Kattelem – Bedst I Test | Gør din hverdag lettere!

0
2574

Opdateret den 22/11/2022

Yikes – har du også fået afbrudt din skønhedssøvn, fordi din kat gerne vil ud og have lidt frisk luft om natten? Eller endnu værre – kommet hjem til, at din kat har taget en ny katteven med hjem igennem kattelemmen? Yup, vi kender det alt for godt og har faktisk oplevet ovenstående flere gange. Heldigvis ikke længere, da alting er meget mere optimeret, når det kommer til teknologier og chippe – igen, heldigvis!

Så nu slipper vi både for uventet besøg af naboens kat, og vi slipper for at lukke vores katte ind og ud hver 5. minut – selvom det selvfølgelig var meget sund for vores skridttæller. Fakta er, at den rette kattelem kan gøre vores hverdag SÅ meget lettere for både dig selv og din kat! Og kender du ikke allerede til alle fordelene, så bør du scrolle længere ned og læse om de forskellige kattelemme, så du kan blive overbevist.

De 5 bedste kattelemme

1. Sureflap kattelem til chip

Brugervenlighed

Super let at bruge for alle

Pris

Selvfølgelig lidt dyrere end en normal kattelem, men fair pris

Udseende

Klassisk og stilrent. Kan passe ind i de fleste hjem.

Det kan vi lide

Autmatisk chip genkendelse
4 vejs lås
3 års garanti

Det kan vi ikke lide

Kræver chip

Resume: Det her er den bedste kattelem efter vores mening. Den sørger nemlig for, at give din kat frihed til at rende ude, alt det den ønsker – alle døgnets 24 timer! Det er altså slut med at bekymre dig om ubudne gæster (katte) om natten eller dagen, for du kan indstille den, lige som du ønsker. Den genkender nemlig kun din kats chip – og dermed er det kun din kat, der får adgang!
Og så er tusindvis af andre ligeså imponeret og derfor får den 4,2 ud af 5 på Amazon.

2. Petsafe Staywell 400 Kattelem

Brugervenlighed

Super let at bruge for alle – også uden erfaring

Pris

Ligger i den dyrere ende, men fair ift. funktionerne den har

Udseende

Fint og stilfuldt design. Ødelægger ikke noget derhjemme

Det kan vi lide

Også egnet til katte uden chip
Godt anmeldt af brugere
3 års garanti

Det kan vi ikke lide

Magnet kan let falde af

Resume:

Det her også et rigtig godt bud på en af de bedste kattelemme! Prisen er god, den sørger for, at det kun er din kat, der kommer igennem og så kan du installere den i de fleste typer af materialer. Du kan altså placere den, lige hvor det passer dig! Det eneste med denne, som du skal være opmærksom på, er, at låsen fungerer via en magnet, der bliver sat på din kat. Skulle du miste en, kan der købes flere magneter, som du blot sætter på efterfølgende.

Denne kattelem fra Petsafe Staywell har på Amazon fået en score på 4,8 ud af 5 stjerner. Den er blevet bedømt af over 800 personer i alt. Alle andre steder er den stadig bedømt til mellem 4 og 5 stjerner. Så den er populær! Målene er små og kattelemmen passer til katte under 7 kg.

3. Sureflap XL Chiplem

Brugervenlighed

Let at installere + bruge ift. chip

Pris

I den helt dyre ende

Udseende

Grumset farve

Det kan vi lide

Også egnet til katte uden chip
Godt anmeldt af brugere
3 års garanti

Det kan vi ikke lide

Magnet kan let falde af

Resume: Den her kattelem er oplagt til dig, der enten har store katte eller måske både katte og hunde! Den er nemlig større end de fleste og måler 26,2 x 28,1 cm. Perfekt til store katteracer eller de lidt mindre hunde, der også skal have fri adgang. Sureflap XL Kattelem er storebroren til tidligere nævnte Sureflap – dog i en større og opgraderet udgave. Deraf også en dyrere pris, men så kan den også det hele!

