Kattehalsbånd – Dette skal du se efter, inden du køber!

I denne artikel vil vi tage et nærmere kig på kattehalsbånd, både hvorfor det er et must for enhver katteejer, men også en guide til, hvad man bør kigge efter for at kunne vælge det helt rette halsbånd til sin kat.

Kattehalsbånd er som nævnt blevet et must, da katte har større tendens til at løbe afsted på eventyr uden for husets matrikel – sammenlignet med en hund for eksempel, som ofte har nok i de daglige gåture og at blive lukket ud i husets have. Argumentet imod kattehalsbånd ses ofte at være komfort, og mange katteejere mener at et halsbånd generer katten mere end det gavner. Og det argument vil vi gerne forsøge at modsvare herunder.

Hvorfor skal man bruge kattehalsbånd?

Halsbånd til din kat tilfører en række fordele, både for dig som katteejer, men også for katten selv. Fordelene for dig som katteejer kan være: 

  • Sikkerhed mod trafik 
  • Sikkerhed i ejerskab
  • Sikkerhed ved bortløben kat
  • Tilføjer personlighed 

Et kattehalsbånd skaber sikkerhed mod trafik, når du vælger et reflekshalsbånd. Reflekshalsbåndet hjælper trafikanter med bedre at få øje på katten efter mørkets frembrud, men også i tilfælde hvor katten ligger eller står i vejkanten på vej til at krydse en trafikeret vej. 

Når katte løber hjemmefra er det aldrig sjovt, og sandsynligheden for at det sker på et eller andet tidspunkt – er desværre ret høj. Dette skyldes ikke mindst kattens rovdyrsinstinkt, som gør dem meget nysgerrige. Derfor vil de med høj sandsynlighed ønske at se mere end det faste hjem og den faste have. I sådanne tilfælde skaber kattehalsbånd en vis ro ved katteejere, da alle der støder på katten, vil kunne aflevere den trygt og sikkert på adressen. Altså er du ikke alene om at finde den igen. Har du en indekat kan det være endnu sværere for din kat at vide hvordan man færder sig i den store åbne verden, og du kan derfor overveje en kattesele, så du kan vende dit kan lidt til udendørslivet. 

I samme omgang vil du aldrig opleve tvivl ved ejerskabet, som nogle katteejere kan få når der ikke benyttes halsbånd. En bortløben sort kat vil være svær at finde- og kende, da dette er en meget udbredt race, og race der ikke differentierer ret meget i pels og udseende generelt. 

Sidst men ikke mindst, så har du mulighed for at tilføje personlighed til din kat, med mange forskellige modeller og farver i et kattehalsbånd. Du kan med andre ord, købe et halsbånd der viser:

  • Køn
  • Temperament & humør
  • Klar synlighed & påpasselighed 

Selvom de færreste ville vælge et kattehalsbånd ud fra kattens temperament (i hvert fald de ikke venlige katte), så kan farver i halsbåndet udvise en ro og varme over for nye besøgende.

At vælge et kattehalsbånd ud fra kønnet, er meget populært. Selvom der efterhånden ikke findes drenge/pigefarver, så ser man tit katteejere vælge de feminine farver til deres hunkat, og omvendt ved en hankat. 

Klar synlighed handler om at katten til enhver tid skal være at se, i både dagtimer og nattetimer. Dette kan udvise en ekstraordinær nysgerrighed i personligheden, og udvises blandt andet med et halsbånd der reflekterer, har en klokke og især en klik-lukning, der sørger for at halsbåndet åbner, hvis katten sidder fast i en gren el. lign. 

Mulighederne er dermed mange, og man kan også finde kattehalsbånd der indeholder dele af hvert enkelte funktion, så det bliver et behageligt, sikkert og personligt halsbånd. 

Typer af kattehalsbånd

Halsbånd med klokke/bjælde

Et halsbånd med en lille bjælde eller klokke er interessante for de katteejere, som ønsker at minimere antallet af døde mus, katten ville slæbe med ind i hjemmet. Klokken gør nemlig alle omkring opmærksomme på kattens tilstedeværelse, hvilket forringer kattens evner inden for “jagt” på mindre dyr. 

Man skal dog passe på, at klokken ikke skader mere, end den gavner. Og dette kan ske, hvis lydene forvirrer eller irriterer katten fra start. 

Reflekshalsbånd

Som vi tidligere har været inde på, så er reflekshalsbånd en rigtig god investering, hvis du har en nysgerrig kat, der gerne vil ud og se mere af omverdenen end husets matrikel. Skal man øge sikkerheden over for bilister, så er et nylonhalsbånd med reflekterende tråd ideelt i både total mørke og tusmørke. 

Dufthalsbånd

Et dufthalsbånd har helt andre egenskaber, og har til formål at nedsætte risikoen for insektbid hos din kat. Sådan et halsbånd ses også til hunde, og er altså ideel til at beskytte din firbenede ven mod flåter og andre slags insekter.

Kattehalsbånd med klik-lukning

Denne slags kattehalsbånd er perfekt til de nysgerrige katte, vi tidligere har omtalt, da de indeholder de såkaldte klik-lukninger. En klik-lukning eller klik-lås forhindrer eventuelt farlige situationer som kvælning, når der bliver trukket hårdt i halsbåndet enten bevidst af en person – eller en gren snor sig ind i halsbåndet. 

Med en klik-lukning kan katten nemlig også selv “redde sit liv”, når den føler presset. Ved at der bliver trukket i halsbåndet, kan den hurtigt befri sig selv. 

Ekstra udstyr til kattehalsbåndet

En af de nyeste teknologier inden for kæledyrsverdenen, er brugen af GPS. Det er nemlig muligt at tilføje en GPS “klemme” til dyrets halsbånd og via en app kan man altså altid holde øje med, hvor katten/hunden befinder sig. 

Du kan endda indstille en “safe zone”, og når katten bevæger sig udenfor denne, vil du modtage en notifikation på den enhed du har koblet til GPS’en. 

Det siger lidt sig selv at dette stykke ekstra udstyr, har rigtigt stor værdi for kæledyrsejere, da man aldrig kommer til at miste lokationen på dyret – selv når det løber væk hjemmefra og ud på eventyr. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger