Kattemad Bedst I Test (2022) | Vejen til en sund kat

4
2760

Opdateret den 22/11/2022

Man siger, at katte har 9 liv, men selv det er ikke tids nok til at komme gennem det store udvalg af kattemad, der efterhånden findes. Derfor har vi gjort det nemt for dig og fundet 10 af de absolut bedste typer kattemad til forskellige stadier i din kats liv – og det kan vores army af katteelskere og -ejere bakke op omkring.

7 typer af det bedste kattemad

1. Essential The Jaguar

Ingredienser

Kun naturlige ingredienser

Pris

Høj men fair

Næringsindhold

Godt med protein, omega 3 og omega 9

Det kan vi lide

Naturlige ingredienser
Masser af protein
Super gode anmeldelser

Det kan vi ikke lide

Prisen er i den høje ende

Resume: Favoritten over favoritter! Hvorfor? Det indeholder alt, det skal. Det kan bruges til både killinger og fuldvoksne katte og så er indholdet lavet så naturligt som muligt, så din kan næsten vil tro, den har fanget det selv! Så autentisk er smagen i det. Det består nemlig af 95% af fritgående ænder, regionale kyllinger, masser af indholdsrige ørreder og friske æg. Det er altså det bedste af det bedste og alle dine kats yndlings ingredienser.

2. Sportsman’s Pride kattemad – 7,5 Kg

Ingredienser

Kun naturlige ingredienser

Pris

I mellem prislejet

Næringsindhold

Godt med protein, omega 3 og omega 9

Det kan vi lide

GMO Fri
Højt proteinindhold
Super gode anmeldelser

Det kan vi ikke lide

En del mel i produktet

Resume: Skal det være nemt, men du har samtidig heller ikke lyst til at gå på kompromis med kvalitet og indhold? Så er det her dit svar! Sportsman’s Pride har lavet et fuldkostfoder, som indeholder alt, din kat behøver. Og du, som ejer, kan roligt slappe af, når din kat indtager det. Det er nemlig letfordøjeligt, uden GMO og kunstige tilsætningsstoffer og så har det 34,5% i råprotein – så det mætter altså også. Endnu bedre er, at smagene i kattemaden kommer fra laks og kylling – 2 absolut favoritter blandt de fleste!

3. Royal Canin Ageing – 4 Kg

Ingredienser

Naturlige ingredienser

Pris

I den lave ende

Næringsindhold

Godt næring til gamle katte

Det kan vi lide

Masser af antioxidanter
Lavt fosfor indhold
Godt til aldrende katte

Det kan vi ikke lide

En del mel i produktet

Resume: Når vores katte bliver ældre, så bliver de automatisk mindre aktive. Så det er klart, at fortsætter vi med at fodre dem, det de fik, da de var aktive – så hænger det ikke helt sammen på længere sigt. Indholdet i dette kattemad giver din kat en sund ældningsprocess. Det skyldes blandt andet de komplekse antioxidanter og et moderat fedtindhold, der netop sørger for, at din kat ikke bliver overvægtig. En overvægtig kat kan bidrage til kortere levetid og generelt bare en lavere levestandard for din kat. Så det bliver ikke nemmere, når du blot kan vælge kattemad, der har fokus på netop ældre katte.

4. Hill’s Science Plan Feline Adult – 3 Kg

Ingredienser

Fine proteinkilder

Pris

Mellem prisleje

Næringsindhold

Gode vitaminer og fedtkilder

Det kan vi lide

Fremmer sundt urinvejssystem
Styrker imunforsvaret
Godt til indekatte

Det kan vi ikke lide

Indeholder gluten

Resume: Indekatte bruger mindre energi end udekatte – det er bare fakta. Det er ikke meget anderledes end med os mennesker, hvis kun brugte tid inde vs. hvis vi havde muligheden for at være ude. Derfor er dette kattemad lavet med fokus på, at din kat får, hvad den har brug for – og som er tilpasset et indendørs niveau. Samtidig sørger netop denne kattemad også for, at mindske chancen for noget af det, de fleste katte oplever: urinvejsproblemer! Og det er faktisk klinisk dokumenteret, at det mindsker tilbagevendende urinvejssymptomer med 89%. nemmere, når du blot kan vælge kattemad, der har fokus på netop ældre katte.

5. Carnilove Lamb & Wild Boar – Sterilized – 6 Kg

Ingredienser

Vilde og fritgående ingredienser

Pris

Rigtig prisvenligt

Næringsindhold

Rigtig god nærnings fordeling

Det kan vi lide

Vilde og fritgående proteinkilder
Korn- og kartoffelfri
Fokus på kattens natur

Det kan vi ikke lide

Kødmel og ikke rent kød

Resume: Er din kat blevet steriliseret? Så ved du nok allerede nu, at kattemad til en steriliseret/kastreret kat er noget anderledes end til en kat, der ikke er. Dette er på grund af ændringerne i din kats krop. F.eks. kan de nemt få urinvejsproblemer, som kan gøre utroligt ondt på dem. Med indholdet af dette kattemad hjælper det til at forebygge urinvejsproblemer og at holde din kats urinveje sunde og uden smerte. Samtidig får de også brug for yderligere protein og mindre fedt. Det sørger Carnilove for med dette foder. Foderet indeholder vildsvin og fritgående får.

6. Royal Canin Kitten – 2 Kg

Ingredienser

Normale foder ingredienser

Pris

Lav pris

Næringsindhold

Godt til killinger

Det kan vi lide

Let fordøjelige proteiner
Støtter den voksende killing
Sikre god tarmflora

Det kan vi ikke lide

Lidt lang ingrediens liste

Resume: Vi kan vidst alle blive enige om, at vores små kattekillinger skal have den bedst tænkelige start på livet! Og en af måderne at sørge for det på, er via det rette killingefoder. Det er nemlig en alder, hvor de vokser en hel del – har du haft en killing før, så ved du, hvor hurtigt det går i denne fase. Det er altså nødvendigt med foder, der giver din killing al den rette næring, som den har brug for. Samtidig er der også sørget for, at det letfordøjeligt og din lille killing undgår dermed maveproblemer.

7. Royal Canin Adult Maine Coon – 4 Kg

Ingredienser

Normale foder ingredienser

Pris

Lav pris

Næringsindhold

Flere gode ting til store katte

Det kan vi lide

Forstørrede foderpiller
EPA & DHA
God mængde sunde fedtstoffer

Det kan vi ikke lide

Protein niveau kunne være højere

Resume: Har du en Maine Coon derhjemme? Så er dette en af favoritterne! Det er nemlig tilpasset den måde, som en Maine Coon spiser på, så dens kæber ikke bliver overbelastet og så den opnår optimal mundhygiejne. Foderet er nemt at samle op og bidrager samtidig til en langsommere foderindtagelse. Indholdet er fyldt med omega 3 fedtsyrer og hjælper til sundere led.

Hvad skal kattemad egentlig indeholde?

Hvad lige netop din kat skal have af kattemad, afhænger af forskellige faktorer som f.eks.

 • Alder
 • Størrelse
 • Race
 • Om den er steriliseret/kastreret
 • Indekat eller udekat
 • Eventuelle sygdomme

Alt efter ovenstående, er der forskellige kriterier til din kattemad og hvad det bør indeholde i forhold til proteiner, fedt og kalorier.
F.eks har kastrerede katte brug for færre kalorier i deres mad, samtidig med at det er vigtigt, at den får de rigtige vitaminer, så den forbliver sund. Dette skyldes, at når en kat bliver kastreret, reduceres dens energibehov med op til 30%.

Det samme gør sig gældende for ældre eller indendørs katte. Deres aktivitetsniveau er lavere og derfor er kattefoder med færre kalorier en god ide for at kunne bibeholde vægten.
Det er ikke kun kalorierne, der er vigtige, når foderet skal tilpasses til din kat. Alt efter hvor din kat er i sin livscyklus, er nogle vitaminer vigtigere end andre for at fremme din kats sundhed.

 • Killinger behøver foder, der indeholder nok næring. Det skal matche deres uendelige energi og samtidig sørge for en sund udvikling.
 • Voksne katte behøver en hel specifik sammensætning af næringsstoffer – hverken for lidt eller for meget.
 • Om det er en udekat, indekat eller steriliseret kat, har også stor indflydelse på dens næringsindtag.
 • Ældre katte skal der også tages hensyn til. De har ofte specielle behov såsom nyreproblemer, bevægelighedsproblemer eller andet. Derfor er det vigtigt med foder, der indeholder vitaminer, som kan hjælpe med at forebygge ovenstående.

Hvilket kattemad passer til min kat?

Som nævnt tidligere, findes der mange varianter af kattemad, som er tilpasset forskellige katte alt efter størrelse, race, alder og andet. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvorvidt din kat har specielle behov, der skal dækkes.
Generelt set, hvad angår kattemad, er det en god ide at være obs på f.eks:

 • Hvordan kattemaden hjælper på tandpleje og mundhygiejne
 • Kalorieindholdet – hvad har din kat brug for?
 • Protein og fedt procenter
 • Indeholder det de rigtige vitaminer ift. min kat og dens sundhed?
 • Din kats energi og psykiske velvære
 • Er det en udendørs eller indendørs kat?
 • Er kattemaden let fordøjeligt?
 • Hvor naturlige ingredienser indeholder det?

Ovenstående er ting, du altid bør kigge efter, når du er på udkig efter kattemad. Det er gældende uanset, hvor stor, lille, ung, gammel eller noget femte, din kat er.

Er din kat derimod udfordret helbredsmæssigt, måske oppe i alderen eller bare har et sart immunforsvar, så er det en god ide at se på kattemaden og hvordan det påvirker i forhold til f.eks:

 • Fordøjelsesproblemer
 • Nyreproblemer
 • Urinvejsproblemer

Er vådfoder eller tørfoder bedst som kattemad?

Lige netop dette spørgsmål, er der mange delte meninger om. Sådan vil det højst sandsynligt være for altid. Det er vigtig at understrege, at ligemeget hvilke vejledninger vi kommer med, så er det blot vejledninger. Katte er meget forskellige og der er derfor ikke altid et endegyldigt svar.

Med hensyn til tørfoder vs. vådfoder, så har de begge fordele, samt ting der kan være ulemper, alt efter hvordan din kat er.

Når du er på udkig efter, om du skal vælge tørfoder eller vådfoder, er det egentlig ligemeget, hvad du ender med at vælge. Så længe ernæringsindholdet svarer til det, din kat skal have – alt efter dens størrelse, alder og levevilkår.

Vådfoder kattemad

Fodrer du din kat med vådfoder, er du sikker på, at den indtager nok vand. Mange katte får ikke drukket nok vand i løbet af en dag. Det problem slipper du for med vådfoder, da den slags kattemad indeholder utroligt meget vand. At din kat får nok vand, hvad enten det er via foder, eller at den drikker fra vandskålen, er med til at reducere sundhedsproblemer såsom f.eks. urinsten eller generelle urin problemer.

Udover det, er duften fra vådfoder oftest meget kraftigere end tørfoder, og det gør din kat endnu mere interesseret i at spise.

Fordele ved vådfoder

 • Indeholder meget vand
 • Reducerer sundhedsproblemer
 • Mindsker chancen for nyresten
 • God duft for din kat

Tørfoder som kattemad

Bruger du tørfoder som kattemad, er det garanteret, at der er nemt at opbevare. Det lugter ikke, ligesom vådfoder kan og det er nemmere at håndtere. Udover det, har det nogle fordele for din kats sundhed. Det kan forbedre din kats tandsundhed, da tørfoderet hjælper med at rengøre tænderne modsat vådfoder, som har en tendens til sætte sig på tænderne som plak og bakterier. Det kan i værste tilfælde medføre tandsten, hvis det ikke er fjernet og renset.

Grunden til, at tørfoder hjælper med at rengøre tænderne, er, når katten bider igennem det “hårde” mad, så fjerner det eventuelle rester, der måtte være mellem tænderne. Men tørfoder har også en ulempe.

Vådfoderet indeholder en masse vand, som gør, at din kat indtager nok væske. Tørfoder indeholder ikke vand og det er derfor vigtigt, at din kat drikker rigeligt med vand ved siden af. Det er noget du, som katteejer, kan holde øje med. Synes du ikke, den får drukket nok i løbet af dagen, kan du hælde lidt vand over din kats kattemad, så den får væske den vej.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du hælder vand over maden, kan det ikke stå fremme hele dagen, som du måske har været vant til.

En blanding af tør og vådfoder

Men bare fordi at nogle foretrækker det ene over det andet, er det ikke ensbetydende med, at det er den eneste rigtige måde at fodre på. Du kan sagtens kombinere din kats kost med både vådfoder og tørfoder i løbet af dagen. På den måde tilpasser du også fodringen af din kat til dens naturlige instinkter – forskellige slags måltider dagligt.
Husk på, at hvis i begynder på dette, så skal overgangen gøres gradvist, så der ikke opstår maveproblemer.

Sådan skifter du fra en slags kattemad til en anden 

Når din kat skal gå fra en slags kattemad til en anden, hvad enten det er fra et mærke til et andet, fra vådfoder til tørfoder eller måske fra killingefoder til almindeligt – processen er den samme. Det skal gradvist ændres og gøres over en lille periode. 

En god idé er at sætte 7-10 dage af til at skifte foder. På første dagen skifter du noget af det gamle ud med lidt af det nye og sådan fortsætter du egentlig bare resten af ugen, indtil du på mellem 7. og 10. dagen, kan skifte til det nye 100%. Processen er egentlig meget simpel. Hvis din kat er glad for mad og ikke stiller spørgsmålstegn, så bør det kunne gøres over en periode på 7 til 10 dage.

Benytter du en foderautomat er det næsten endnu nemmere, da du ikke behøver at udskifte foderet portion for portion, men i stedet kan tilføje til den daglige mængde foder.

Skifter man fra vådfoder til tørfoder, eller den anden vej kan teksturen og duften gøre, at overgangen er lidt mere vanskelige, da forskellen kan føles stor for din kat. 

Skulle det være scenariet, kan du hjælpe den på vej med:

 • Varm dåsemaden op en smule
  • De foretrækker det stuetemperatur
  • Det forbedrer lugt og smag
 • Ændr teksturen ved at tilføje en smule vand
  • Det blødgøre kattemaden
  • Og så blander det kattemaden sammen
 • Tilføj ikke menneskemad bare for at gøre processen nemmere
 • Vil din kat ikke spise det nye mad, kan du starte med at fodre det som en godbid for at få det til at virke mere spændende. 
 • Lad ikke din kat sulte, selvom den er kræsen
 • Konsulter med en dyrlæge, hvis din kat bare ikke vil spise det. Sommetider er det nødvendigt ift. allergi eller sygdom at skifte kattefoder.

Mad du ikke må bruge som kattemad

Når du fodrer din kat, så sørg for, at du holder dig til kattemad og kattesnacks, når du vil give den godbidder. Involver ikke menneskemad.

Menneskemad kan i nogle tilfælde gøre din kat syg, da det sommetider indeholder giftstoffer, som påvirker din kat.
Her er nogle ting, som du bør holde fra din kat:

 • Avocado
 • Rå broccoli
 • Chokolade
 • Cola og kaffe (indeholder koffein)
 • Rosiner og vindruer 
 • Løg – kan forårsage blodmangel

Kattemad og forskellige livsstadier

Kattemad til ældre katte

Aldersbestemt kattemad
I denne del vil der blive fokuseret på, hvad man skal være opmærksomhed på ved køb af senior kattemad. Altså kattemad til de lidt ældre katte, oftest over 7 år.

Letfordøjelig protein
Her er det bedst med proteiner af høj kvalitet samt en høj fordøjelighed. På den måde får din kats krop færre affaldsstoffer i kroppen, og det er med til at gøre kattemaden nemmere at fordøje. Samtidig giver det færre mave problemer.

Fibermængde
Jo flere fibre i maden, jo nemmere er maden oftest at fordøje for din ældre kat, så i undgår forstoppelse.

Salt
For meget salt i kattemaden kan få blodtrykket til at stige. Det vil man helst undgå – specielt i den alder, da det kan belaste hjertet. Ved at være opmærksom på mængden af salt, hjælper du også med at forebygge eventuelle sygdomme. 

Fedtmængde
Selvom at mange forbinder fedt med et farligt ord, så er det en vigtig energikilde for din kat. Her er det vigtigt, at det passer til din kats aktivitetsniveau, og hvor god en evne den har til at fordøje fedtstofferne.

Kattemad til steriliserede/kastrerede katte

Når din kat bliver kastreret eller steriliseret, ændrer dens energiniveau sig væsentligt. De kan blive helt op til 30% mindre aktive. Bliver din kat 30% mindre aktiv, giver det mening, at der skal ændringer til ift. deres foder. Fortsætter du med den oprindelige mængde af foder, ender din kat med at blive overvægtig og få sundhedsproblemer, der påvirker dens velfærd.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvilket kattemad der er tilegnet steriliserede/kastrerede katte, da det har en stor påvirkning meget hurtigt, hvis det ikke bliver tilpasset.

Kattens livsstadier ift. mad

1-6 måneder (Killing)
 • Killingefoder fra 4 uger 
 • Drikker fortsat mælk indtil 10 uger
 • Fodres med killingefoder indtil de omkring de 6 måneder bliver kastreret
6-12 måneder (Killing)
 • Hvis ikke kastreret/steriliseret fortsætter man med killingefoder til et sted i denne periode, hvor den er stoppet med at vokse og færdigudviklet 
 • Kattemad specifikt til steriliserede/kastrerede killinger
 • Efterfølgende alm. voksen kattemad
Diegivende/Drægtig kat
 • Killingefoder 1 måned inden fødsel
 • Giver din kat mere energi
 • Tilbage til alm. foder når killingerne fravænnes
1-7 år (Voksen Kat)
 • Almindelig kattemad tilpasset din kats alder, størrelse og aktivitetsniveau
Over 7 år (Voksen Kat)
 • Fodres med seniorfoder
 • Opfylder de behov der måtte være i den alder
 • Ekstra vitaminer og mineraler

FAQ

Tidligere artikelInternational Dyredag 4. oktober – sammen med Dyreværnet!
Næste artikelFoderautomat til din kat – fodring bliver ikke nemmere!
Mit navn er Julia, og jeg er administrator her på Petguide. Siden jeg var barn, har jeg elsket stort set alle dyr! (udover ederkopper)! Her på siden kombinerer jeg den kærlighed med min generelle nysgerrighed for at finde det bedste udstyr, foder, tips og tricks til alle kæledyrsejere.

4 KOMMENTARER

 1. hej hvilke kriterier er der valgt ud fra ? ser utoligt meget RC udcvalgt som jeg ellers ofte ser svinet for at være kattemaden svar på McDonald.. hvordan hænger det sammen at der er så mange RC blandt de valgte ?

  • Hej Christian,

   Tak for din besked.
   Vi har valgt de forskellige typer kattefoder udfra en blanding af egne og venners præferencer samt baseret på online anmeldelser. Royal Canin har vi selv gode erfaringer med og vi kan også læse på både amazon.com og zooplus, at de får rigtig fine anmeldelser 🙂 Så en blanding af egne præferencer og online anmeldelser er måden, vi har valgt på.

   Hilsen Julia

 2. Hej Pet guide

  Dyrelæger siger at tørfodder er bedst for kattens tænder. . Så jeg ved ikke lige. Mine katte over tid har hovedsageligt fået tørfodder og de blev rigtig gamle og manglede ikke deres tænder. 💖

  • Hej Angelina,

   Hvis din dyrlæge siger god for tørfoder til dine katte og det er det, du har bedst erfaring med, så synes jeg, du skal fortsætte med det 🙂 Vi har også rigtig god erfaringer med tørfoder.

   De Bedste Hilsner
   Julia

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her