Den kan lagre op til 32 forskellige chippe, og den virker på alle danske chippe. Ved internationale fungerer den med 9, 10 og 15 tals RFID chippe.  Med det digitale display kan du indstille, hvornår kattelemmen skal låse og være ulåst. Det er smart, hvis du ved, at i næste dag f.eks. har en dyrlæge aftale og derfor vil være sikker på, at din kat er hjemme til det.

Det, at denne kattelem fungerer med en chip, gør, at du slipper for, at fremmede katte kommer ind. Din kat har derfor altid et sted, den kan gå hen og være i fred. Det er med til at give din kat mindre stress og gøre den bedre tilpas. Måden det bliver sat op på, er blot med et klik og så kan den læse chippen på de katte eller hunde den skal genkende. Har din kat ikke en chip i endnu, kan du købe en løs chip, som kan sættes på halsbåndet og på den måde fungere indtil du får en chip i din kat.

4. Trixie 4-vejs kattelem

Brugervenlighed

Kan hurtigt installeres og med praktisk skrueknap

Pris

Meget budgetvenlig og i den billige ende

Udseende

Fås i forskellige farver. Meget plastik-lignende

Det kan vi lide

Lydløs klap
Længden kan udvides
Med 4 vejs funktion

Det kan vi ikke lide

Materialet er plast
Åben for alle katte, når den ikke er låst

Resume: Endnu en kattelem, der selvfølgelig sørger for, at der ikke kan komme ubudne gæster! For det er noget, de fleste katteejere væger højt. Kattelemmen er magnetisk og kommer derfor med et elektromagnetisk halsbånd, så det kun er din kat, det åbner for. Og bare rolig, du behøver altså ikke forvente en øget varmeregning med denne kattelem. Kattelemmen er batteridrevet og har både forsegling og magnet lukning, som gør, at hverken vind eller vejr trækker igennem.

5. Ferplast Swing Kattelem

Brugervenlighed

Nem installering som ovenstående kattelemme

Pris

Fin pris. Får meget for pengene med denne kattelem

Udseende

Du kan vælge mellem forskellige farver.

Det kan vi lide

Lydløs klap
Vindtæt
Med 4 vejs funktion

Det kan vi ikke lide

Alle katte kan komme igennem

Resume: Denne fra Ferplast minder mig om ovenstående fra Trixie – eller omvendt. Den er 4 vejs, (læs længere nede i artiklen, hvad det vil sige, at den er 4-vejs) og sørger for, at det kun er din kat, der har adgang til at komme ind og ud!

Og så er den selvfølgelig vindtæt! Så ingen ekstra høje regninger vinteren over! Den har nemlig et såkaldt windstopper system, som både sørger for, at vinden stoppes og så er den dejlig lyd. Så nej, du bliver ikke vækket under din skønhedssøvn 😉 Du har desuden mulighed for at vælge mellem 2 forskellige størrelser.


Hvorfor skal jeg have en kattelem?

Der er flere grunde til at bruge en kattelem. Nogle af grundene er, at du som ejer slipper for at lukke din kat ind og ud hele tiden. Måske elsker din kat at rende ind og ud – også når du er på arbejde. Med en kattelem er det muligt. Det kan også være for din kats velfærd, at du vælger at få en kattelem. Nogle katte elsker at være ude om natten, men engang imellem vil de gerne indenfor og slappe lidt af. Har du en indekat, kan du istedet overveje et kattetræ for at give din kat en alternativ mulighed for at klatre i træer.

Men det er ikke kun en fordel for din kat. Det kan også være en stor fordel for dig som ejer. Du slipper nemlig for, at du i tide og utide skal åbne for din kat, hver gang den vil ud. Man kan selvfølgelig skabe en rytme, så din kat ved, at det kun er visse tidspunkter, den kan komme ud. Men med en kattelem behøver du ikke træne den til bestemte tider på dagen, hvor den kan komme ud. Med en kattelem kan din kat komme ud, lige når den ønsker det og du slipper for at skulle rende frem og tilbage i huset for at lukke den ud.

Hvilken kattelem skal jeg vælge?

