Fuglehuse – berig din og fuglenes hverdag!

0
308

Opdateret den 30/05/2022

Fuglehuse rundt omkring i det danske land er noget, der bliver værdsat af de vilde fugle derude. Specielt når efteråret er over os og de kolde måneder nærmer sig. For det betyder, at det sommetider kan være svært for fuglene at finde læ og føde.

Danmark lever oftest op til sit rygte om det ustadige vejr, som vi er så kendte for. Den ene dag skinner solen så fint og sekundet efter er temperaturen faldet og det står ned i stænger. Vi har derfor fundet lidt forskellige fuglehuse og redekasser frem til dig, så alt efter hvad du foretrækker, er der lidt at vælge imellem. Vi har valgt fuglehusene ud fra, hvad de kan, om de er nemme at håndtere – hvad end de skal hænges op eller samles, passer designet til de fleste hjem, prisen og selvfølgelig hvor robuste er de og kan de klare et svingende dansk vejr.

Vores 10 favorit fuglehuse

Garden Life Foderhus Munkebo

Et lækkert fuglehus til alle havens fugle. Her får du et firkantet hus, som er uden vægge og med en fodersilo i midten. Det har en størrelse, så flere fugle kan komme forbi og spise lidt på samme tid. Materialet er egetræ og med et ståltag. Standeren medfølger

Foderhus Window One

Elsker du at holde øje i vinduet med alle de forbipasserende fugle, der besøger dit foderhus? Så er dette perfekt til dig! Det er af akrylgas og kan fastgøres til dit vindue derhjemme.

Haba Terra Fuglehus

Et anderledes fuglehus – for det her, kan du selv bygge sammen med f.eks. dit barn eller barnebarn derhjemme. Den er let at samle og kan åbnes for rengøring, når det er nødvendigt. Udover det medfølger der også et instruktionshæfte med, som er med tips til fuglekiggeri.

Mini fuglehus

Mangler du et lille bitte fuglehus til samlingen? Så er dette oplagt. Det måler små 6 x 6 cm og er af materialet krydsfiner.

vida XL fuglefoderhus

Her får du et fuglehus, der er åbent i siderne, så det er nemt for fuglene at komme til – og nemt for dig at fylde op. Det er massiv fyrretræ og et tag, der tager det værste regn og slud for fuglene. Fuglehuset måler Ø 33 x H 106 x 30 (husets højde).

Eva Solo Glasfoderbræt

Dette fuglehus har 3 funktioner. Det sørger både for, at din fugl har adgang til føde, vand og et bad. Du kan sidde inden for og holde øje med al aktiviteten uden for og du vil gøre livet nemmere for de små fugle. Den er samtidig utrolig let at rengøre, da den tåler maskinopvask. Målene er H 96 cm x Ø 21,5 cm.

Naturliv Fuglefoder

Et fuglehus i et klassisk look og af træmateriale. Den vil altså falde i et med resten af din have og tiltrække masser af smukke fugle på besøg. Den måler 32 × 23 × 20 cm.

VidaXL Fuglehus

Monter dette fuglehus på enten et træ eller mur. Materialet er af massivt fyrretræ og kan derfor klare al slags vejr. Den har en stor fodringsplatform og tagudhænget gør, at det holder foderet tørt – også når det danske vejr skuffer. Målene er L 35 x B 29,5 x H 21 cm.

Trixie Villa Fuglehus

Et næsten hus-lignende fuglehus med 3 forskellige foderbokse. Det gør, at du altså kan have 3 forskellige typer foder i – så der er lidt forskelligt til alle de forbipasserende små fugle. Den måler 9 x 26 x 19 cm.


Garden Life – Sleep and Dine

Her får du et fugehus, som kan bruges til både at fodre fugle med – men de har også et sted, hvor de kan bygge rede eller hvert fald overnatte en enkelt aften. Derfor er der også en god ide, at du placerer det lidt væk fra grene, så andre dyr ikke kan klatre op. Redekassen måler L 27,5 x B 16 x H 26 cm.

Hvordan vælger jeg det bedste fuglehus?

