Kattemad Bedst I Test (2022) | Vejen til en sund kat

4
2304

Opdateret den 18/08/2022

Man siger, at katte har 9 liv, men selv det er ikke tids nok til at komme gennem det store udvalg af kattemad, der efterhånden findes. Derfor har vi gjort det nemt for dig og fundet 10 af de absolut bedste typer kattemad til forskellige stadier i din kats liv – og det kan vores army af katteelskere og -ejere bakke op omkring.

10 typer af det bedste kattemad

Vores Top Valg

Favoritten over favoritten! Hvorfor? Det indeholder alt, det skal. Det kan bruges til både killinger og fuldvoksne katte og så er indholdet lavet så naturligt som muligt, så din kan næsten vil tro, den har fanget det selv! Så autentisk er smagen i det. Det består nemlig af 95% af fritgående ænder, regionale kyllinger, masser af indholdsrige ørreder og friske æg. Det er altså det bedste af det bedste og alle dine kats yndlings ingredienser.

Det er dog klart, at har du en kat med specielle behov, så er dette kattemad ikke nødvendigvis det perfekte valg for dig! Så skal du læse videre til en af de andre.


Fordele

Populært mærke
Indeholder de bedste ingredienser
Naturens ingredienser

Info

Fås i flere størrelser
Godt anmeldt
Optimerer din kats sundhed
ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
239,00 239,00 GÅ TIL BUTIK ➜

Bedste til alle katte

Skal det være nemt, men du har samtidig heller ikke lyst til at gå på kompromis med kvalitet og indhold? Så er det her dit svar! Sportsman’s Pride har lavet et fuldkostfoder, som indeholder alt, din kat behøver. Og du, som ejer, kan roligt slappe af, når din kat indtager det. Det er nemlig letfordøjeligt, uden GMO og kunstige tilsætningsstoffer og så har det 34,5% i råprotein – så det mætter altså også. Endnu bedre er, at smagene i kattemaden kommer fra laks og kylling – 2 absolut favoritter blandt de fleste!


Fordele

Premium kvalitet
4,9 ud af 5 på Gilpa.dk
Til voksne og killinger

Info

34,5% Protein
7,5 kg pose
Indeholder ingen GMO
ForhandlerPrisTotalprisLæs mere
357,00 357,00 GÅ TIL BUTIK ➜

Bedste kattemad til ældre katte

Når vores katte bliver ældre, så bliver de automatisk mindre aktive. Så det er klart, at fortsætter vi med at fodre dem, det de fik, da de var aktive – så hænger det ikke helt sammen på længere sigt. Indholdet i dette kattemad giver din kat en sund ældningsprocess. Det skyldes blandt andet de komplekse antioxidanter og et moderat fedtindhold, der netop sørger for, at din kat ikke bliver overvægtig.

En overvægtig kat kan bidrage til kortere levetid og generelt bare en lavere levestandard for din kat. Så det bliver ikke nemmere, når du blot kan vælge kattemad, der har fokus på netop ældre katte.


Fordele

Fremmer sundheden
Naturlige ingredienser
Velsmagende

Info

4 kg i posen
Kyllingesmag
Til ældre samt mindre aktive katte

Den bedste pris på Royal Canin Ageing:

Bedste kattemad til urinvejsproblemer

Indekatte bruger mindre energi end udekatte – det er bare fakta. Det er ikke meget anderledes end med os mennesker, hvis kun brugte tid inde vs. hvis vi havde muligheden for at være ude. Derfor er dette kattemad lavet med fokus på, at din kat får, hvad den har brug for – og som er tilpasset et indendørs niveau. Samtidig sørger netop denne kattemad også for, at mindske chancen for noget af det, de fleste katte oplever: urinvejsproblemer! Og det er faktisk klinisk dokumenteret, at det mindsker tilbagevendende urinvejssymptomer med 89%.


Fordele

Velkendt mærke
Fremmer sundt urinvejssystem
Styrker immunforsvaret

Info

Kyllingesmag
Til voksne katte
4 kg pose

Den bedste pris på Hill’s Prescription Diet:

Bedste kattemad til steriliserede katte

Er din kat blevet steriliseret? Så ved du nok allerede nu, at kattemad til en steriliseret/kastreret kat er noget anderledes end til en kat, der ikke er. Dette er på grund af ændringerne i din kats krop. F.eks. kan de nemt få urinvejsproblemer, som kan gøre utroligt ondt på dem. Med indholdet af dette kattemad hjælper det til at forebygge urinvejsproblemer og at holde din kats urinveje sunde og uden smerte. Samtidig får de også brug for yderligere protein og mindre fedt. Det sørger Brit Care for med dette foder. Foderet indeholder kylling.


Fordele

Hjælper mod urinvejsproblemer
Kvalitets råvarer
Fremmer din kats velvære

Info

7 kg
Til steriliserede katte
Kyllingesmag

Den bedste pris på Brit Care Sterilized:

Bedste kattemad til killinger

Vi kan vidst alle blive enige om, at vores små kattekillinger skal have den bedst tænkelige start på livet! Og en af måderne at sørge for det på, er via det rette killingefoder. Det er nemlig en alder, hvor de vokser en hel del – har du haft en killing før, så ved du, hvor hurtigt det går i denne fase. Det er altså nødvendigt med foder, der giver din killing al den rette næring, som den har brug for. Samtidig er der også sørget for, at det letfordøjeligt og din lille killing undgår dermed maveproblemer.


Fordele

Velsmagende
Populært mærke
Støtter immunforsvaret

Info

Støtter immunforsvaret
Støtte til immunforsvaret
Håndtag til håndtering af hund

Den bedste pris på Royal Canin Kitten:

Bedste kattemad til Maine Coon

Har du en Maine Coon derhjemme? Så er dette en af favoritterne! Det er nemlig tilpasset den måde, som en Maine Coon spiser på, så dens kæber ikke bliver overbelastet og så den opnår optimal mundhygiejne. Foderet er nemt at samle op og bidrager samtidig til en langsommere foderindtagelse. Indholdet er fyldt med omega 3 fedtsyrer og hjælper til sundere led.


Fordele

Sikrer god mundhygiejne
Naturlig smag
En favorit blandt katte

Info

En favorit blandt katte
10 kg
Flere smagsvarianter

Den bedste pris på Royal Canin Adult Maine Coon:

Mest populære vådfoder

Applaws vådfoder


Mange vælger tørfoder til deres katte, men det er på ingen måde altid det rette svar og det eneste korrekte! Er din kat mere til vådfoder, så er dette et alletiders bud. Det 100% naturligt og uden kunstige konserveringsmidler, farver eller smagstoffer. Dette er også perfekt til dig, der har en kat, som ikke altid får drukket nok vand. Vådfoder indeholder naturligvis mere vand end f.eks. tørfoder.


Fordele

Mest populære på Zooplus
70 g
75% kødindhold

Info

Ingen kunstige konserveringsmidler
Ingen aroma- og farvestoffer
Håndtag til håndtering af hund

Den bedste pris på Applaws Vådfoder:

Bedste kattefoder med præbiotika

Purina Pro Plan

Der kan være flere grunde til, at din kat har brug for foder med præbiotika i. For nogle er det en nødvendighed, når din kat bliver steriliseret eller kastreret. Det kan også være, at din kat generelt bøvler med vedligeholde sunde urinveje og derfor har brug for hjælp. Men så kan dette katefoder hjælpe dig på vej til en gladere kat med en sund fordøjelse.

Derudover indeholder det også en masse Omega 3 fedtsyrer – blandt andet DHA og EPAm, så I mindsker chancen for bl.a. hudreaktioner ifm. fødevareroverfølsomhed.


 • Indeholder 6 x 85 g
 • Fuldfoder til voksne katte
 • Indeholder præbiotika

 • Indeholder Omega 3 fedtsyrer
 • God for fordøjelsen
 • Findes i 2 smagsvarianter

Bedste kattemad til indendørs katte

Royal Canin Adult Regular

Har du en indendørs kat? Og bøvler du med at holde vægten på den? Så bør du overveje kattemad, der er næringsmæssigt er lavet med henblik på indekatte. For de bevæger sig mindre end f.eks udekatte. Det er derfor helt naturligt, at de har forskellige behov og at næringen på deres foder, skal tilpasses herefter.


 • Favorit blandt indendørs katte
 • Bidrager til naturlig udskillelse af hårboller
 • Kyllingesmag

 • 10 kg pose
 • Lækkert indhold
 • Gives fra 1 års alderen

Hvad skal kattemad egentlig indeholde?

Hvad lige netop din kat skal have af kattemad, afhænger af forskellige faktorer som f.eks.

 • Alder
 • Størrelse
 • Race
 • Om den er steriliseret/kastreret
 • Indekat eller udekat
 • Eventuelle sygdomme

Alt efter ovenstående, er der forskellige kriterier til din kattemad og hvad det bør indeholde i forhold til proteiner, fedt og kalorier.
F.eks har kastrerede katte brug for færre kalorier i deres mad, samtidig med at det er vigtigt, at den får de rigtige vitaminer, så den forbliver sund. Dette skyldes, at når en kat bliver kastreret, reduceres dens energibehov med op til 30%.

Det samme gør sig gældende for ældre eller indendørs katte. Deres aktivitetsniveau er lavere og derfor er kattefoder med færre kalorier en god ide, for at kunne bibeholde vægten.
Det er ikke kun kalorierne, der er vigtige, når foderet skal tilpasses til din kat. Alt efter hvor din kat er i sin livscyklus, er nogle vitaminer vigtigere end andre for at fremme din kats sundhed.

 • Killinger behøver foder der indeholder nok næring. Det skal matche deres uendelige energi og samtidig sørge for en sund udvikling.
 • Voksne katte behøver en hel specifik sammensætning af næringsstoffer – hverken for lidt eller for meget.
 • Om det er en udekat, indekat eller steriliseret kat har også stor indflydelse på dens næringsindtag.
 • Ældre katte skal der også tages hensyn til. De har ofte specielle behov såsom nyreproblemer, bevægeligheds problemer eller andet. Derfor er det vigtigt med foder, der indeholder vitaminer, som kan hjælpe med at forebygge ovenstående.

Hvilket kattemad passer til min kat?

Som nævnt tidligere, findes der mange varianter af kattemad, som er tilpasset forskellige katte alt efter størrelse, race, alder og andet. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvorvidt din kat har specielle behov, der skal dækkes.
Generelt set hvad angår kattemad, er det en god ide at være obs på f.eks:

 • Hvordan kattemaden hjælper til tandpleje og mundhygiejne
 • Kalorieindholdet – hvad har din kat brug for?
 • Protein og fedt procenter
 • Indeholder det de rigtige vitaminer ift. min kat og dens sundhed
 • Din kats energi og psykiske velvære
 • Er det en udendørs eller indendørs kat?
 • Er kattemaden let fordøjeligt?
 • Hvor naturlige ingredienser indeholder det?

Ovenstående er ting, du altid bør kigge efter, når du er på udkig efter kattemad. Det er gældende lige meget hvor stor, lille, ung, gammel eller noget femte, din kat er.

Er din kat derimod udfordret helbredsmæssigt, måske oppe i alderen eller bare har et sart immunforsvar. Så er det en god ide at se på kattemaden, hvordan det på virker i forhold til f.eks.

 • Fordøjelsesproblemer
 • Nyreproblemer
 • Urinvejsproblemer

Er vådfoder eller tørfoder bedst som kattemad?

Lige netop dette spørgsmål, er der mange delte meninger om. Sådan vil det højst sandsynligt være for altid. Det er vigtig at understrege, at ligemeget hvilke anbefalinger vi kommer med, så er det blot anbefalinger og vejledninger. Katte er meget forskellige og der er derfor ikke altid et endegyldigt svar.

Med hensyn til tørfoder vs. vådfoder, så har de begge fordele, samt ting der kan være ulemper, alt efter hvordan din kat er.

Når du er på udkig efter, om du skal vælge tørfoder eller vådfoder, er det egentlig lige meget, hvad du ender med at vælge. Så længe ernæringsindholdet svarer til det din kat skal have, alt efter dens størrelse, alder og levevilkår.
Vådfoder kattemad

Fodrer du din kat med vådfoder, er du sikker på, at den indtager nok vand. Mange katte får ikke drukket nok vand i løbet af en dag. Det problem slipper du for med vådfoder, da den slags kattemad indeholder utroligt meget vand. At din kat får nok vand, hvad enten det er via foder eller at den drikker fra vandskålen, er med til at reducere sundhedsproblemer såsom f.eks. urinsten eller generelle urin problemer.

Udover det, er duften fra vådfoder oftest meget kraftigere end tørfoder, og det gør din kat endnu mere interesseret i at spise.

Fordele ved vådfoder

 • Indeholder meget vand
 • Reducerer sundhedsproblemer
 • Mindsker chancen for nyresten
 • God duft for din kat

Tørfoder som kattemad

Bruger du tørfoder som kattemad, er det garanteret nemt at opbevare. Det lugter ikke ligesom vådfoder kan og det er nemmere at håndtere. Udover det, har det nogle fordele for din kats sundhed. Det kan forbedre din kats tandsundhed, da tørfoderet rengører tænderne modsat vådfoder, som har en tendens til sætte sig på tænderne som plak og bakterier. Det kan i værste tilfælde medføre til tandsten, hvis ikke fjernet og renset.

Grunden til at tørfoder hjælper med at rengøre tænderne, er når katten bider igennem det “hårde” mad, så fjerner det eventuelle rester, der måtte være mellem tænderne. Men tørfoder har også en ulempe.

Vådfoderet indeholder en masse vand, som gør, at din kat indtager nok væske. Tørfoder indeholder ikke vand og det er derfor vigtigt, at din kat drikker rigeligt med vand ved siden af. Det er noget du, som katteejer kan holde øje med. Synes du ikke den får drukket nok i løbet af dagen, kan du hælde lidt vand over din kats kattemad, så den får væske den vej.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du hælder vand over maden, kan det ikke stå fremme hele dagen, som du måske har været vant til.

En blanding af tør og vådfoder

Men bare fordi at nogle foretrækker det ene over det andet, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste rigtige måde at fodre på. Du kan sagtens kombinere din kats kost med både vådfoder og tørfoder i løbet af dagen. På den måde tilpasser du også fodringen af din kat til dens naturlige instinkter – forskellige slags måltider dagligt.
Husk på, at hvis i begynder på dette, så skal overgangen gøres gradvist, så der ikke opstår maveproblemer.

Sådan skifter du fra en slags kattemad til en anden 

Når din kat skal gå fra en slags kattemad til anden, hvad end det er fra et mærke til et andet, fra vådfoder til tørfoder eller måske fra killingefoder til almindelig – processen er den samme. Det skal gradvist ændres og gøres over en lille periode. 

En god idé er at sætte 7-10 dage af til at skifte foder. På første dagen skifter du noget af det gamle ud med lidt af det nye og sådan fortsætter du egentlig bare resten af ugen, indtil du på mellem 7. og 10. dagen, kan skifte til det andet 100%.  Processen er egentlig meget simpel, hvis din kat er glad for mad og ikke stiller spørgsmålstegn. Så bør det kunne gøres over en periode på 7 til 10 dage.

Benytter du en foderautomat er det næsten endnu nemmere, da du ikke behøver at udskifte foderet portion for portion, men i stedet kan tilføje til den daglige mængde foder.

Skifter man fra vådfoder til tørfoder, eller den anden vej kan teksturen og duften gøre, at overgangen er lidt mere vanskelige, da forskellen kan føles stor for din kat. 

Skulle det være scenariet, kan du hjælpe den på vej med:

 • Varm dåsemaden op en smule
  • De foretrækker det stuetemperatur
  • da det forbedrer lugt og smag
 • Ændre teksturen ved at tilføje en smule vand
  • Blødgøre kattemaden
  • Blander kattemaden sammen
 • Tilføj ikke menneskemad, bare for at gøre processen nemmere
 • Vil du kat ikke spise det nye mad, kan du starte med at fodre det som en godbid, for at få det til at virke mere spændende. 
 • Lad ikke din kat sulte, selvom den er kræsen
 • Konsulter med en dyrlæge, hvis din kat bare ikke vil spise det. Sommetider er det nødvendigt ift. allergi eller sygdom at skifte kattefoder.

Mad du ikke må bruge som kattemad

Når du fodrer din kat, så sørg for at du holder dig til kattemad og kattesnacks til når du vil give den godbidder. Involver ikke menneskemad.

Menneskemad kan i nogle tilfælde gøre din kat syg, da det sommetider indeholder giftstoffer, som påvirker din kat.
Her er nogle ting, som du bør holde fra din kat:

 • Avocado
 • Rå broccoli
 • Chokolade
 • Cola og kaffe (indeholder koffein)
 • Rosiner og vindruer 
 • Løg – kan forårsage blodmangel

Kattemad og forskellige livsstadier

Kattemad til ældre katte

Aldersbestemt kattemad
I denne del vil der blive fokuseret på, hvad man skal være opmærksomhed på ved køb af senior kattemad. Altså kattemad til de lidt ældre katte, oftest over 7 år.

Letfordøjelig protein
Her er det bedst med proteiner af høj kvalitet samt en høj fordøjelighed. På den måde får din kats krop færre affaldsstoffer i kroppen, og det er med til at gøre kattemaden nemmere at fordøje. Samtidig giver det færre mave problemer.

Fibermængde
Jo flere fibre i maden, jo nemmere er maden oftest at fordøje for din ældre kat, så i undgår forstoppelse.

Salt
For meget salt i kattemaden, kan få blodtrykket til at stige. Det vil man helst undgå, specielt i den alder, da det kan belaste hjertet. Ved at være opmærksom på mængden af salt, hjælper du også med at forebygge eventuelle sygdomme. 

Fedtmængde
Selvom at mange forbinder fedt med et farligt ord, så er det en vigtig energikilde for din kat. Her er det vigtigt, at det passer til din kats aktivitetsniveau og hvor god en evne den har, til at fordøje fedtstofferne.

Kattemad til steriliserede/kastrerede katte

Når din kat bliver kastreret eller steriliseret, ændrer dens energiniveau sig væsentligt. De kan blive helt op til 30% mindre aktive. Bliver din kat 30% mindre aktiv, giver det mening, at der skal ændringer til ift. deres foder. Fortsætter du med oprindelige mængde af foder, ender din kat med at blive overvægtig og få sundhedsproblemer der påvirker dens velfærd.

Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på hvilket kattemad der er tilegnet steriliserede/kastrerede katte, da det har en stor påvirkning meget hurtigt, hvis det ikke bliver tilpasset.

Kattens livsstadier ift. mad

1-6 måneder (Killing)
 • Killingefoder fra 4 uger 
 • Drikker fortsat mælk indtil 10 uger
 • Fodres med killingefoder indtil de omkring de 6 måneder bliver kastreret
6-12 måneder (Killing)
 • Hvis ikke kastreret/steriliseret fortsætter man med killingefoder til et sted i denne periode, hvor den er stoppet med at vokse og færdigudviklet 
 • Kattemad specifikt til steriliserede/kastrerede killinger
 • Efterfølgende alm. voksen kattemad
Diegivende/Drægtig kat
 • Killingefoder 1 måned inden fødsel
 • Giver din kat mere energi
 • Tilbage til alm. foder når killingerne fravænnes
1-7 år (Voksen Kat)
 • Almindelig kattemad tilpasset din kats alder, størrelse og aktivitetsniveau
Over 7 år (Voksen Kat)
 • Fodres med seniorfoder
 • Opfylder de behov der måtte være i den alder
 • Ekstra vitaminer og mineraler

FAQ

Afrunding

Produkterne udvalgt i denne artikel, er blevet valgt på baggrund af deres pris, kvaliteten af indholdet i form af råvarene, smagene og næringsindholdet. Kattemaden er også blevet vurderet på baggrund af online anmeldelser og hvad der bliver sagt om dem online.

Ydermere, skal vi gøre opmærksom på at denne artikel er en guideline og lavet til at vejlede dig, men at alle katte er forskellige med hver deres behov. Det vil sige, at din kat måske har brug for noget andet end skrevet i artiklen. Er du derfor i tvivl om noget, så tag fat i din foder forhandler eller dyrlæge, som kan vurdere din kat og rådgive dig ud fra det.

Mangler du andet til din kat, har vi flere artikler om blandt andet de bedste kattebakker, grus og mere.

Tidligere artikelInternational Dyredag 4. oktober – sammen med Dyreværnet!
Næste artikelFoderautomat til din kat – fodring bliver ikke nemmere!

4 KOMMENTARER

 1. hej hvilke kriterier er der valgt ud fra ? ser utoligt meget RC udcvalgt som jeg ellers ofte ser svinet for at være kattemaden svar på McDonald.. hvordan hænger det sammen at der er så mange RC blandt de valgte ?

  • Hej Christian,

   Tak for din besked.
   Vi har valgt de forskellige typer kattefoder udfra en blanding af egne og venners præferencer samt baseret på online anmeldelser. Royal Canin har vi selv gode erfaringer med og vi kan også læse på både amazon.com og zooplus, at de får rigtig fine anmeldelser 🙂 Så en blanding af egne præferencer og online anmeldelser er måden, vi har valgt på.

   Hilsen Julia

 2. Hej Pet guide

  Dyrelæger siger at tørfodder er bedst for kattens tænder. . Så jeg ved ikke lige. Mine katte over tid har hovedsageligt fået tørfodder og de blev rigtig gamle og manglede ikke deres tænder. 💖

  • Hej Angelina,

   Hvis din dyrlæge siger god for tørfoder til dine katte og det er det, du har bedst erfaring med, så synes jeg, du skal fortsætte med det 🙂 Vi har også rigtig god erfaringer med tørfoder.

   De Bedste Hilsner
   Julia

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her