Opdateret den 14/01/2022 af Julia F

Der er mange grunde til at få en kattelem og kan du få din kat til at bruge den, så er det en rigtig smart mulighed for at gøre hverdagen lidt lettere. Vi har udvalgt lidt forskellige kattelemme nedenfor. Der er alt fra en hel enkel og simpel kattelem, som ikke koster så meget, til en stor moderniseret kattelem med flere funktioner. Kort sagt, der er noget for en hver smag og stil. 

Vi har kategoriseret og vurderet kattelemmene på baggrund af deres pris, hvilke funktioner de har, størrelsen på dem, hvor lang en garanti de har, brugervenlighed samt hvad der bliver sagt om dem online, af folk der har købt dem. Det vil derfor sige, at alle vurderingerne er lavet af Petguide.dk selv.

Vores 5 favoritter

#1 SUREFLAP kattelem til chip

Med en SUREFLAP kattelem med chip kan du sikre, at det kun er din kat/katte, der kommer ind og ud af din kattelem. Der kan lagres helt op til 32 kattechippe, så har du flere katte, er det ikke et problem. 

Det betyder også, at denne kattelem er god til huse, men at den sagtens kan bruges til andre steder lige så vel. F.eks. på en gård eller andre steder hvor man har mange udekatte, men stadig gerne vil give dem muligheden for læ, samt mad og drikke indenfor uden at andre uvedkommende katte kommer ind. 


Denne kattelem fungerer selvfølgelig kun, hvis din kat har en chip under dens hud. Hvis ikke den har det, kan dette nemt blive gjort ved dyrlægen. En fordel ved at have en inkorporeret chip og ikke et vedhæng, der hænger på halsbåndet, er friheden ved det. Samtidig behøver du ikke at bekymre dig om, hvorvidt din kat taber det.

4-vejs låsen fungerer således, at du kan vælge, om kattelemmen skal være åben til både at komme ud og ind. Men du kan også låse den, så din kat kun kan komme den ene vej via din kattelem. Dette er smart, hvis du om aftenen ikke vil have den går ud igen, når den først er tilbage.

Kattelemmen kører på batterier og de skal derfor skiftes engang i mellem. Der er en indikator på din kattelem, som fortæller hvornår det er tid til at skifte batterierne. På den måde undgår du, at den pludselig bare går død. Batterierne kan købes her


 • Lagre op til 32 chippe
 • 4 vejs manuel lås
 • 3 års garanti
 • Størrelse 14,2 x 12 cm
 • Ydre mål 21 x 21 cm
 • Til døre med op til 7 cm tykkelse

#2 Petsafe Staywell 400 Kattelem

Denne kattelem fra Petsafe Staywell har på google fået en score på 4,6 ud af 5 stjerner. Den er blevet bedømt af 61 personer i alt. Alle steder den er blevet bedømt på nettet, ligger den på mellem 4 og 5 stjerner. Så den er populær. Det gør den heller ikke mindre attraktiv, at prisen på kattelemmen er overskuelig og noget de fleste kan være med på. 

Samtidig anslår Petsafe Staywell, at denne kattelem kan passe til katte der vejer helt op til 7 kg. Det giver mening, da kattelemmen har nogle forholdsvis store mål. Det betyder, at katte i alle slags størrelse kan komme igennem den. 


Noget der er endnu smartere er, at denne kattelem også er lavet til, at kun din kat kan komme ind. Modsat tidligere nævnte kattelem som fungerede med en chip, så fungerer den her med magnet. Det vil sige, at denne er egnet til katte, der ikke er chippet. Så ved brug af denne slags kattelem, sættes der en kraftig magnet i din kats halsbånd og på den måde, er det kun din kat der kan komme ind.

I pakken medfølger en 6 cm. tunnel, som kan bruges til brede enheder, hvor kattelemmen skal sættes op. Tunnelen kan også skæres mindre, hvis der skal bruges et mindre stykke. 

Udover det medfølger der en skarp manual med forklaring og hjælp til monteringen, så det bliver så let som muligt at sætte op. Denne kattelem kan monteres ind i de fleste slags flader.


 • Godt anmeldt online
 • God pris
 • 3 års garanti
 • Fuld ydre størrelse 25,2 x 24,1 cm
 • Størrelse indvendig 17,5 x 16,8 cm
 • Til rundt hul 21,1 cm i diameter

#3 SUREFLAP XL Chiplem

Denne kattelem som også fungerer som en hundelem – kan det hele. Først og fremmest passer den til alle katte størrelser, selv de helt store hvis du f.eks. har en maine coon. Små hunde kan også komme igennem den. Sureflap XL Kattelem er storebroren til tidligere nævnte Sureflap, dog i en større udgave og med flere funktioner.  Den kan lagre op til 32 forskellige chippe, og den virker på alle danske chippe. Ved internationale fungerer den med 9, 10 og 15 tals RFID chippe.  Med det digitale display kan du indstille, hvornår kattelemmen skal låse og være ulåst. Det er smart hvis du ved, at i næste dag f.eks. har en dyrlæge aftale og derfor vil være sikker på, at din kat er hjemme til det.


Det at denne kattelem fungerer med en chip, gør at du slipper for at fremmede katte kommer ind. Din kat har derfor altid et sted, den kan gå hen og være i fred. Det er med til at give din kat mindre stress og gøre den bedre tilpas. Måden det bliver sat op på, er blot med et klik og så kan den læse chippen på de katte eller hunde den skal genkende. Har din kat ikke en chip i endnu, kan du købe en løs chip, som kan sættes på halsbåndet og på den måde fungere indtil du får en chip i din kat. De løse chippe kan købes her.


 • 3 års garanti
 • Til store katte og små hunde
 • Digitalt display
 • Mål på 17,8 x 17 cm
 • Lagre op til 32 chips
 • Tunnel dybde 7 cm

#4 Trixie 4-vejs elektromagnetisk kattelem

Denne Trixie Kattelem 4-vejs kommer med et elektromagnetisk halsbånd, som sikre kun din kat har adgang.

Lemmen er batteri drevet og har både forsegling og magnet lukning, som gør at hverken vind eller vejr trækker igennem.


 • 4 vejs
 • Nem håndtering
 • Hvid farve
 • Udvendige mål 21,1 × 24,4 cm
 • Lem størrelse 14,7 × 15,8 cm
 • Dybde på installation 35 mm

#5 Ferplast Swing Kattelem

Ferplast Swing kattelem – som også kan bruges til hunde. Den er med 4 vejs lukning og det betyder, at du helt selv kan bestemme, hvornår den skal åbne og lukke – og hvilken vej, den skal åbne og lukke. Den fås i 2 forskellige størrelser. Her er det selvfølgelig kattelemmens åbning, der har forskellige størrelser, så det passer til din kat derhjemme.


 • 4 vejs
 • Nem håndtering
 • Hvid farve
 • Total størrelse 22.4 x 25 cm
 • Størrelse åbning 14.8 x 14.8 cm
 • Dybde på installation 9,6 cm

Kattelem – hvorfor?

Der er flere grunde til at bruge en kattelem. Nogle af grundene er, at du som ejer slipper for at lukke din kat ind og ud hele tiden. Måske elsker din kat at rende ind og ud- også når du er på arbejde. Med en kattelem er det muligt. Det kan også være for din kats velfærd, at du vælger at få en kattelem. Nogle katte elsker at være ude om natten, men engang imellem vil de gerne indenfor og slappe lidt af. Har du en indekat, kan du istedet overveje et kattetræ, for at give din kat en alternativ mulighed for at klatre i træer. Men det er ikke kun en fordel for din kat. Det kan også være en stor fordel for dig som ejer. Du slipper nemlig for i tide og utide at skulle åbne for din kat, hver gang den vil ud. Man kan selvfølgelig skabe en rytme, så din kat ved, at det kun er visse tidspunkter, den kan komme ud. Men med en kattelem behøver du ikke træne den til bestemte tider på dagen, hvor den kan komme ud. Med et kattelem kan din kat komme ud, lige når den ønsker det og du slipper for at skulle rende frem og tilbage i huset for at lukke den ud.

Hvilken kattelem skal jeg vælge?

Når du skal finde den perfekte kattelem til din kat, er en af de første ting, du bør kigge på størrelsen. Både størrelsen på din kat og på kattelemmen. Kattelemme fås i forskellige størrelser og er din kat af en stor race, så duer et for lille kattelem ikke. Selvom katte kan komme igennem ting, der er væsentligt mindre end dem selv, så gør det oplevelsen knap så behagelig hvis den er for lille og du kan derfor risikere at den vil bruge det mindre af den grund.

Samtidig er det værd at overveje, hvorvidt der er risiko for, at de andre katte i området kan finde på at gå med ind gennem kattelemmen til dit hjem. Hvis der er det, og det er noget du gerne vil undgå, så er en kattelem med chip eller magnet adgang noget for dig. På den måde undgår du, at andre udover din kat/katte kommer indendøre ved dig.  

Hvilket materiale kattelemmen skal sidde i, er også vigtig at have med i dine overvejelser, når du er ude at købe en kattelem. Nogle kattelemme egner sig bedst til visse materialer, lige så vel at nogle er mere standhaftige end andre. Så skal den placeres et sted med masser af vind, er det en god ide, med en der er ekstra modstandsdygtig eller i ekstra god kvalitet så den kan tåle lidt forskelligt vejr.