Der findes ikke en opskrift på, hvordan du vælger blandt de forskellige fuglehuse, for at finde hvad der passer bedst til din have. Men der er nogle enkelte ting, du kan være opmærksom på i din søgen. En af tingene er blandt andet at vælge blandt fuglehuse, der har et dybt tagudhæng og et forsænket hul. På den måde bidrager du til mindske, at der kommer regn ind i dit fuglehus. En anden ting du altid bør være opmærksom på, er, at materialerne er så naturlige som muligt. Det er klart, at det er bedst for de små væsner, at det ikke er sprøjtet med noget giftigt. Derfor bør du heller aldrig selv begynde at male indendørs på dit fuglehus.

Går man rigtig meget op i fugle, så kan man tilpasse sit fuglebur med det rette fuglefoder, så man tiltrækker sine yndlingsfugle. F.eks. er solsikkekerne meget populære blandt fugle såsom bogfinker og grøn irske. Solsikkekerne er blandt andet at finde i Natural Vildtfugle blanding. Korn er elsket blandt spurve og andre fuglearter har også deres favoritter.
Men når alt kommer til alt og føden er svær er at finde, så kan alt spises blandt de vilde fugle. En god huskeregler er dog, at de alle elsker føde med et højt fedtindhold såsom f.eks disse vildtfugle mejsekugler som er lavet på ingredienser med højt fedtindhold.

Hvor skal jeg placere mit fuglehus?

Fuglehuse er bedst placeret et sted, hvor der er så roligt som muligt. Steder som er ud til en stor vej med mange biler, eller et sted med mange forbipasserende, er ikke optimalt. Sådanne steder er vil der ikke være nok ro, til at de tør sætte sig. Steder hvor man oftest finder fuglehuse, er i baghaven. Her er der er en anelse mere ro samt oftest mindre trafik, hvad end det er i form af mennesker eller biler.

Det må også gerne være placeret et sted med frit udsyn. Det er fordi, det giver fuglene bedre mulighed for at overvåge stedet, samt at holde øje med eventuel fare eller fjender der kunne forekomme.

For din egen skyld anbefales det også at placere dit fuglehus tæt på et eventuelt stuevindue. På den måde får du selv mest muligt ud af det selv, når du kan se de daglige besøgende, opleve nye fuglearte du ikke har set før og ellers bare nyde synet af aktiviteten i din have.

Hvor stort skal hullet være i et fuglehus?

Der er ikke decideret regler for, hvor stort hullet i dit fuglehus skal være. Mange af fuglehuse, der er åbne og som passer til alle størrelser. Men så er der også de fuglehuse, hvor det decideret er et hus og der blot er et lille hul. Her anbefales det, at hullet er minimum 28 mm. Vælger du en sådan diameter, så er det muligt for de mindste mejser at bruge kassen. Vælger du et hul med diameter på 32-35 mm, er der plads til fugle som f.eks. spurven og musvitten. Så er det nogle bestemte fugle, der gerne vil have at se, så bør du have hullets diameter i tankerne. Vild u derimod bare gerne kunne se på alle slags fugle, så kan et åbent fuglehus være alletiders ide at have i haven.

Nyd naturen i din have med et fuglehus

Med en fuglehus har du altså mulighed for at nyde den danske natur i øjenhøjde og i din egen have – og samtidig hjælper du også fuglene med læ og mad i de kolde måneder. Det er altså en ren win win for alle. Med ovenstående fuglehus kan du gøre din have endnu mere attraktiv for fuglene og du vil år efter år tiltrække fugle af forskellige arter. Der kan også altid tilføjet et ekstra fuglehus til samlingen, hvad end det skal hænges eller stilles. De fås i forskellige designs og farver, så du kan gøre, så det passer ind i din stil. Du kan skabe lige det udtryk, som du ønsker med det rette fuglehus.

Ledte du efter et fuglebur i stedet, kan du læse vores artikel omkring fuglebure.

Tidligere artikelLoppemidler til din kat | Få styr på kløen!
Næste artikelHundetræning – din hund vil elske det!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her