Når du skal finde den perfekte kattelem til din kat, er en af de første ting, du bør kigge på, størrelsen. Både størrelsen på din kat og på kattelemmen. Kattelemme fås i forskellige størrelser og er din kat af en stor race, så duer en for lille kattelem ikke. Selvom katte kan komme igennem ting, der er væsentligt mindre end dem selv, så gør det oplevelsen knap så behagelig, hvis den er for lille og du kan derfor risikere, at den vil bruge kattelemmen mindre af den grund.

Samtidig er det værd at overveje, hvorvidt der er risiko for, at de andre katte i området kan finde på at gå med ind gennem kattelemmen til dit hjem. Hvis der er det, og det er noget du gerne vil undgå, så er en kattelem med chip eller magnet-adgang noget for dig. På den måde undgår du, at andre udover din kat/katte kommer indendøre hos dig.  

Hvilket materiale kattelemmen skal sidde i, er også vigtig at have med i dine overvejelser, når du er ude at købe en kattelem. Nogle kattelemme egner sig bedst til visse materialer, lige så vel at nogle er mere standhaftige end andre. Det betyder også, at skal den placeres et sted med masser af vind, er det en god ide med en, der er ekstra modstandsdygtig eller i ekstra god kvalitet, så den kan tåle lidt forskelligt vejr.

Hvilken størrelse kattelem?

De fleste typer kattelemme fås med nogenlunde samme størrelsesåbning – og selvfølgelig så det passer til de fleste katte. Men der er selvfølgelig også kattelemme, der fås i f.eks. XL eller XXL. Disse er lavet til de større racer end normalen og vil derfor være oplagte til dig med en kat, der er lidt større end gennemsnittet. Den bedste måde at finde ud af om din kattelem passer til din kat, er ved at finde målet på kattelemmen og så sammenligne det med din kat. Brug et målebånd og du kan hurtigt visualisere, om det passer til din kat.

Det skal du vide om en kattelem

At få en kattelem installeret derhjemme kan føles som et stort projekt, og det er derfor noget, du gerne vil vide så meget som muligt om – inden du får den permanent i døren, væggen eller hvor du bestemmer dig for, at den skal være. Nedenstående afsnit svarer på spørgsmål, som du bør vide, så I får mest ud af jeres kattelem.

Fordele ved en chipstyret kattelem 

Fordelene ved en chipstyret kattelem er netop, at kun de chippe du læser ind i systemet, er dem, der får adgang til kattelemmen. Dette er en stor fordel for folk, der bor i områder, hvor der færdes mange katte – hvad enten det er katte med ejere eller vilde katte.

Udover at det sikrer dig, at der ikke kommer fremmede og uvedkommende katte med ind, så giver det også din kat en tryghed. Det, at din kat altid har et sted, den kan gå hen og være i fred for de andre, kan være med til at give dig en mindre stresset kat og dermed også en mere tilpasset kat.

Er du ikke interesseret i at have en chipstyret kattelem, så kan du også få en kattelem, hvor der kun er adgang for katte med et magnetisk vedhæng. En ulempe ved dette er, at din kat kan miste det, når den er udenfor og derfor så ikke kan komme ind senere.
Kattelemmen virker også for andre katte med samme magnet funktion, så det skal man lige være obs på. 

Hvordan virker en kattelem med chip?

Det kan lyde avanceret, når du kigger på en kattelem med chip – for hvordan fungerer den egentlig lige? Men det er faktisk ret ligetil og kræver ikke det helt store, når det kommer til opsætningen af den. En kattelem med chip har et stedi enheden, hvor du kan tilføje x antal chipkoder. Det er forskelligt, hvor mange forskellige chip-numre du kan indtaste, men ved de fleste kan du indtaste fra 5 og op til 24 chip numre. Du skal altså blot indtaste din kat eller de kattes chipnumre, som dit kattelem skal åbne for. Når det er gjort, vil dit kattelem automatisk åbne sig for kun de chip-numre, der er indtastet. Så det er faktisk ret simpelt! Når din kat nærmer sig, så låser den op eller åbner, så din kat kan komme ind og så låser/lukker den efterfølgende. Det er perfekt, hvis du ønsker, at din kat kan gå og komme som det passer den – både i løbet af dagen og natten. Samtidig undgår du, at der kommer ubudne gæster.

Er en kattelem isoleret?

Det er forskelligt efter mærke og kvalitet, hvor godt isoleret de er. Men der findes nogle, der har en god isolering! En isoleret kattelem kan spare dig mange penge på årsbasis vs. en, der ikke er isoleret. Et konstant træk fra din kattelem vil være en irriterende og kold fornemmelse derhjemme, så vi anbefaler altid, specielt i et land som Danmark, at du dobbelttjekker, at din kattelem er isoleret, så du ikke ender med en varmeregning, der er højere end normalt.

Hvad koster det at få monteret en kattelem?

Hvis du ikke har evnerne eller ressourcerne til at installere din egen kattelem, så kan du selvfølgelig få en professionel til at gøre det for dig. Her vil prisen variere efter, om din kattelem skal være i døren, i en rude eller hvorvidt det er en stor eller mellem-rude. Det kommer også i stor grad an på, hvor i landet dit hjem er og hvor kattelemmen skal installeres.

Hvad betyder 4-vejs lukning egentlig?

Når du køber en kattelem, står der oftest, at den har enten 2 eller 4-vejs lukning. 

Det betyder faktisk bare, at 4-vejs lukningen har 4 funktioner:

 • Din kat kan kun komme ud 
 • Din kat kan kun komme ind
 • Kattelemmen er helt lukket – ingen ud- eller indgang 
 • Kattelemmen er helt åbent – frit gå begge veje 

Er det en 2-vejs lukning betyder det følgende:

 • Låst helt – ingen ud- eller indgang
 • Åbent helt – gå frit ud og ind 

Kan min kattelem være alle steder?

Din kattelem kan som udgangspunkt være alle steder. Man skal bare være opmærksom på, at nogle kattelemme er mere egnet til et vis materiale end andre. Så er der et sted, du gerne vil have din kattelem placeret, men er i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre? Så anbefaler vi, at du læser manualen helt igennem eller får fat i en fagkyndig, som kan vejlede dig omkring, hvorvidt materialet du vil indsætte en kattelem i, er egnet til at blive skåret i.

Det er også vigtigt at få sat kattelemmen i den rette højde og et sted, hvor det giver mening for din kat at gå ind og ud fra. Størstedelen af befolkningen med en kattelem har sat den i den nederste del af deres dør. 

Kan jeg få en kattelem i min terrassedør?

Da de fleste terrassedøre er af glas, så er alfa omega, at du finder en kattelem, der netop kan monteres i glas. Da glas er anderledes at arbejde med og i – end andre materialer, så skal det være på plads. Men heldigvis findes der efterhånden en del kattelemme, som er lavet til netop glasdøre. Så det eneste du blot skal være opmærksom på, når du skal finde den bedste kattelem til din terrasse dør, er, at der står, at det kan monteres i det materiale, som din dør er.

Hvordan sætter man en kattelem i døren?

Det, at sætte en kattelem i døren, er muligvis nemmere, end du går og forestiller dig. Selvom du skal til at skære hul i din dør og det føles overvældende, så åbner det en helt ny verden for din kat, som den vil elske dig for. Vi vil dog gerne hjælpe dig på vej, og har derfor lavet en trin guide til at hjælpe dig på vej.

