én kat, som skal have sin egen forlystelsespark. Der er desuden tilføjet hængende legetøj, så de kan gå fra at slappe af til at lege med det samme. Målene er L 103 x B 77 x H 203 cm.


VidaXL kradsetræ 125 cm

Må det gerne være lidt anderledes og ekstra? Så er dette kattetræ svaret! Her får du et kradsetræ i leopardprint og med masser af funktioner. Der er nemlig både hus, hængekøje, legetøj og platforme til at slappe af på og holde øje med det hele. Det måler L 96 x B 35 x H 125 cm i alt.


VidaXL Kradsetræ 160 cm

Få din helt egen legeplads til din kat derhjemme. Den har masser af etager, et solidt stel og så er der masser af muligheder for at klatre, slappe af, kradse og skjule sig. Alt det din kat har brug for. Farven er grå og den måler L 60 x B 40 x H 160 cm


VidaXL kradsetræ 127 cm

Et fint kradsetræ der passer ind i de fleste hjem størrelsesmæssigt – uden at gå på kompromis med funktionerne af katetræet. Du får nemlig stadig en masse steder, hvor din kat kan kradse løs, huler den kan gemme sig i og ligge i og en fin liggeplads øverst, hvor din kat kan ligge og holde øje med det hele. Kradsetræet måler L 50 x B 40 x H 127 cm.


VidaXL Kattetræ 148 cm

Et lidt mere simpelt kradsetræ til din kat derhjemme. Den har en højde på 148 cm og med et hus, hvor din kat kan gemme sig og slappe af, når den har brug for et lille afbræk. Men der er selvfølgelig stadig ej stolpe med masser af muligheder for at kradse – og så er der selvfølgelig også siddepladser, lidt oppe i højden, som din kat kan ligge på og holde øje med alt dagen lang.


VidaXL kattetræ 183 cm

Det her kattetræ er nærmest som en forlystelsespark for din kat. Den har det hele! En god højde, en masse gemmesteder, endnu flere steder at kradse på og uendelige muligheder ift. liggepladser – i forskellige højder. Din kat vil elske det!


Trixie kattetræ til killinger

Har du små katte eller killinger derhjemme, så er dette en god størrelse til dem! Det er et lille kradsetårn, hvor der er mulighed for både at sove, kradse, klatre, gemme sig og strække ud.


VidaXL Kattetræ 145 cm

Et lækkert kattetræ med masser af muligheder for din kat. Der er plads til en masse kradsen, leg, udkigsposter og stedet at sove. Alle din kats yndlingsting! Farven er grå og den måler i alt L 50 x B 50 x H 145 cm pg med en stolpediameter på 7 cm.

VidaXL kradsetræ 109 cm

Et simpelt kattetræ – som har det hele. Stolpe at kradse på med sisalreb, en snor at daske til og huler og flader at gemme sig i og ligge på. Alt din kat behøver for at strække sig og motionere lidt i løbet af dagen. Den måler H 109 cm x L 30 x B 30 cm.


VidaXL kradsetræ 125 cm

Her får din kat nærmest et kattetræ, der er bygget op i flere etager. Der er altså både mulighed for at kradse, klatre, slappe af, skjule og hvile sig. Der er alletiders muligheder med forskellige platforme. Det samlede mål er 67 x 67 x 125 cm.


VidaXL kattetræ 180 cm

Er din hund lidt kræsen og bøvler du tit med, at den ikke vil spise? Og er du træt af at have åbne, ubrugte poser af hundefoder derhjemme? Så prøv med dette populære hundefoder fra Essential. Den har nemlig to af de ingredienser, som oftest er favoritter blandt hunde – nemlig kylling og and.


Trixie Harvey Kradsetræ 73 cm

Et hyggeligt lille kattetræ som ikke fylder meget. Det har et samlet mål på L 54 x B 40 cm x H 73 cm og en stolpe-diameter på 9 cm. Her kan din kat både gemme sig, hvile sig og holde lidt øje med det hele omkring sig.


Hvorfor er et kattetræ en god ide?

Kattetræer er efter vores mening nærmest obligatorisk, hvis man har en indekat, men selv hvis din kat kan komme udenfor, kan det være et fantastisk tilbehør til din kat. Kradsetræer er perfekte til, at stimulere mange af kattens naturlige instinkter. De giver nemlig mulighed for at kradse, klatre, lege og observere, fra et sted, der er dens eget. Tager man f.eks. et gulv til loft kattetræ, giver man sin kat mulighed for at klatre højt op og observere sit territorium, som katten normalt ville gøre fra et træ i naturen. Derudover giver det katten mulighed for, at aktivere alle sine muskler og led, hvilket indekatte ellers kan have begrænset mulighed for. Muligheden for at have noget slidstærkt at kradse i, er også med til at pleje og vedligeholde kattens kløer. Denne mulighed gør også din kat meget mere tilbøjelig til, at lade sofaen og andre møbler være, næste gang den skal teste kløerne af. Har du ikke plads til et kradsetræ, kan du også aktivere din kat med kattelegetøj. Vi anbefaler dog stadig et kattetræ, da det er noget din kat kan bruge uden du er hjemme.

Hvad er et kattetræ?

Katte træer kan være enkelte elementer, men også hele miljøer, der giver katten mulighed for at klatre og bruge dens kløer. Kradsetræer fås derfor i et utal af størrelser, med forskellige funktioner og måder at aktivere din kat på.  I de små udgaver vil man ofte blot se en enkelte lavere stolpe, hvor du i de største udgaver har gulv til loft kattetræer, og væghængte elementer, der kan strække sig over en hel væg. Kattetræer er ofte lavet i naturlig materialer, men med forskellige overflader, for at aktivere katte på flere måder. Kradse områderne vil ofte være beklædt i det naturlige materiale sisal. 

Sisal er et naturligt produkt, som er skabt af plantefibre, udvundet fra agaveplanten. Sisal er særligt anvendt i torv produktion, men er også yderst populært til kattelegetøj. Dette skyldes materialets super slidstærke egenskaber, der gør det i stand til at takle kattenes skarpe kløer. 

Du kan dog også finde kattetræer, hvor der er brugt tørrede bananblade eller vandhyacint, som kradsesikker beklædning. De fleste elementer af kradsetræerne er ofte naturlige materialer, og ting som plateauer og flader vil ofte være lavet i krydsfinér og andet træ. Dog kan der være områder med blødere plys, hvor katten kan ligge og hvile. Disse områder vil ofte være betrukket med polyester, plys eller fleece.  

Kattetræets funktioner kan spænde vidt fra blot en pæl, hvor katten kan kradse og klatre, til huler, plateauer, bold-leg og hængekøjer. Der er derfor rig mulighed for, at skabe et lille katteparadis midt i dit hjem.

Hvilke katte kan bruge et kradsetræer?

Alle katte kan få stor fornøjelse af et kradsetræ i hjemmet. Dette gælder både store og små, såvel som unge og gamle katte. Indekatte vil dog i ekstra høj grad få gavn af et kattetræ i hjemmet. Dette skyldes at de ikke har samme adgang til træer og andre naturlige elementer, som katten normalt ville bruge. Derfor kan en erstatning i form af et kattetræ, være lige præcis det din kat skal bruge, for at føle sig perfekt til rette inden døre. Udekatte vil dog med højst sandsynlighed også elske et kradsetræ, men har ikke på samme måde behov for lige så mange funktioner, som en indekat ville have.

Inde, ude, ung eller gammel – uanset hvad, vil forskellige katte bruge kattetræer forskelligt. Hvordan det bruges afhænger selvfølgelig i høj grad af hvilke muligheder kattetræet tilbyder, men også i høj grad af hvilket sind din kat har. Elsker din kat at klatre, kan du med fordel kigge på høje kattetræer, fra gulv til loft. Er din kat mere en kradser, kan du med fordele vælge et kattetræ med flere kradse flader. Har du en stor kat er der også råd for dette. Det er muligt at få kattetræer med forstærkede eller tykkere stolper, der også sagtens kan holde til at din lidt større mis, kan få noget at klatre på. 

Hvor skal jeg stille mit kattetræ?

Hvor i hjemmet dit kattetræ skal placeres afhænger af flere ting. Det første du skal tænker over, er at det står på en central position i din kats ‘territorium’. Det kan selvfølgelig være svært at vurdere, hvad din kat anser som sit territorium, men der er nogle ting man kan gå ud fra. Det første vil være at se på det område din kat opholder sig mest. Det andet ville være steder, hvor din kat forsøger at placere sig højt. En kat vil efter instinkt ofte prøve at skabe et overblik over sit territorium fra en høj position, så den kan holde øje med hvem der kommer og går. Hvis din kat ikke har en høj placering til dette, kan det derfor være en god idé, at den får muligheden for dette. Den sidste tommelfingerregel du kan gå ud fra, vil være at vælge et sted imellem madskålen og kattebakken. Disse tre ting sammen, kan skabe en tryg ramme og et klart defineret territorium for din kat. En anden ting du selvfølgelig skal tage højde for er, at din kat selvfølgelig gerne vil være sammen med dig. En oplagt placering er derfor et sted, hvor du selv opholder dig meget. Stuen kunne derfor være et godt bud, da det ofte er et rum der tikker de fleste af boksene af. 

Har du svært ved at få din kat til at bruge kattetræet, så kan det godt bare være et spørgsmål om tilvænning. Du skal tænke på, at du tilføjer et nyt element til din kats territorium, som den først skal acceptere, før den begynder at bruge det. Hjælper det stadig ikke, kan du prøve at bruge mere lokkende midler, som Catnip, som automatisk skulle gøre din kat mere interesseret i kattetræet.


Forskellige kattetræer:

Der findes mange forskellige kattetræer. Alle har de noget forskellige at byde på, og henvender sig til forskellige typer af katte. Her tænkes der ikke blot på de fysiske forskelle mellem kattene, men også på forskellen i deres sind. Det er derfor vigtigt du vælger et, der passer til den type kat netop du har, og ikke hvad du synes er pænest. 

Kattetræ til små katte

Har du en lille kat, hvad end det er en killing eller blot en lille race, så kan det være en fordel at begrænse sig med kattetræet. Selvom en lille kat selvfølgelig har mere at udforske på store kattetræer, så kan det også blive for meget. Små katte kan finde et helt væg miljø for uoverskuelig, og ende med enten slet ikke at bruge det, eller blot bruge en mindre sektion. Du ville derfor ofte kunne nøjes med en mindre opstilling, og din lille kat vil være rigeligt tilfreds. Generelt skal du holde killinger fra høje kradsetræer med flere plateauer. Da killingen stadig er skrøbelig og ikke helt sikker på benene, kan det være farligt at give den mulighed for at kravle for højt. 

Kradsetræ til store katte

Skal du finde et kattetræ til store katteracer, såsom maine coon, ragdoll og andre store skovkatte, så er det vigtigste at træet kan holde. Køber du et for lille kradsetræ, kan stolperne knække, eller træet kan vælte over, når katten klatre eller kradser på det. Du bør derfor kigge efter større kattetræer, med ekstra tykke stolper. Grundet det ekstra behov for forstærkede elementer, så er det ikke altid muligt at få gulv til loft miljøer, til større katte. Ønsker du derfor en større opsætning, kan du med fordel købe flere forskellige kattetræer, og på den måde bygge din egen opsætning. 

Kattetræ fra gulv til loft

Med et gulv til loft miljø har du mulighed for at skabe et katteparadis midt i hjemmet. Gulv til loft kattetræer imiterer stort set alle de funktioner, som en kat ville kunne finde i træer i naturen. Dertil har de dog ofte ekstra funktioner og legeområder, der giver ekstra plus point på din kats konto. Med et gulv til loft kattetræ har din kat mulighed for at klatre højt op, og observere sit område, hvilket kan give din kat en stor ro. Derudover får din kat en masse ‘stammer’ (stolper) til at kradse i. Dette sørge for at vedligeholde din kats kløer, samt sørger for at det ikke går ud over din sofa eller andre møbler. 

Væghængt kattetræ

Hvis du ikke vil have dit kradsetræ stående på gulvet, kan du i stedet gå med et væghængt kattetræ. Væghængte kattetræer har ingen kontakt til gulvet, og fylder derfor ikke på samme måde. Derudover giver det lettere mulighed for støvsugning og rengøring under og omkring kradsetræet. Væghængte kattetræer skrues i væggen, og giver især god mulighed for at bygge horisontale miljøer. Det er dog stadig muligt at bygge i højden. Disse former for kradsetræer er især god til at udnytte områder, du ellers ikke ville kunne komme til, med et stående kattetræ. Dette kunne f.eks. være området over dørkarmen, eller henover sofaen. Mulighederne er uendelige, så længe du har en holdbar væg at skrue i. 

Hvor højt skal et kattetræ være?

Der er ingen regler for, hvor højt eller stort et kattetræ kan og skal være. Det er meget individuelt, alt efter hvad du har plads til. Nogle bor i lejligheder, andre store huse og nogle har højere til loftet end andre. Så der er ingen regel for det. Kattetræ er oftest til for, at din kat kan kradse lidt og evt. hoppe op og sove på toppen – hvis der er en flade til det. Så der skal ikke meget kattetræ til, for at det behov er opfyldt. Så vil du have et kattetræ, så tænker ikke over, om der er en minimum højde, som det skal have. Du vælger blot det, der passer ind i dit hjem og så er det helt perfekt. Din kat vil elske at få sådan en tilføjelse til sit hjem.

Hvad skal mit kattetræ have af funktioner?

Din første tanke er nok, det skal da bare kunne bruges til at kradse på? Og du har helt ret! Det er oplagt, at sevfølgelig skal dit kradsetræ primært bruges til at kradse på. Men hvorfor gå på kompromis, når du kan få meget mere end blot et kattetræ/kradsetræ. Som du kan se i ovenstående udvalg, kan du nemlig få meget mere end et kradsetræ. Find et kattetræ, som din kat kan få glæde af hele dagen. F.eks. enten i form af noget legetøj, der hænger ned. Så er der underholdning til hele dagen. Mange kattetræer har også sove/liggepladser til din kat, så den kan ligge der og sove og holde øje. Endnu bedre er de kattetræer, hvor der findes liggepladser i forskellige højder. Så kan din kat skifte i mellem pladserne og holde øje med alt der sker omkring den. En anden ting som dit kradsetræ gerne må kunne tilbyde din kat, er muligheden for at strække sig, ligeså lang som den er. Specielt efter en lur, eller egentlig bare i løbet af dagen, elsker de fleste katte at kunne strække sig op ad sit kradsetræ, samtidig med at de lige for filet klør på det. Det elsker katte! Men ellers er det ikke rigtig noget, som dit kradsetræ SKAL kunne. Katte er heldigvis ret opfindesomme og finder hurtigt på ideer til, hvordan deres kradsetræ kan udnyttes bedst muligt.

Du kan finde kattetræer, der indeholder følgende:

Kradsetræ med huler

Mange af de lidt større kattetræer, indeholder oftest en hule lignende. Her er den placeret på toppen af en af “grenen” og er nærmest et lille hus med en indgang. Det vil de fleste katte elske, da det giver dem mulighed for at gemme sig inden i og holde øje med alt, der sker omkring dem. Det ligger til kattens instinkt og er en af grundene til, at den vil elske det. Så er pladsen der hjemme, så skal dit kattetræ næsten have en lille hule. Den vil elske at kunne ligge og gemme sig for dig.

Kradsetræ med plys

Vælg et kattetræ, som både har sisal til at kradse på, men oppe i sengen eller på liggepladsen finder du plys. Katte elsker at putte sig i plys, når de lige skal holde en pause fra hverdagens strabadser. For selvom katte er selvstændige og godt til tider, kan lide at lave ting selv. Så elsker de varme, når de skal sove. Så jo mere plysset og varme – jo bedre. Det er blandt andet også derfor, at der findes kattesenge, der kan hænges på radiatoren. De elsker det lunt.

Kradsetræ med legetøj

Du kan faktisk også få kradsetræ, som er med legetøj. Her foregår det ved, at der oftest er sat en står på en af pladerne, hvor der så hænger lidt legetøj ned fra. Det en perfekt kombination til et kradsetræ – da den nærmest har det hele så. Så har din kat både steder, hvor den kan kradse, slappe af og lege. Du har altså det hele et sted og din kat vil elske det!

Kradsetræ med seng

Dette minder lidt om et et kradsetræ med hule – men i stedet for hulen, så den en flad plads med plys, som din kat kan bruge som en form for seng. Her kan den ligge højt, sove lidt og engang imellem lige holde øje med alt, der sker omkring den. Oftest finder vores katte høje steder at ligge og slappe af – og det skyldes, at de elsker at kunne holde øje med det hele. Det stammer helt tilbage til deres naturlige instinkter og vagtgen. Så de nyder at ligge højt og holde øje med jer alle.

Hvilket materiale skal mit kattetræ have?

Der kan være lidt forskellige ting at have med i sine overvejelser, når det kommer til valg af det perfekte kattetræ og deraf også materialet. Har du et af de højtstående kradsetræer, som går fra gulv til luft nærmest, så anbefales sisal. Det giver nemlig en holdbarhed, der kan noget og det kan holde længe – ligemeget hvor meget din kat kradser i løbet af dagen. Vil du hellere have noget mere diskret og som passer ind i et stilrent hjem, så kan det være, at du skal vælge nogle af de mindre kattetræer af pap. De er af bølgepap og ligner sommetider et helt kunstværk i sig selv.

Kradsetræ DIY

Ønsker du ikke at købe et kattetræ, men derimod ønsker at lave det selv – så er det heller ikke umuligt. Det er dog en smule mere omfattende, og kræver at man er lidt handy med hænderne. En nem måde er dog at finde en stamme fra et træ med en diameter mellem 7-11 cm. Det gør ikke noget at stammen bøjer lidt, eller har grene eller skud, da det blot giver noget struktur til dit træ. Stammen kan enten stilles som den er på gulvet, eller monteres på en træplade, så den ikke vælter. På stammen kan du sno sisal torv, så din kat har steder den kan kradse. Du kan derefter montere krydsfinerplader som platforme din kat kan ligge på. Særligt for enden af stammen kan dette være smart, men du kan også tilføje flere plader i løbet af stammen, afhængigt af hvor lang og robust den er. 

Flere steder har du også mulighed for at købe enkelte elementer af kattetræer, så du selv har mulighed for at sammensætte dit perfekte træ, med netop de features du tænker din kat vil elske. 

OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Petguide's favorit!
Tidligere artikelHundekurv – Bedst i test (2021)
Næste artikelKattehalsbånd – Dette skal du kigge efter!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her