Fordele ved en chipstyret kattelem 

Fordelene ved en chipstyret kattelem er netop, at kun de chippe du læser ind i systemet, er dem der får adgang til kattelemmen. Dette er en stor fordel for folk der bor i områder, hvor der færdes mange katte, hvad end det er katte med ejere eller vilde katte. Udover at det sikrer dig, at der ikke kommer fremmede og uvedkommende katte med ind, så giver det også din kat en tryghed.

Det at din kat altid har et sted den kan gå hen og være i fred for de andre, kan være med til at give dig en mindre stresset kat og dermed også en mere tilpas kat. Hvor bør min kattelem være?

Er du ikke interesseret i at have en chipstyret kattelem, så kan du også få en kattelem, hvor der kun er adgang for katte med et magnetisk vedhæng. En ulempe ved dette er, at din kat kan miste det når den er udenfor og derfor så ikke kan komme ind senere.
Kattelemmen virker også for andre katte med samme magnet funktion, så det skal man lige være obs på. 

Hvordan virker en kattelem med chip?

Det kan lyde avanceret, når du kigger på en kattelem med chip – for hvordan fungerer den egentlig lige? Men det er faktisk ret ligetil og kræver ikke det helt store, når det kommer til opsætning af den. En kattelem med chip har et stedi enheden, hvor du kan tilføje x antal chipkoder. Det er forskelligt, hvor mange forskellige chip-numre du kan indtaste, men de fleste kan du indtaste fra 5 og op til 24 chip numre. Du skal altså blot indtaste din kat eller de kattes chip nummer, som dit kattelem skal åbne for. Når det er gjort, vil dit kattelem automatisk åbne sig for kun de chip-numre, der er indtastet. Så det er faktisk ret simpelt! Når din kat nærmer sig, så låser den op eller åbner, så din kat kan komme ind og så låser/lukker den i efterfølgende. Det er perfekt, hvis du ønsker, at din kat kan gå og komme som det passer det – både i løbet af dagen og natten og samtidig undgå, at der kommer ubudne gæster.


Hvad betyder 4-vejs lukning egentlig?

Når du køber et kattelem står der oftest, at den har enten 2 eller 4-vejs lukning. 

Det betyder faktisk bare, at 4 vejs lukningen har 4 funktioner:

 • Din kat kan kun komme ud 
 • Din kat kan kun komme ind
 • Kattelemmen er helt lukket – ingen ud eller indgang 
 • Kattelemmen er helt åbent – frit gå begge veje 

Er det en 2 vejs lukning betyder det følgende:

 • Låst helt – ingen ud eller indgang
 • Åbent helt – gå frit ud og ind 

Kan min kattelem være alle steder?

Din kattelem kan som udgangspunkt være alle steder. Man skal bare være opmærksom på, at nogle kattelemme er mere egnet til et vis materiale end andre. Så er der et sted, du gerne vil have din kattelem placeret, men er i tvivl, om hvorvidt det kan lade sig gøre. Så anbefaler vi enten at du læser manualen helt igennem, eller får fat i en fagkyndig som kan vejlede dig omkring, hvorvidt materialet du vil indsætte en kattelem i, er egnet til at blive skåret i.

Det er også vigtigt at få sat kattelemmen i den rette højde og et sted hvor det giver mening for din kat at gå ind og ud fra. Størstedelen af befolkningen med et kattelem har sat den i den nederste del af deres dør. 

Hvordan sætter man en kattelem i døren?

Det at sætte en kattelem i døren er muligvis nemmere end du går og forestiller dig. Selvom du skal til at skære hul i din dør, så åbner det en helt ny verden for din kat, som den vil elske dig for. Vi vil dog gerne hjælpe dig på vej, og har derfor lavet en trin guide til at hjælpe dig på vej.

 1. Højden på din kat
  Din kats højde, eller benlængde, afgøre den højde du skal placere din kattelem i. Kattelemmen skal sidde i en højde hvor den kan gå forholdvis lige igennem. Mål derfor afstanden fra gulvet til din kats bug, så du sikre din kat ikke skal hverken krybe igennem, eller trække bugen hen over underkanten. 15 cm plejer at være en meget gennemsnitlig højde.
 2. Placering i døren
  Nu hvor du har funden din bund højde, skal du beslutte dig for om du vil have lemmen siddende i midten af døren, eller ude til en af siderne. Langt de fleste vælger midten. Du måler derfor blot din dør og markere midterlinjen på den nederste halvdel af din dør.
 3. Placering af kattelemmen
  Til langt størstedelen af alle kattelemmen medfølger der en skabelon, så du ved hvor du skal bore og save i døren. Dette sikre at dit hul bliver præcis den størrelse, der passer til din valgte kattelem. Skabelonen har ofte en vertikal og en horisontal linje – sørg derfor for at den vertikale midterlinje flugter den midterlinje du har markeret på døren. Skabelonen påsætter du efterfølgende døren med lidt holdbart tape.
 4. Bor hjørne huller
  I hvert af de fire hjørner i hullet til lemmen skal der bores huller, så din stik sav kan komme igennem. Her er det vigtigt at du bore hullerne i en størrelse der passer til klingen på din stiksav, og ikke markeringen på skabelonen. Det skal være således at du nemt kan få stiksaven ind og starte den op, samt dreje og vende, når du kommer til et ny hjørne. Da skabelonen i dette stadie kan have det med at gå i stykker, kan det være smart at have markeret din skærelinje direkte på døren – i tilfælde af at skabelonen går i stykker.
 5. Udsavning at hullet
  Sørg for at have døren lukket, og evt. låst, før du begynder at save, så den ikke pludseligt går op. Sørg for at du sidder i en arbejdstilling, som gør at du nemt kan følge linjerne hele vejen rundt, uden at skulle skifte position for meget. Indsæt derefter stiksaven i et af dine forborede huller og følg linjerne hele vejen rundt. Slib efterfølgende de indvendige kanter med lidt sandpapir.
 6. Montering af kattelem
  Placer forsiden af kattelemmen over dit udskårne hul. Kontrollér at lemmen kan gå ubesværet begge veje. Derefter kan du markere de 4 hjørnehuller på døren. Sør for at bor helt lige og hele vejen igennem døren. Før skruerne igennem forsiden af lemme og igennem døren.
 7. Montering af kattelem – Udendørs del
  Du kan nu føre den udvendige del af kattelemmen over de 4 skruer. Spænd lemmen til og sørg for at den sidder både vandret og helt tæt. Dette vil sikre der ikke kommer fugt ind i døren. Når lemmen er helt fastspændt er den klar til brug.

Obs. dette skal dog blot ses som en generel vejledning. Der vil ofte medfølge specifikke monterings instruktioner til din pågældende kattelem, og vi anbefaler at du følger dem.

Hvilken størrelse kattelem?

De fleste typer kattelem fås i nogenlunde samme størrelse åbning – og selvfølgelig så det passer til de fleste katte. Men der er selvfølgelig også kattelem, der fås i f.eks. XL eller XXL. Disse er lavet til de større racer end normalen og vil derfor være oplagt til dig med en kat, der er lidt større end gennemsnittet. Den bedste måde at finde ud af, om din kattelem passer til din kat er ved at finde målet på kattelemmen og så sammenligne det med din kat. Brug et målebånd og du kan hurtigt visualisere, om det passer til din kat.

Hvordan lærer man en kat at bruge kattelem?

Det er oftest nødvendigt at lære sin kat at bruge kattelem, ligesom da du i starten trænede den til at bruge kattebakken, hvis den ikke har været vant til det. Mange starter med at lære deres kat at bruge kattelem, ved at have lågen tapet åben, så der er konstant adgang. Denne metoder virker nogle, men for mange katteejere er de endt med en kat, der kun kan finde ud af at bruge kattelemmen, når den bliver holdt åben for dem. 

En anden måde der i stedet anbefales at benytte er at vise din kat, hvordan kattelemmen virker. Der kan godt gå lang tid før, at din kat er tryg ved kattelemmen og tør gå igennem den uden hjælp. Brug derfor godbidder til at vise den, at kattelemmen er ufarlig samt hvordan den fungerer.

Det er vigtigt at have tålmodighed og være okay med at det tager sin tid. Begynder du at forhaste det, kan du skabe nogle dårlige associationer med kattelemmen og derfor ende med at tage endnu længere. Når du træner med din kat, er det vigtigt med belønning i form af godbidder efterfølgende. På den måde fungerer træningen bedst, ligesom når i øver alle mulige andre ting. 

Er en kattelem isoleret?

Det er forskelligt efter mærke og kvalitet, hvor godt isoleret de er. Men de findes! Og de er her i denne artikel. En isoleret kattelem vil spare dig mange penge på årsbasis vs. en, der ikke er isoleret. Et konstant træk en kattelem vil være en irriterende og kold fornemmelse derhjemme, så vi anbefaler altid, specielt i et land som Danmark, at du dobbelttjekker at din kattelem er isoleret, så du ikke ender med en varmeregning, der er højere end normalt.

Er du istedet på udkig efter en hundelem, som kan fås lidt større, så er de også at finde

Tidligere artikelHundetrimmer Bedst i Test – Til alle typer pels!
Næste artikelHundebur til bilen – kom sikkert rundt!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her