Akvariefisk for begyndere | Din guide til valg af akvariefisk

Overvejer du også og få lidt ekstra liv derhjemme? Men har du ikke tiden til at passe en kat eller hund? Så er akvariefisk en god og smuk mulighed. Men det er selvfølgelig ikke altid så simpelt at udvælge de rigtige akvariefisk, samt at få fat i det udstyr, det kræver.

Derfor har vi, her hos Petguide, gjort vores bedste for at udarbejde denne artikel omkring akvariefisk for begyndere. Så er det første gang, du skal have dig en eller flere akvariefisk, så fortsæt din læsning.

Forskellige akvariefisk for begyndere

Ligesom der findes forskellige racer af hunde og forskellige fuglearter, så findes der også en masse forskellige fiskearter, som har forskellige fysiske behov. Der findes fiskearter, som er meget aggressive overfor andre arter, og der findes fiskearter, som egner sig til koldt vand, og andre som foretrækker varmt vand.

Vi har gjort vores bedste for at finde akvariefisk for begyndere, men der er altid nogle ting, man skal tænke på, når man udvælger akvariefisk – især akvariefisk for begyndere. Man bør vælge fiskearter, som er “holdbare” – altså fisk, som kan holde lidt til forandringer, og som har nemmere ved at klare sig.

For selvom du har de bedste intentioner, så kan man nemt begå fejl, når man først begynder at have akvariefisk. Derfor er det også en ide, at dine fisk kan holde til en fejl eller to.

Valget af akvariefisk

Men bør også vælge fisk, som er nemme at passe — og ved dette menes der akvariefisk, som ikke har alt for specielle behov. Som ny ejer af akvariefisk, så har du mere end nok at lære omkring dine fisk og deres behov. Så der er ingen grund til at vælge fisk, hvor du skal lære ekstra meget om deres behov.
Du bør også kun vælge fisk, som ikke er aggressive overfor hinanden. Der findes mange akvariefisk, som ikke er gode til at dele deres habitat med andre fiskearter. Dette er noget, du kan spørge medarbejderne i din lokale dyrehandel omkring, da de ved, hvilke arter som går godt sammen.

En sidste ting du bør tænke over, når du udvælger dine fisk, er, om de faktisk passer, ind i dit akvarie. Ligesom forskellige hunderacer kræver forskellige mængder plads, så gør det samme sig gældende for dine akvariefisk. Nogle arter har ingen problemer med at leve i et 25 liter akvarie.

Andre fisk vil slet ikke kunne overleve på den mængde plads og har derfor brug for et akvarie på minimum 60 liter.
Alle disse faktorer er ting, som du bør tage i mente, når du udvælger dine fisk til dit akvarie. Men bare rolig, du er ikke på helt bar bund! Vi har kigget på en masse forskellige fiskearter, og vil prøve og henvise dig til nogle af de bedste akvariefisk for begyndere.

Molly – den perfekte begynderfisk

Molly er ikke kun et meget normalt pigenavn til din hund, det er også en af de bedste akvariefisk for begyndere.
Den findes i mange forskellige farver og mange forskellige farver – dog har alle disse variationer noget tilfælles: nemlig deres begynder-venlighed. Denne fisk har en rigtig god evne til at tilpasse sig. Den kan både leve i saltvand og ferskvand-akvarier. Dog bør man stadig lave ændringerne gradvist, da alt for store ændringer i en Mollys habitat, kan påvirke deres livskvalitet.

Molly egner sig bedste til at fordøje alger, så den foretrækker en plantebaseret diæt, men den kan godt klare sig på levende foder. Molly er heller ikke en aggressiv art, så du kan sagtens have en Molly sammen med andre fiskearter. Molly passer derfor godt sammen andre plantespisende fisk.

Neonfisk

Neonfisken er en af de mest kendte akvariefisk i Danmark. En af grundene til, at fisken er så udbredt i Danmark, er simpelthen, fordi at den kan leve i harmoni med næsten alle andre fiskearter, da neonfisken ikke er en aggressiv art i sin natur. Dog bør neonfisken holdes sammen med andre akvariefisk, som har ca. samme størrelse for at minimere risikoen for “mobning” af de helt små.

Neonfisken er kaldt neonfisken på grund af fiskens farver. Den har en sølv krop med både blå og røde striber på siderne. En anden grund, til at neonfisken er så udbredt i Danmark, er, fordi at fiskens striber lyser om morgenen og det meste af dagen, hvorefter fiskens farve skrifter en til grå/sort farve om natten.

En ting man skal være opmærksom på, hvis man vælger at købe neonfisk, er, at de ikke er den bedste fiskeart til forandring. Hvis deres miljø bliver ændret for hurtigt eller drastisk, så kan de nemt bliver traumatiseret og få helbredsproblemer. Så derfor anbefales det, at man ikke køber neonfisk som de første fisk til dit akvarie. Selvom at man dyrehandlere vil betegne neonfisk som værende en akvariefisk for begyndere, så bør du nok ikke købe dem, hvis du ikke allerede har et opsat akvarie.

Perlegurami

Perlegurami er en af de bedste akvariefisk for begyndere. Der er flere forskellige grunde til dette. Men fiskens evne til at tilpasse sig i mange forskellige situationer, samt fiskens brede diæt muligheder, som både består af plantebaserede foder og levende foder, er to af grundene.

Perleguramien har fået navnet på grund af dens udseende. Farverne på fisken ligner nemlig, at fisken er udsmykket med en masse perler, så den vil helt sikkert vække opsigt i dit akvarie. Fisken er desuden meget fredelig, så den passer også godt sammen med andre fredelige fisk – så længe perleguramien har mulighed for at gemme sig i akvariet.

Alt i alt er dette en god fisk til nybegyndere, grundet fiskens evne til at tilpasse sig, brede kost muligheder og fredelighed over for andre fiskearter.

Kobbertetra

Kobbertetra er en social fisk. Det vil sige, at den foretrækker at leve i grupper af 5-8 af dens artsfæller. Hvis dette sociale krav er dækket, så vil du hurtigt se, hvorfor at vi har udvalgt kobbertetra til at være en fantastisk akvariefisk for begyndere.
Fisken er både livlig blandt andre, men også fordi fisken sagtens kan passe ind i akvarier, hvor der også lever andre fiskearter.

I forhold til kosten så kan kobbertetra, ligesom så mange af de andre fisk på denne liste, leve på en blanding af både plantebaseret foder, men også på levende foder. Udover kosten, så nyder kobbertetraen også tæt beplantede områder. Så hvis du har et akvarie med mange planter eller alger, så er det noget, fisken nyder.

Platy

Platy er en fiskeart, hvor du næsten helt selv kan vælge farven og mønsteret, da de findes i et utal af variationer. Så hvis du tænker, at du mangler lidt ekstra farve og liv i dit akvarie, så kan platy være en rigtig god tilføjelse.

Fisken er en meget social fisk, og ikke nødvendig kun med sin egen art, men også med andre arter i samme størrelse. Fisken er meget fredelig, og er kendt for at være rigtig god sammen med andre fiskearter. Det er den primære grund til, at vi også anbefaler fisken som værende en god akvariefisk for begyndere.

Pristella Tetra

​​Pristella Tetra minder faktisk meget om kobbertetra – både i forhold til at begge arterne er sociale akvariefisk, som foretrækker at leve i grupper af 5-8 stykker. men også den tryghed de får, når de er i en gruppe. Pristellaen elsker desuden tæt begroedede områder, så hvis du har et akvarie med meget grønt og forskellige ting, så vil fisken føle sig godt tilpas.

I forhold til selve kosten og fiskens naturlige instinkter, så er den ligesom alle andre på denne liste. Dens diæt kan bestå både af plantebaserede ting som alger og lignende, men kan også klare sig på en levende kost.
Den er også fredelig overfor andre fisk i samme størrelse som den selv. Mange fiskearter har det nemlig med at ville “mobbe” de mindre fisk, hvis de får muligheden.

Guldfisken

Den helt klassiske akvariefisk. De fleste mennesker kender allerede nu til guldfisken. Som navnet siger, så har fisken en gylden farve. Nogle vil måske endda beskrive det til at være en blanding af orange og guld. Men der findes så mange forskellige former for guldfisk. Da fiskearten er i familie med karpen, så forklarer det fiskens evne til at vokse.

Du kan få guldfisk, som kan vokse helt op til 30-35 cm. Det kan derfor være meget svært at have plads til guldfisk i dit akvarie, men du kan være heldig at finde guldfisk, der vokser sig knap så store. Og så er den helt perfekte, som en akvariefisk for begyndere, grundet fiskens alsidige kost, og generelle fredelige tilgang til socialisering med andre arter. Det eneste du skal huske, er, at guldfisken kræver plads til at svømme rundt. Ellers kan fisken blive traumatiseret og få problemer med sit helbred i længden.

Guppy

Guppyer er et af de mest kendte navne inden for akvariefisk, og det er der en rigtig god grund til. Ikke blot er fisken nem at passe, den kan i princippet klare sig selv i næsten alle akvarier og så reproducerer også meget hurtigt, hvis den er tilpas i sine omgivelser. Med andre ord, hvis dine guppyer har det godt, så vil du hurtigt få endnu flere små venner.

Hvis du kun skal vælge en fiskeart til og starte med, så mener vi, at guppy er den helt perfekte akvariefisk for begyndere – både på grund af fiskens livlige opførsel, men også fordi at fisken ikke er krævende og er egnet til at kunne tilpasse sig. Så hvis du laver mindre fejl i forhold til dit akvarie, så skader det ikke.

Det skal du vide om dit første akvarie

Placering af akvariet

Der er nogle mindre detaljer, du skal huske i forhold til placering af dit akvarie. Det skal gerne være et sted, hvor temperaturen ikke ændrer sig drastisk. Altså det vil sige, du bør nok ikke sætte akvariet lige i solen.

Men du bør heller ikke placere akvariet i alt for lukkede områder, da mange fiskearter nemt kan blive skræmt, hvis de ikke kan se “omverdenen”. Hvis disse fisk bliver skræmt, så kan det ende med at skade deres helbred. Når du har sat hele dit akvarie op, så burde du lade det stå i en uges tid, før du begynder at putte fisk ned i akvariet.
Dette gør man primært, så vandet kan få en fin temperatur og blive iltet af pumpen. Samtidig kan de forskellige planter også nå at blive etableret, før der kommer fisk i.

Rengøring af akvarie

Som du nok kan forestille dig, så skal der løbende gøres rent i dit akvarie. Det er lidt forskelligt, hvor ofte dit akvarie har brug for at blive rengjort. Det kommer an på, hvilke alger der er i akvariet, og hvilken pumpe du bruger til at rense vandet og skabe ilt i vandet, samt om du har nogle nyttedyr, som hjælper med rengøringen. Rengøringen kan ske ved, at du fisker affald eller madrester ud fra akvariet – dette skal dog gøres forsigtigt.

Når man har haft akvariet i en længere periode, så kan man løbende begynde og skifte det beskidte vand ud, Her tager man ca. 1/3 af vandet ud og kommer noget rent i. Igen her skal man være forsigtig, så der ikke kommer store temperaturskift. Hvor ofte man skal gøre dette, varierer efter størrelsen af dit akvarie, men en sikker regel er at gøre det hver anden uge.

Nyttedyr til dit akvarie

Hvis du ikke føler for at rengøre dit akvarie hele tiden, så kan du heldigvis får hjælp til dette. Du kan nemlig købe nyttedyr. Det er små fisk, som rejer, snegle eller lignende. De har den simple funktion at rengøre dit akvarie.
Og hvordan gør de så det? Jamen, det er meget simpelt! De spiser de forskellige alger og madrester, som de andre fisk efterlader. De er desuden også gode til at rengøre glasset. Så hvis du vil have hjælp til rengøringen, så kan du få dig nogle nyttedyr. De er desuden også gode for begyndere, da de ikke kræver pasning.

Valg af fiskearter

Når du skal vælge, hvilke fiskearter du vil have i dit akvarie, så er der forskellige ting, du skal have i tankerne. Først og fremmest kan jeg have dem i mit akvarie? Eller kræver de mere plads?
Derefter bør du tænke, om disse fisk kan leve i harmoni med mine andre fisk. Slutteligt skal du tænke på, hvordan de skal passes, og om det kræver noget specielt eller om de bare kan leve med de andre fisk normalt.

Du bør også lige forhøre dig hos ekspedienten eller sælgeren omkring, hvor lang tid fiskene skal have til deres tilvænning i vandets temperatur. Du har sikkert set, at mange mennesker tager en pose med fiskene halvt ned i akvariet. Man gør dette i er kort periode, så fiskene ikke bliver totalt chokeret over temperatur skiftet. Det skyldes, at større chok kan være dødelige for mange små fiskearter.

Indretning af dit akvarie

Når du indretter dit akvarie, så skal du selvfølgelig vælge ting, som du synes passer til din personlige præference, men det kan også være en ide at tænke lidt på fiskenes behov. Mange fiskearter nyder lidt tætte områder. Så hvis du har dele af dit akvarie med mange planter og pynt, så vil du hurtigt se, at mange fisk benytter disse steder – mere end det åbne vand. Det er blot i deres natur at gemme sig.

FAQ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger