Fugle fuglevoliere

Fuglevoliere | Sådan får fuglene det perfekte hjem

Fuglevoliere, Fuglebur, flyvebur. Der findes mange forskellige navne for selve buret. Navnet er heldigvis ikke det vigtigste. Det vigtigste er selvfølgelig, hvordan dine små flyvende venner har det i deres hjem. Til at hjælpe dig med at med at udvælge det helt rigtige hjem til dine fugle, har vi udarbejdet denne artikel, som gerne skulle være som en guide, der hjælper dig på vej mod det rette fuglevoilere.

Hvad er en fuglevoliere?

Kort fortalt er en fuglevoliere et stort fuglebur. Dog er der lidt mere over selve begrebet, men i grove træk, kan det simplificeres til at være et stort fuglebur, hvor der er plads til at fuglene kan flyve. Dette er derfor godt egnet til forskellige fuglearter, som kræver lidt ekstra plads til at bevæge sig og motionere. Der er dog ikke nogen klare definitioner, som tydeliggør, hvornår et mindre fuglebur, bliver kategoriseret som at være en fuglevoliere.

En voliere kan i princippet være det fuglebur, du har ude i din have, men det kunne også være betegnelsen for det anlæg, fuglene i Zoologisk have er i.

Hvilke fuglearter bør være i en fuglevoliere?

Der er som sådan ikke en facitliste over, hvilke fuglearter der bør holdes i en fuglevoliere. Det varierer meget i forhold til selve størrelsen på fuglene, der er tale om. Det er bare vigtigt at være opmærksom på, om fuglearterne, man har i sit volieren, kan klare at være udenfor året rundt. For eksempel kan undulater sagtens klare sig udenfor i en fuglevoliere, så længe der er mulighed for, at de kan søge ly.
Hvis der er tale om en speciel hård vinter, kan det dog være nødvendigt med en varmelampe eller lignende. Men normalt kan parakitter og papegøjer klare sig udendørs året rundt.

Derfor er det altid en god ide at undersøge, om din egen fugl er en inde-fugl eller om den kan klare sig udenfor.

Hvilke fuglearter går godt sammen?

Selvom der er plads til mere end en enkelt fugl i din fuglevoliere, så er det ikke altid den bedste ide at placere forskellige arter i samme bur. Du kan dog altid undersøge de enkelte fuglearter og finde ud af, hvilke der kan sammen.
Det simple valg er at holde undulater og lignende sammen med andre små fuglearter. Dog skal man være klar over, at de forskellige parakitter er kendt for at være nogle “drille-aber” og de er ikke nødvendigvis gode til at lege med de andre.

Man burde altså ikke sætte undulater og lignende fuglearter sammen med større fugle som papegøjer. Eftersom at de fleste større papegøjearter, som ikke er nymfeparakitter eller dværgpapegøjer, kan være meget aggressive over for de små fuglearter.
I forhold til køn på de fleste parakitter, så kan to hanner sagtens trives sammen. Men der kan godt opstå nogle problemer, hvis man vælger at have to hun-fugle og ingen andre. Derfor anbefales det af forskellige dyrepassere, at man prøver og skabe ligevægt mellem kønnene i buret.

Hvor stort skal en fuglevoliere være?

I forhold til mange andre dyreverdener, hvor man har en klar tommelfingerregel, som f.eks. ift. akvarier, der siger, at man skal have 1 cm fisk for hver liter vand. Så er der ikke en regel, når det drejer sig om fugle i et fuglevoliere – i stedet må man bruge sin sunde fornuft. Grunden til at man ikke har en klar tommelfingerregel omkring fugle, er, fordi mange fuglearter er meget forskellige. Nogle arter flyver næsten ikke, imens at andre arter foretrækker større arealer, hvor de kan bevæge sig.

Derfor er det igen meget vigtigt, at man kender sit eget kæledyr. Hvis du har en kanariefugle, som elsker at flyve, så er det selvfølgelig vigtigt, at der er plads til, at den kan sprede sine vinger og bevæge sig.
Det kan desuden også hjælpe at have planter, træer eller grene inde i selve volieren. Det vil gøre meget for fuglenes humør og ideen er jo, at fuglene skal have det så rart som muligt.

Indretning af din fuglevoliere

Der er mange faktorer, som gør sig gældende, når man overvejer, hvordan man skal indrette sin fuglevoliere. Selve størrelsen på volieren er en stor faktorer, i forhold til hvor mange fugle som skal være i buret. Men der skal også være mulighed for, at dine små fugle kan vokse med alderen.

Man bør desuden også tænke på selve placeringen af jeres fuglevoliere. Da det kan være en ide at placere buret et sted med sol og mulighed for at være i læ. Når man har fået styr på sine basale ting såsom placering og størrelse, så kan man begynde og lege med selve indretningen. Mange fuglearter nyder og have naturlige elementer i deres bure, som planter, træer eller lignende. Man skal selvfølgelig også huske foderskåle/foderautomat og drikkebeholdere. I forhold til legetøj og lignende bør man undgå legetøj lavet af bly eller andre bløde metaller, da det kan give fuglen en forgiftning.

Kan en fuglevoliere står udenfor året rundt?

De fleste fuglevoliere kan godt klare at stå udenfor året rundt. Man skal dog være opmærksom på, at nogle fuglevoliere kræver mere arbejde og behandling end andre og nogle fuglevoliere skal lakeres løbende. Dette bør man være opmærksom på, når man overvejer sine muligheder.

Dog kan det blive lidt mere kompliceret, når man ser på, om de forskellige fuglearter kan overleve i en fuglevoliere året rundt. I forbindelse med dette findes der mange private fuglevoliere, som har hjul, hvilket gør det muligt at transportere burene rundt, da de store fuglebure kan være besværlige at rykke rundt manuelt.

FAQ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *