Elsker du også at have lidt ekstra liv i din hverdag? Og har du også fugle (indendørs eller udendørs), som du gerne vil forkæle lidt? Det kan være dine egne, eller måske du nyder at fodre de vilde fugle i din have? I den her artikel giver vi dig den viden, du skal bruge, til at finde det perfekte fuglefrø til din fugl derhjemme eller til gæsterne, der kommer forbi din have.
Vildtfuglefrø eller fuglefrø
Mange mennesker tænker på vildtfuglefrø, når de hører ordet fuglefrø. Det giver egentlig også fin mening – for begge ord er i princippet det samme. Du skal bare lige være opmærksom på, at ikke alle fugle, som du har indendørs, kan spise (eller kan tåle) vildtfuglefrø. Vildtfuglefoder bør primært bruges til vilde fugle, som kommer direkte fra naturen. Selvfølgelig kan du godt give din papegøje lidt solsikkefrø, men dog ikke for mange.
Det fuglefrø, som du giver alle de vilde fugle her i Danmark, indeholder primært solsikkefrø, jordnødder, milokorn, hampefrø, hvedekorn og andre former for naturlige frø. Med andre ord, alle de forskellige ting, som du finder i de fuglefrø, som du kan købe, er altså ting, som fuglene selv kan finde i den danske natur.
Om du har fugle derhjemme eller bare gerne vil fodre dem i haven, så er det rette fuglefrø alfa omega. Derfor har vi prøvet at opstille forskellige fuglefrø til forskellige fuglearter, så hvis du har en papegøje, så kan du finde fuglefrø, der er lavet specifikt til papegøjen.
Det samme gælder, hvis du har en af de andre fuglearter. Selvom at mange fugle godt kan tåle at spise andre former for frø, så ser vi ingen grund til, at de små væsner ikke skal have det bedste.
Hvilke fugle kommer på besøg?
I Danmark findes der mange forskellige fugle, som kan svinge et smut forbi din have. Der er dog forskel på hvilke fugle, der kommer om sommeren og hvilke fugle, der kommer forbi din have om vinteren. Vi har prøvet at skrive navnene på nogle af de mange fuglearter, som kunne komme på besøg i løbet af året. Vi har blot taget nogle af de mest populære, da det vil være en længere proces at nævne dem alle.
- Skovspurv
- Sjagger
- Rødhals
- Grønirisk
- Bogfinke
- Blåmejse
- Grønsisken
- Ringdue
- Solsort
- Gråspurv
- Musvit
- Husskade
Man kan altid gøre sin have mere fugle-venlig og på den måde sørge for, at der kommer flere forskellige fugle forbi. Det kan være alt fra at undgå sprøjtemidler eller lade haven være lidt “vild”, så fuglene kan føle sig mere naturligt tilpasse. Det vil også altid være godt at sætte noget vand ud til fuglene. Nogle har f.eks. et springvand og andre et lille fuglebad – det er helt op til dig!
Afhængighed af dig
Mange eksperter er faktisk meget uenige omkring, om man burde fodre vilde fugle eller om man burde lade dem leve vildt. Grunden til, at mange eksperter siger, man ikke bør fodre fuglene med fuglefrø eller vildtblandinger, er, fordi de er bange for, at fuglene “glemmer”, hvordan det er og stå for deres overlevelse, hvis de får al maden givet. Så hvis du vil fodre fuglene i din have, så skal det først og fremmest være for din egen skyld.
Hvad må jeg fodre fuglene?
Mange mennesker ved ikke særlig meget omkring fuglekost, derfor er det ikke unormalt, at mange fugle får en lidt “speciel” kost hos mange mennesker. Drosler foretrækker æbler, imens at grønirisk, kvækerfinker, og bogfinker er meget glad for helt almindelige fuglefrø, som solsikkefrø eller hampefrø.
Som du kan høre, så findes der mange forskellige former for kost til de mange forskellige fuglearter. Men ingen forventer, at du er ekspert i fuglenes kost, de fleste fugle spiser gerne fuglefrø, og de er selv i stand til at finde resten af kosten.
Man kan også bruge madrester til fodring af fugle, men så vil der være en risiko for, at du tiltrækker større fugle som krager og måger. Hvilket ikke lige er alles yndlingsfugle.
Hvornår bør jeg give fuglene fuglefrø?
Hvis du allerede fodrer fugle, så skal du bare fortsætte det gode arbejde. Men hvis du gerne vil starte, så er efteråret et godt tidspunkt. Hvis man starter i det tidligere efterår, så vil fuglene få kendskab til dit område eller din have, og dermed vil det være nemmere for fuglene at finde de fuglefrø, som du kaster ud til dem i de hårde vintermåneder.
Mange eksperter mener faktisk, at man burde fodre fuglene hele året rundt, hvis du først er startet. For nu er de blevet afhængige af dig og vil automatisk søge hen til dig for at finde føde.
Hvad skal jeg vide om fuglene?
Der er som sådan ikke noget, du skal vide, før du begynder at fodre fuglene med fuglefrø. Det skyldes, at fuglefrø udgør kosten hos nogle fuglearter og hos andre fugle vil det blot blive set som en snack.
Så du behøver faktisk ikke den helt store viden omkring de forskellige fuglearter, før du kaster lidt fuglefrø ud i haven, hænger det op eller finder fuglehuset frem. Men hvis du oplever, at de samme fugle kommer igen og igen, så kunne du måske prøve at undersøge, hvilke fuglearter det er, og om de specifikke arter har nogen præferencer til hvilke fuglefrø, eller hvad du sætter frem til den. Jo mere du ved om de fugle, som kommer i din have, jo bedre. Dette er ikke noget krav, da du blot kan gøre, hvad du føler er korrekt for fuglene.
Hvilke frø kan jeg bruge?
Når du overvejer, hvilke fuglefrø du skal bruge til de vilde fugle, så er det vigtigt at huske, at fuglearterne ikke er ens. De helt små fuglearter, som spurve og finker spiser de små hampefrø og de større fugle, som mejser og musvitter, foretrækker at spise solsikkefrø. De foretrækker det, fordi de nemmere kan tage maden med i skjul efterfølgende. Så hvis du kun kigger på frø til fuglene, så er det normalt enten hampefrø eller solsikkefrø.
Hvor bør jeg placere fuglefrøene?
Du bør faktisk kaste dine fuglefrø med omtanke. Det er nemlig ikke altid så nemt bare at kaste fuglefrøene ud i din have. Der kan nemlig være faktorer, som man lige skal tænke på først. For det første kan det være, at du lige skal undersøge, om de fuglefrø du kaster, indeholder en smule ambrosia. Dette gør nemlig, at frøene ikke kan gro til planter og ukrudt, men blot forbliver som foder.
For det andet, så bør du aldrig, med streg under aldrig, kaste fuglefrø ud i din have, hvis du eller hvis dine naboer har rotter (eller tendens til rotter). Det skyldes, at alt fuglemad hurtigt kan være lokkemad til rotterne.
Fuglekugler
Det kan også være, du hellere vil benytte dig af fuglekugler, mejsebolde eller en tredje slags. Disse kan du nemlig hænge i træerne eller ved dit fuglehus. Når man bruger disse fuglekugler som foder til fuglene, så slipper man også for at tænke på, at fuglefrøene kommer til at ligge i din have. Og da du selv nemt kan placere kuglerne, hvor du vil, så du kan gøre det ekstra nemt og sikkert for fuglene at spise fra dem.
I fuglehuset
Du kan jo selvfølgelig også bare putte fuglefrøene i dit udendørs fuglehus. Læg en håndfuld fuglefrø ud i selve fuglehuset og så er de klar til de besøgende, når de lyster. Hold evt. øje dagligt og fyld op efter behov.
Foderautomat
Man kan også benytte sig af en foderautomat, når man gerne vil have fugle i haven. Så sikre man sig både at maden forbliver frisk, men også at det kun er fugle, som kan benytte sig af automaten.