 1. Højden på din kat
  Din kats højde eller benlængde afgører den højde, du skal placere din kattelem i. Kattelemmen skal sidde i en højde, hvor den kan gå forholdvis lige igennem. Mål derfor afstanden fra gulvet til din kats bug, så du sikrer, at din kat ikke skal krybe igennem eller trække bugen hen over underkanten. 15 cm plejer at være en meget gennemsnitlig højde.
 2. Placering i døren
  Nu, hvor du har fundet din bundhøjde, skal du beslutte dig for, om du vil have kattelemmen siddende i midten af døren eller ude til en af siderne. Langt de fleste vælger dog midten. Du måler derfor blot din dør og markerer midterlinjen på den nederste halvdel af din dør.
 3. Placering af kattelemmen
  Til langt størstedelen af alle kattelemme medfølger der en skabelon, så du ved, hvor du skal bore og save i døren. Dette sikrer, at dit hul bliver præcis den størrelse, der passer til din valgte kattelem. Skabelonen har ofte en vertikal og en horisontal linje – sørg derfor for, at den vertikale midterlinje flugter den midterlinje, du har markeret på døren. Skabelonen påsætter du efterfølgende døren med lidt holdbart tape.
 4. Bor hjørne-huller
  I hvert af de fire hjørner i hullet til kattelemmen skal der bores huller, så din stik-sav kan komme igennem. Her er det vigtigt, at du borer hullerne i en størrelse, der passer til klingen på din stiksav og ikke markeringen på skabelonen. Det skal være således, at du nemt kan få stiksaven ind og starte den op, samt dreje og vende, når du kommer til et ny hjørne. Da skabelonen i dette stadie kan have det med at gå i stykker, kan det være smart at have markeret din skærelinje direkte på døren – i tilfælde af at skabelonen går i stykker.
 5. Udsavning at hullet
  Sørg for, at du har døren lukket og evt. låst – før du begynder at save, så den ikke pludseligt går op. Sørg for, at du sidder i en arbejdstilling, som gør, at du nemt kan følge linjerne hele vejen rundt – uden at skulle skifte position for meget. Indsæt derefter stiksaven i et af dine for-boret huller og følg linjerne hele vejen rundt. Slib efterfølgende de indvendige kanter med lidt sandpapir.
 6. Montering af kattelem
  Placer forsiden af kattelemmen over dit udskårne hul. Kontrollér, at kattelemmen kan gå ubesværet begge veje. Derefter kan du markere de 4 hjørnehuller på døren. Sørg for, at boret går helt lige og hele vejen igennem døren. Før skruerne igennem forsiden af kattelemme og igennem døren.
 7. Montering af kattelem – Udendørs del
  Du kan nu føre den udvendige del af kattelemmen over de 4 skruer. Spænd kattelemmen til og sørg for, at den sidder både vandret og helt tæt. Dette vil sikre, der ikke kommer fugt ind i døren. Når kattelemmen er helt fastspændt, er den klar til brug.

Obs: Dette skal blot ses som en generel vejledning. Der vil ofte medfølge specifikke monteringsinstruktioner til din pågældende kattelem, og vi anbefaler, at du følger dem.

Hvordan lærer man en kat at bruge kattelem?

Det er oftest nødvendigt at lære sin kat at bruge kattelem, ligesom da du i starten trænede den til at bruge sin kattebakke, hvis den ikke var vant til det. Mange starter med at lære deres kat at bruge kattelem ved at have lågen tapet åben, så der er konstant adgang. Denne metode virker for nogle, men for mange katteejere er de endt med en kat, der kun kan finde ud af at bruge kattelemmen, når den bliver holdt åben for dem. 

En anden måde, der i stedet anbefales, er at vise din kat, hvordan kattelemmen virker. Der kan godt gå lang tid før, at din kat er tryg ved kattelemmen og tør gå igennem den uden hjælp. Brug derfor godbidder til at vise den, at kattelemmen er ufarlig, samt hvordan den fungerer.

Det er vigtigt at have tålmodighed og være okay med, at det tager sin tid. Begynder du at forhaste det, kan du skabe nogle dårlige associationer med kattelemmen og derfor ende med at tage endnu længere. Når du træner med din kat, er det vigtigt med belønning i form af godbidder efterfølgende. På den måde fungerer træningen bedst, ligesom når I øver alle mulige andre ting. 

FAQ

Fandt du artiklen brugbar?

Tryk på stjernerne for at bedømme!

Gns. 3.9 / 5. Stemmer: 17

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Tidligere artikelHundetrimmer Bedst i Test | Få en velplejet hund året rundt!
Næste artikelHundebur til bilen – kom sikkert rundt!
Mit navn er Julia, og jeg er administrator her på Petguide. Siden jeg var barn, har jeg elsket stort set alle dyr! (udover ederkopper)! Her på siden kombinerer jeg den kærlighed med min generelle nysgerrighed for at finde det bedste udstyr, foder, tips og tricks til alle kæledyrsejere.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her